Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Market Beat: Η Αθήνα, οι ξένες αγορές και το melt up

Market Beat: Η Αθήνα, οι ξένες αγορές και το melt up

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τον Τραμπ στη διαμόρφωση ατμόσφαιρας των χρηματιστηρίων διεθνώς, δημιουργούνται θετικές προσδοκίες για κέρδη πάλι φέτος. Ο Dr Yardeni  σημείωσε χαρακτηριστικά: Ασχέτως των συναισθημάτων αγάπης ή μίσους το σημαντικό για τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι τι απάντηση δίνουν στο ρώτημα αν ο Πρόεδρος Trump λειτουργεί ευεργετικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ή καταστροφικά. Η απάντηση είναι προφανής: Οι αγορές πιστεύουν ότι υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του. 0 S&P 500 αυξήθηκε κατά 55% από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Donald Trump.

Οι μετοχές της Ασίας προσέγγισαν μια κορυφή 20 μηνών σήμερα Δευτέρα 20/1, καθώς η Wall Street συνέχισε την εμφάνιση των ρεκόρ βίου στους βασικούς της δείκτες με βάση τα στιβαρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τις παροχές ρευστότητας από την Federal Reserve. Το πρώτο μέρος των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές ήταν ελαφρύ ως προς τους όγκους με τις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ κλειστές για την αργία στη μνήμη του Martin Luther King Jr.

Η Αθηναϊκή αγορά συνέχισε με μικρά βήματα την αναζήτηση οροφής, μετά την αναγνώριση της αντίστασης των 930 μονάδων στο 2019 και την υπέρβασή της, στο ξεκίνημα του 2020 και μάλιστα στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα. Το φαινόμενο αυτό δε, συμβαίνει με τον τζίρο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Πάντως το +1,15% του μέσου όρου έχει φέρει κοντά στα 63 δις ευρώ την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ας θεωρείται βάση αυτής της ανοδικής πορείας, η δυναμική των διεθνών χρηματιστηρίων. Η στήλη θεωρεί πιθανότερο κίνητρο, για τις εντολές αγοράς που εμφανίζονται με ιδιαίτερη ένταση στο δεύτερο μέρος της συνόδου και στις δημοπρασίες, την εκτίμηση πως η τοποθέτηση εδώ και τώρα συμφέρει επειδή αργότερα θα κοστίζει… ακριβότερα.

Διεθνώς αυτό λέγεται melt up και όπως κάθε τύπου χρηματιστηριακή τάση έτσι και αυτή έχει το αντίθετό της που είναι το melt dawn. Έχουμε melt up όταν η ροή των ειδήσεων δεν περιλαμβάνει κάποιες με σημαντικό οικονομικό νόημα ούτε τα θεμελιώδη εκτινάσσουν τη διάθεση για ρίσκο. Οι επενδυτές ωστόσο αγοράζουν, γιατί διαπιστώνουν εμπειρικά πως η άνοδος αποδεικνύεται πιθανότερη από την πτώση. Το αντίθετο (melt dawn) συμβαίνει όταν χωρίς δραματική επιδείνωση των συνθηκών και των θεμελιωδών μεγεθών κυριαρχούν οι ρευστοποιήσεις, γιατί η κάθοδος εμφανίζεται συχνότερα από την άνοδο.

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα πρόσθεσε στους βασικούς δείκτες κέρδη κατά +1,15% και στον FTSEM σχεδόν διπλάσια. Αλλά το σημαντικό για την ψυχολογία των επενδυτών ήταν η διατήρηση των τιμών του μέσου όρου στο κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες επί 15 συνεδριάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι, ακόμα, μετριοπαθείς εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων να αναγνωρίζουν στήριξη για τον ΓΔ, στις 920 μονάδες χονδρικά. Θυμίζουμε ότι αρκετές φορές το 2019 ο ΓΔ προσέγγισε τις 900 μονάδες αλλά ακολουθούσε σχεδόν αμέσως κάθοδος, ενώ φέτος οροφή φάνηκε να είναι το επίπεδο των 930. Παράλληλα, ορισμένοι τολμούν να επισημαίνουν τη δυνατότητα της αγοράς να φθάσει στο πρώτο δίμηνο του 2020 στη γειτονιά των 1000 μονάδων.

Όσον αφορά στα κίνητρα των αγοραστών όμως, εντοπίζουν ως κύριο την ευφορία που καταγράφεται στις συναλλαγές των αγορών μετοχών διεθνώς. Κινήθηκαν ανοδικά από ανακούφιση για την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας, η οποία συνδυάστηκε με την θετική εικόνα που ανέδειξαν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις) και Κίνα (ΑΕΠ, λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή).  Για αυτό η Leon Depolas Sec εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα, στα διεθνή χρηματιστήρια που δίνουν κατεύθυνση στην Αθήνα θα βρεθούν στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η υπερβολική επενδυτική ευφορία  απειλή για τις διεθνείς αγορές

Ο αντιπροσωπευτικότερος και βαρύτερος δείκτης τιμών μετοχών, ο S&P 500, οδηγήθηκε την Παρασκευή 17/1 στις 3329,62 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό. Η ετήσια επίδοσή του με δώδεκα συνεδριάσεις ξεπέρασε το 3%, μετά από το άλμα κατά 28,9% του περασμένου έτους. Το P/E με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη των εταιριών του S & P 500 πλησιάζει στα επίπεδα του  19. Ένα ακόμα άλμα θα ωθήσει το P/E σε νέα υψηλά και πιο κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ υψηλού των 25,7 από την άνοιξη του 1999.

Πολύ γρήγορα πολύ ψηλά

Μια σχετικά μικρή αύξηση 7 % του S&P 500 θα έφερνε τις 3500 πολύ ενωρίτερα από το τέλος του έτους, αν και για αρκετούς αναλυτές θα ήταν μια καλή κατάληξη  για φέτος. Οι αισιόδοξοι, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις δηλώνουν ότι θέλουν, να δούνε τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς να καλύπτουν το από κάθε άποψη υψηλό P/E. Μέχρι στιγμής, τα έσοδα των εταιριών του S&P 500 παραμένουν σε ανοδική πορεία και έφτασαν στο ρεκόρ υψηλών κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Αυτό είναι παρήγορο, σίγουρα. Αλλά είναι δύσκολο να αισιοδοξούν αν αναλογιστούν τις πιθανές αποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο S&P 500 σημείωσε κατά μέσο όρο κέρδη 11,8% ετησίως κατά την προηγούμενη δεκαετία και συνήθως οι ισχυρές σε μετοχικές αποδόσεις  10ετίες, τείνουν να ακολουθούνται από αδύναμες.  Ίσως όμως η χρηματιστηριακή αγορά να μην αποκλείει μια σημαντική ανάκαμψη στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από διάφορα μονοπάτια. Η μέση δεκαετής μεταβολή του S & P 500 τείνει να οδηγεί τον συγκρίσιμο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας στην πραγματική οικονομία, με διαφορά φάσης λίγα χρόνια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας, σε μέση ετήσια βάση ανά 10ετίες, ήταν ιδιαίτερα έντονη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και στο μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίες του 1960. Υποχώρησε ουσιαστικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βελτιώθηκε κάπως κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στη συνέχεια σημείωσε άνοδο κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990 και παρέμεινε ισχυρή μέχρι λίγο πριν τη Μεγάλη Ύφεση του 2008. Αδυνατίζει σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης και συνεχίζει μέχρις ανευρέσεως πυθμένα έως ότου φτάνει στο 0,5%, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Έκτοτε, η τάση είναι προς υψηλότερους ρυθμούς αύξησης, και έτσι διπλασιάστηκε σε 1,0% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Το διεθνές κλίμα

Δεν είναι μόνο τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης που πανηγυρίζουν την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Υπάρχει παγκόσμια μια ευφορία και ένα διάχυτο συναίσθημα πως και φέτος οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά. Ο Dr Yardeni  σημείωσε χαρακτηριστικά: Ασχέτως των συναισθημάτων αγάπης ή μίσους το σημαντικό για τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι τι απάντηση δίνουν στο ρώτημα αν ο Πρόεδρος  Trump λειτουργεί ευεργετικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ή καταστροφικά. Η απάντηση είναι προφανής: Οι αγορές πιστεύουν ότι υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του. 0 S & P 500 αυξήθηκε κατά 55% από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Donald Trump. Βοηθά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος συνεχίζει να μιλάει για το χρηματιστήριο, το οποίο φαίνεται να θεωρεί τη προσφιλέστερη και πιο σίγουρη δημοσκόπηση για την πολιτική του αίγλη.

Η Wall Street αναρριχήθηκε σε ρεκόρ βίου την Παρασκευή, με τους μεγαλύτερους δείκτες να εμφανίζουν τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τον Αύγουστο, μετά από ισχυρά στοιχεία για την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ και μετά από σημάδια ανθεκτικότητας στην κινεζική οικονομία, δημιουργώντας ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο S&P 500 φιλοξένησε 127 μετοχές που έκλεισαν σε ανώτερο 52 εβδομάδων και καμία με νέο χαμηλό. Στον Nasdaq Composite εμφανίστηκαν 207 νέα υψηλά 52 εβδομάδων και 14 νέα χαμηλά.

Ο δείκτη MSCI των μετοχών από ολόκληρο τον κόσμο κέρδισε 0,41% με ρεκόρ κλεισίματος. Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη τιμή του δείκτη αναφοράς σε νέα υψηλά επίπεδα βίου, και το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσοστό κέρδους από τον Σεπτέμβριο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφθασαν επίσης σε υψηλά επίπεδα, καθώς ο ευρύς πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,96% σε ρεκόρ υψηλών. Η αναζωπύρωση της οικονομίας των Η.Π.Α., υποστηριζόμενη από μια φιλόξενη Federal Reserve, φέρνει τους επενδυτές, που είχαν τραβηχτεί στην άκρη λόγω μεγάλων επιδόσεων πέρυσι, πίσω στην αγορά.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, έφερε στο 94,5% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη, δηλαδή στους 17 από τους 18, ενώ όλοι εμφανίζουν κέρδη για το 2020. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +1,97% στη βδομάδα, και στο 2020 αποδίδει +3,06%. Ο Dow, με κέρδη +1,82%, αποδίδει στο 2020 +2,84%. Ο S&P400 με μεταβολή +2,15%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +1,58%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +2,53%, έχει πτώση +1,87% στο 2020. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +2,29%, και στο 2020 κερδίζει +4,64%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +1,14% στη βδομάδα, αλλά στο 2020 κερδίζει +1,75%. Ο DAX κέρδισε +0,32%, και στο 2020 +2,09%, ο CAC είχε μεταβολή +1,05%, αλλά στο 2020 αποδίδει +2,05%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,12%, και στο έτος κερδίζει +1,38%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,50%, στο έτος κερδίζει +2,70%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +1,29%, και στο 2020 κέρδισε +2,10%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +2,58%, και στο 2020 +2,45%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +2,59%, κερδίζει φέτος +5,23%. Ο χρυσός με υποχώρηση -0,38%, βρέθηκε στα 1557,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +2,25%. Σημειώθηκε πτώση κατά -0,52%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 58,81 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -3,68%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,80%, στο 2020 κερδίζει +1,63%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,00%, με επίδοση στο έτος +2,41%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +0,83%, και στο 2020 +1,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,46%, και στο 2020  +3,07%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,54% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +0,83%.

Οι μετοχές σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκαν μέχρι στιγμής, να κινηθούν πτωτικά το 2020. Μέσα από 12 ημέρες διαπραγμάτευσης φέτος, ο S & P 500 έκλεισε μόλις τέσσερις φορές χαμηλότερα. Η μεγαλύτερη από αυτές τις τέσσερις μειώσεις ήρθε στις 3 Ιανουαρίου, όταν υποχώρησε 0,7%.

Έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς να σημειωθεί μια μεγάλη πτώση. Η τελευταία βουτιά μιας ημέρας κατά τουλάχιστον -1% συνέβη στις 8 Οκτωβρίου, όταν έπεσε περισσότερο από 1,5%. Αυτό αντιστοιχεί σε 70 ημέρες διαπραγμάτευσης από την πιο πρόσφατη σημαντική  ημερήσια πτώση.

Οι τιμές των μετοχών κινούνται ψηλότερα από τα μέσα Οκτωβρίου, εν μέσω προσδοκιών για κάποιο είδος εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ Κίνας. Οι προσδοκίες υλοποιήθηκαν την Τετάρτη, όταν οι δύο πλευρές υπέγραψαν την επονομαζόμενη εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης. Ωστόσο, η συμφωνία δεν εξαλείφει τους υπάρχοντες δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα. Επίσης, επιτρέπει στη διοίκηση Trump να τους αυξήσει, εάν η Κίνα δεν κρατήσει ως το τέλος τη συμφωνία. Αυτές οι πτυχές έχουν οδηγήσει ορισμένους αναλυτές της αγοράς να την χαρακτηρίσουν "εύθραυστη". Παρόλα αυτά, η αγορά συνεχίζει να σημειώνει νέα επίπεδα ρεκόρ με δυναμική που διαμόρφωσαν κυρίως μετοχές μεγάλου μεγέθους, όπως η Microsoft, η Apple και η μητρική της Google, Alphabet. Η Microsoft και η Apple διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Alphabet ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά την Πέμπτη.

Η υπερβολική ευφορία

Η Ned Davis Research η οποία μετρά την κατανομή των αισιόδοξων ή απαισιόδοξων traders  καθημερινά ανακοίνωσε πως ο δείκτης μέτρησης της αισιοδοξίας σήμερα βρίσκεται στο 80, δηλαδή ευκρινώς στην περιοχή "υπερβολικής αισιοδοξίας". Ο Mark Newton, της Newton Advisors, σε σημείωμα στους πελάτες της την Παρασκευή, είπε ότι η ασταμάτητη άνοδος της αγοράς σε ρεκόρ υψηλών θυμίζει το "melt-up" που εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2018. Τότε το S & P 500 σημείωσε άνοδο 8,2% πριν από μια απότομη διόρθωση που διήρκεσε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του ίδιου έτους. Δεν υπάρχουν σύμφωνα με αυτόν ειδήσεις που να επηρεάζουν πραγματικά τις αγορές από τα κακά οικονομικά νέα ή τα κέρδη, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι οι γεωπολιτικές απειλές έχουν σημασία μόνο λίγες ώρες πριν το αμείλικτο ράλι συνεχίσει αμείωτο. Κατέληξε δε αφοριστικά "Μην κάνετε κανένα λάθος, αυτή η κίνηση της αγοράς ΔΕΝ είναι φυσιολογική, και ΔΕΝ είναι κάτι που θα είναι σε θέση να συνεχίσει τεχνικά φθάνοντας στον Φεβρουάριο και συνεχίζοντας σε αυτόν χωρίς σημαντικό… λόξυγκα".

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι αγορές αναμένουν ότι ο Trump θα επανεκλεγεί. Αν ναι, , θα μπορούσε η επανεκλογή του  να είναι καλά νέα για τους επενδυτές. Ωστόσο, και οι πλέον αισιόδοξοι όπως η ομάδα του Dr Yardeni ανησυχούνε αφού δεν υπάρχει τίποτα να φοβούνται περισσότερο από την απουσία φόβου στους κύκλους των επενδυτών.  Αλλά ακόμα και αν αυτή η υπερβολή ξενοιασιά αποτελέσει αφορμή για μια σοβαρή διόρθωση με μορφή κατάρρευσης όπως αυτή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα ήταν πιθανώς μια ακόμη ευκαιρία αγοράς και όχι το τέλος μια ανοδικής αγοράς με ηλικία άνω των 10 ετών. Είναι οι πιστωτικές δυσχέρειες, οι οποίες οδηγούν σε ύφεση, που με τη σειρά της οδηγεί της αγορές σε ρευστοποιήσεις χωρίς τέλος.

ΧΑ

Εβδομάδα ισχυροποίησης της ανοδικής ορμής

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα πρόσθεσε στους βασικούς δείκτες κέρδη κατά +1,15% και στον FTSEM σχεδόν διπλάσια. Αλλά το σημαντικό για την ψυχολογία των επενδυτών ήταν η διατήρηση των τιμών του μέσου όρου στο κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες επί 15 συνεδριάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι, ακόμα, μετριοπαθείς εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων να αναγνωρίζουν στήριξη για τον ΓΔ, στις 920 μονάδες χονδρικά. Θυμίζουμε ότι αρκετές φορές το 2019 ο ΓΔ προσέγγισε τις 900 μονάδες αλλά ακολουθούσε σχεδόν αμέσως κάθοδος, ενώ φέτος οροφή φάνηκε να είναι το επίπεδο των 930. Παράλληλα, ορισμένοι τολμούν να επισημαίνουν τη δυνατότητα της αγοράς να φθάσει στο πρώτο δίμηνο του 2020 στη γειτονιά των 1000 μονάδων.

Όσον αφορά στα κίνητρα των αγοραστών όμως, εντοπίζουν ως κύριο την ευφορία που καταγράφεται στις συναλλαγές των αγορών μετοχών διεθνώς. Κινήθηκαν ανοδικά από ανακούφιση για την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας, η οποία συνδυάστηκε με την θετική εικόνα που ανέδειξαν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις) και Κίνα (ΑΕΠ, λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή).  Για αυτό η Leon Depolas Sec εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα, στα διεθνή χρηματιστήρια που δίνουν κατεύθυνση στην Αθήνα θα βρεθούν στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με στόχο για τους αισιόδοξους διαχειριστές την υπέρβαση της οροφής των 931 μονάδων, αφού ο ΓΔ είχε κλείσει στις 10/1  κοντά στις 924, αλλά μετά την εγγραφή τιμών την πρώτη ως τις 928, επικράτησαν πιέσεις. Έτσι, με τον χαμηλότερο τζίρο στις πέντε συνόδους, τα 58,029 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,775 εκατ., ο ΓΔ με μεταβολή -0,46% οδηγήθηκε στις 919,39 από 923,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2287,32 από 2308,73 με μεταβολή -0,93%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά (με απώλειες άνω του -1,50%) ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,34%, ΕΕΕ -2,13%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -2,11% ενώ αρνητικά λειτούργησαν οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,95%).

Την Τρίτη σημειώθηκε το κατώτερο εβδομάδας για τον ΓΔ στις 916,41 αλλά στο κλείσιμο είχαμε την πλήρη αναίρεση του πτωτικού αποτελέσματος της Δευτέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,721 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 15,762 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,47% οδηγήθηκε στις 923,69 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2302,32 ενισχυμένος κατά +0,66%. Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, ήταν ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ +4,43%, ΕΕΕ +2,60%, ΕΤΕ +2,13%, ΤΕΝΕΡΓ +1,78% με την περιορισμένη αρωγή του τραπεζικού κλάδου (+0,14%). Άρα εκεί, δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές της προηγούμενης.

Την Τετάρτη όμως τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, ήταν ΕΥΡΩΒ +4,59%, ΕΤΕ +2,78%, ΑΛΦΑ +2,48%, ΕΕΕ +2,06%, ΤΕΝΕΡΓ +1,75%, ΒΙΟ +1,22%, και ΟΛΠ ΟΛΠ +1,11%. Επηρέασαν συνεπώς εξόχως θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,80%) και ο ΓΔ, με μεταβολή +0,54%, οδηγήθηκε στις 928,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2324,30, με κέρδη +0,95%. Ο τζίρος ήταν ο καλύτερος της βδομάδας  φθάνοντας στα 91,091 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 23,392.

Την Πέμπτη η αγορά κατάφερε να κλείσει με κέρδη, παρά την δεδομένη μεγάλη πτώση του ΟΠΑΠ, αφού διαπραγματεύθηκε χωρίς το δικαίωμα σε έκτακτο μέρισμα και ο ΓΔ, με μεταβολή +0,37%, οδηγήθηκε στις 932,13 μονάδες. Ενώ ο 25άρης με άνοδο +0,15% έκλεισε στις 2327,74. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,62%) αλλά το σημαντικό ήταν πως τα ανοδικά blue chip ανήλθαν σε 22 στα 25, με υπολογίσιμη ώθηση στις δημοπρασίες.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν νέα υψηλά τελευταίων 12 μηνών που ήταν και ανώτερο σε βάθος σχεδόν 5 ετών και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 62,877 από 62,107 δις ευρώ στις 10/1. Η αγορά κινήθηκε από τις 10:50 ως τις 15:40 σε αρνητικό πεδίο κυρίως, ανάμεσα στις 930,5 μονάδες και τις 932,0 μονάδες. Αλλά η ανοδική ορμή στο τέλος της συνόδου έδωσε κέρδη +0,22% στον ΓΔ οδηγώντας τον στις 934,22 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2335,39 με μεταβολή +0,33%. Ο τζίρος έπεσε στα 63,633 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,089 εκατ., με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος να φθάσει τα 71,5 εκατ. ευρώ, με μέση αξία πακέτων 13 εκατ. Τα περισσότερα αφορούσαν κυρίως τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΕ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ.

Η εικόνα των blue chip περιλαμβάνει εννέα πτωτικά, εκ των οποίων υπολογίσιμες απώλειες εμφανίζουν οι ΟΠΑΠ -7,14% ΛΑΜΔΑ -2,54% και ΣΑΡ -1,37%, ενώ πτώση κάτω του -1% είχαν ΔΕΗ ΔΕΗ -0,98%, ΤΙΤC -0,73%, ΦΡΛΚ -0,68%, ΟΛΠ -0,44%, ΜΟΗ -0,39%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -032%. Με μικρά κέρδη εντοπίζονται οι ΑΛΦΑ +0,05%, ΟΤΕ +0,07%, ΕΛΠΕ +0,96%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,03% ενώ μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών είχαν ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ +1,26% και ΜΠΕΛΑ +1,85%. Η ομάδα με το μεγαλύτερο πλήθος μετοχών είναι αυτές που κέρδισαν πάνω από +2,3% και ήταν ΤΕΝΕΡΓ +6,56%, ΕΤΕ +5,44%, ΒΙΟ +4,89%, ΜΥΤΙΛ +3,59%, ΕΕΕ +3,34%, ΕΥΡΩΒ +3,45%, ΕΥΔΑΠ +3,45%, ΑΔΜΗΕ +2,92%, ΠΕΙΡ +2,43%, και ΑΡΑΙΓ +2,33%.

Κατόπιν αυτών οι εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων αφορούν στις πιθανές μελλοντικές αντιστάσεις  για τον μέσο όρο. Η  Merit Sec. αναφέρει: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 920 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 940 μονάδες“. Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει “Επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση και ανοίγει ο δρόμος για τις 1000 μονάδες και την αύξηση των αγοραστών. Επόμενη αντίσταση οι 945 μονάδες και στήριξη στις 923. Βασική προϋπόθεση, η διατήρηση του θετικού κλίματος στις Ξένες Αγορές”.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ουδέτερες προσδοκίες στην έναρξη της κυριαρχίας των ΣΜΕ Φεβρουαρίου

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο και σε θετικό πεδίο με εναλλαγές από τις 10:50 ως τις 15:20, αλλά μόνιμα σε θετικό από τις 15:20 ως και τις δημοπρασίες. Τον έκλεισαν έτσι, 7,65 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο, οι 2335,49 μονάδες εμφανίστηκε στις 17:11. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 14:00, και ήταν οι 2311,24. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2332,72. Το κλείσιμο στις 2335,39 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,33% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 20,657 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 1355 συμβόλαια. Υπήρξε υψηλό ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου που από σήμερα είναι κυρίαρχη με 1800 συμβόλαια με ανώτερο τις 2335,50, κατώτερο τις 2325,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2335,00 από 2330,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 45 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου για το σχηματισμό 50 ανοικτών θέσεων. Για τη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν στα 10.536 από 9.396 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε άνοδο. Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου, ο όγκος ήταν 126 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 27 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 τις 2300 και 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες. Για την επόμενη σειρά Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 25 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 40 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.

Η εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών των blue chip περιλαμβάνει εννέα πτωτικά, εκ των οποίων υπολογίσιμες απώλειες εμφανίζουν οι ΟΠΑΠ -7,14% ΛΑΜΔΑ -2,54% και ΣΑΡ -1,37%, ενώ πτώση κάτω του -1% είχαν ΔΕΗ -0,98%, ΤΙΤC -0,73%, ΦΡΛΚ -0,68%, ΟΛΠ -0,44%, ΜΟΗ -0,39%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -032%. Με μικρά κέρδη εντοπίζονται οι ΑΛΦΑ +0,05%, ΟΤΕ +0,07%, ΕΛΠΕ +0,96%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,03% ενώ μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών είχαν ΕΧΑΕ +1,26% και ΜΠΕΛΑ +1,85%. Η ομάδα με το μεγαλύτερο πλήθος μετοχών είναι αυτές που κέρδισαν πάνω από +2,3% και ήταν ΤΕΝΕΡΓ +6,56%, ΕΤΕ +5,44%, ΒΙΟ +4,89%, ΜΥΤΙΛ +3,59%, ΕΕΕ +3,34%, ΕΥΡΩΒ +3,45%, ΕΥΔΑΠ +3,45%, ΑΔΜΗΕ +2,92%, ΠΕΙΡ +2,43%, και ΑΡΑΙΓ +2,33%.

Οι προσδοκίες των traders έχουν βελτιωθεί τελευταία. Μια ματιά στις επιδόσεις των blue chip για φέτος, με τους ΓΔ και 25άρη με κέρδη της τάξης του +2%, πείθει για την ευρωστία του ανοδικού momentum αφού στα 17 τα 13 έχουν κέρδη από +2,4% ως 10,1%. Είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +10,11%, ΠΕΙΡ +9,83%, ΤΕΝΕΡΓ +8,09%, ΕΕΕ +7,62%, ΒΙΟ +6,93%, ΑΔΜΗΕ +6,47%, ΑΡΑΙΓ +4,76%, ΕΧΑΕ +4,42%, ΟΛΠ +4,35%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,83%, ΜΥΤΙΛ +3,27%, ΔΕΗ +2,91%, και ΛΑΜΔΑ +2,43%. Από αυτές την περασμένη εβδομάδα πιέστηκαν οι ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ. Οι  υπόλοιπες διατήρησαν την ανοδική τους ορμή.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά πενταετίας (παρά τα ‘χτυποκάρδια’ που μας προξένησε το σημερινό κλείσιμο των Παραγώγων).

Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό λόγω της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε, δηλαδή του ξεκινήματος του νέου έτους και της γεωπολιτικής έντασης που παρατηρείται στην Περιοχή μας.

Ένα καλό ξεκίνημα χρονιάς, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των Διεθνών Κεφαλαίων απέναντι στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και θα μας απομακρύνει από επικίνδυνα επίπεδα στηρίξεων των δεικτών, ώστε αυτές οι στηρίξεις να κρατήσουν σε διορθώσεις που είναι σίγουρο ότι θα έλθουν.

Επίσης θα βοηθήσει στις αξιολογήσεις των Ξένων Οίκων που τόσο περιμένουμε, με την πρώτη να ανακοινώνεται στο τέλος της άλλης βδομάδας (Αξιολόγηση Fitch – 24 Ιανουαρίου).

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, ότι τα Ξένα Χρηματιστήρια διατηρούν την ανοδική τους πορεία.

Την περασμένη βδομάδα λύθηκε αισίως το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πλέον η Κυβέρνηση έχει μπροστά της χρόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και θα είναι καθαρά δική της απόφαση (και ευθύνη για ότι συμβεί) αν δεν εξαντλήσει την τετραετία.

Η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή είναι στο απόγειό της, αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά.

Οι Εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς για το 2019 και με βάση τις αναλύσεις για το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να είναι βελτιωμένοι. Αναμένεται να συνεχιστεί η διανομή μερισμάτων που ξεκίνησε πέρυσι και το Χρηματιστήριο σύντομα θα ανακοινώσει νέους δείκτες που θα παρακολουθούν Εταιρείες που δίνουν μερίσματα και πάνω σε αυτούς θα μπορούν να δομηθούν Επενδυτικά Προϊόντα.

Στον τομέα των Τραπεζών το σχέδιο “Ηρακλής” είναι σε εξέλιξη, αλλά η Αγορά περιμένει τις αντιδράσεις της Κοινωνίας στους προγραμματιζόμενους πλειστηριασμούς, που ακόμα δεν έχουν ενταθεί.

Το κλίμα διατηρείται καλό. Οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 945 περίπου μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά πάμε ακριβώς πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.008 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στις 1.070 περίπου μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 912 μονάδες, στις 900 περίπου μονάδες και μετά μια ισχυρή στήριξη στις 880 μονάδες. Αν δεν έχουμε ‘εισαγόμενες’ εντάσεις, οι 1.000 μονάδες είναι ορατές για το πρώτο δίμηνο του έτους”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec

“Στάση θετικής αναμονής έδειξε η Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, καθώς δεν έχει το δυναμισμό να κατακτήσει νέα επίπεδα και οι Εμπλεκόμενοι κάνουν περισσότερο συντήρηση δυνάμεων, μέχρι το επόμενο ‘μεγάλο’ νέο.

Επί του παρόντος οι αποτιμήσεις φαίνονται “γεμάτες”, με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά και ενδεχομένως η Επενδυτική Κοινότητα να επιθυμούσε ένα “τσεκάρισμα” των προσδοκιών με την πραγματικότητα.

Αυτό θα συμβεί με την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων αποτελεσμάτων, τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Φεβρουαρίου (13/2 Coca Cola HBC).

Από το μέτωπο των εταιρικών πράξεων και των εξαγορών τα νέα επίσης δεν βοηθούν στο να υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη. Η Αγορά παίρνει δυνάμεις κυρίως από το εξωτερικό και από ένα περιορισμένο αλλά σταθερά επιλεκτικό ενδιαφέρον, που εστιάζει μερίσματα και τις πρώτες ενδείξεις από το τζίρο της χρονιάς που πέρασε (Aegean, ΟΛΠ, Παπουτσάνης κλπ).

Έως το τέλος Ιανουαρίου πάντως, μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που σχετίζονται είτε με τις Αποκρατικοποιήσεις, είτε με τον Τραπεζικό κλάδο, αναμένεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για μια πιο δυναμική κίνηση.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 14 συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες και δείχνει να έχει “δέσει” τις τιμές των υψηλών 5ετιας με την αργή μεν, αλλά πλαγιοναδική κίνηση δε, που είναι σε εξέλιξη. Οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς “πακέτα”) και παρέχουν την απαραίτητη “μάζα”, για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων, καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός.

Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο, όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο, έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών.

Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου.

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει την αυλαία των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2020, καθώς είναι προγραμματισμένη η πρώτη ανακοίνωση από την Fitch (“BB-“ σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της Χώρας”.

Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή θα τρέξει η περίοδος υπολογισμού της μέσης σταθμισμένης τιμής των μετοχών του ΟΠΑΠ, για τους Μετόχους που επιθυμούν να πάρουν μετοχές αντί μερίσματος.

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου οι Μέτοχοι της Jumbo καλούνται σε έκτακτη γ.σ. να εγκρίνουν την διανομή μικτού μερίσματος 0,282 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων τα 0,22 θα διανεμηθούν στους Μετόχους ως προμέρισμα και το υπόλοιπο μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων στην τακτική γ.σ. την Άνοιξη. H αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επομένη της συνέλευσης στις 22 Ιανουαρίου.

Στις 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εκλογή της προτεινόμενης από την ΝΔ κ. Σακελλαροπούλου με 266 ψήφους. Την Δευτέρα οι Αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές λόγω Εθνικής εορτής (Martin Luther King day)”.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας προσέγγισαν μια κορυφή 20 μηνών σήμερα Δευτέρα 20/1, καθώς η Wall Street συνέχισε την εμφάνιση των ρεκόρ βίου με βάση τα στιβαρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τις παροχές ρευστότητας από την Federal Reserve.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς τα πεδία πετρελαίου στη νοτιοδυτική Λιβύη άρχισαν να κλείνουν αφού οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Khalifa Haftar έκλεισαν έναν αγωγό, μειώνοντας ενδεχομένως την εθνική παραγωγή σε ένα κλάσμα του κανονικού της επιπέδου.

Ο πρώτος κύκλος συναλλαγών στις ασιατικές αγορές ήταν ελαφρύς με τις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ κλειστές για την αργία στη μνήμη του Martin Luther King Jr.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,1%, αφού σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2018 αλλά αργότερα έχασε τα κέρδη του με μεταβολή στις 8:40 δική μας ώρα -0,07%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,2% για να φθάσει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σε 15 μήνες με μεταβολή στις 8:40 δική μας ώρα +0,23%.

Οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν ανοδικά με τον σύνθετο δείκτη στη Σαγκάη αυξημένος κατά 0,2% με μεταβολή στις 8:40 δική μας ώρα +0,52%.

Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας κατέγραψε μια άλλη κορυφή όλων των εποχών με άνοδο +0,22% και η Νότια Κορέα ήταν κοντά στο καλύτερο της επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 με άνοδο +0,76%. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 αυξήθηκαν κατά 0,1% αλλά υπάρχει η αργία σήμερα ση Wall Street.

Η προσοχή και οι προσδοκίες των επενδυτών θα αφορούν τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων στις Η.Π.Α. με τις εταιρείες Netflix Inc, Intel Corp και Texas Instruments Inc να αναφέρουν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και την Ιαπωνία διοργανώνουν συνεδριάσεις για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Το φρόνημα των επενδυτών υποστηρίχθηκε από την αταλάντευτη  πορεία με εγγραφές ρεκόρ βίου στους δείκτες της Wall Street. Μόνο τρεις εβδομάδες έχουμε συναλλαγές στο νέο έτος, και ο S & P 500 κέρδισε πάνω από 3% και ο NASDAQ σχεδόν 5%.

Οι αναλυτές της BofA Global Research σημείωσαν ότι η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς έχει ξεπεράσει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και ο S & P ήταν μόλις 5% μακριά από τη εγγραφή του μεγαλύτερου ανοδικού κύκλου  στην ιστορία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text