Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Επανενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία»

Επανενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επανενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία»

Τους τρόπους στήριξης της χθεσινής συμφωνίας στο Βερολίνο για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και κυρίως το εμπάργκο όπλων, συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειαστεί την υποστήριξη των Ευρωπαίων και αυτό θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες και που θα συνεχιστούν και σήμερα για την επανενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στην Κεντρική Μεσόγειο για την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά της Λιβύης.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ  Μπορέλ αναφέρονται στη συμφωνία 55 σημείων από τις συμμετέχουσες χώρες και στη δέσμευση όλων των πλευρών να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία. Η ΕΕ χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη του Βερολίνου ως  «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με δική του δήλωση θέτει μια σειρά μακροπρόθεσμων στόχων όπως η διοργάνωση μιας εθνικής διάσκεψης στη Λιβύη, τη διοργάνωση εκλογών, οικονομικές δράσεις επικεντρωμένες σε συμφωνίες με εθνικούς θεσμούς, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη χθεσινή Διάσκεψη, η ΕΕ είχε υποσχεθεί να συμβάλλει στην εφαρμογή των όποιων συμφωνιών επιτυγχάνονταν και ειδικότερα στην εφαρμογή και την επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός καθώς και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text