Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η ΑΒΑΞ μεταμορφώθηκε και προωθεί αύξηση κεφαλαίου

Η ΑΒΑΞ μεταμορφώθηκε και προωθεί αύξηση κεφαλαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΑΒΑΞ μεταμορφώθηκε και προωθεί αύξηση κεφαλαίου

Μετά την πτώχευση της J&P Overseas η ΑΒΑΞ ανέλαβε σημαντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και τώρα πήρε την έγκριση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για αύξηση κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα πλέον «κρίσιμα στοιχήματα» για το μέλλον της στον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελεί η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Άβαξ και η οποία, μετά και την χθεσινή έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για κεφάλαια που κρίθηκαν απαραίτητα ήδη από τα μέσα του 2018, όταν ανακοινώθηκε πρώτη φορά η πρόθεση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η εταιρεία έχει εγγράψει σημαντικές ζημίες κατά τις προηγούμενες χρήσεις, Συγκεκριμένα, το 2017 και το 2018 οι συνολικές ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 36 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας κλήθηκε να διαχειριστεί και το πρόστιμο 18,3 εκατ. ευρώ, που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της συμμετοχής της εταιρείας στην διαδικασία διευθέτησης, λόγω της υπόθεσης με το «καρτέλ των εργολάβων». Το εν λόγω πρόστιμο αποπληρώνεται σε δόσεις, με βάση σχετικό διακανονισμό, στον οποίο προχώρησε η εταιρεία.

Η πτώχευση της J&P Overseas

Η καθυστέρηση στην σύνταξη ενημερωτικού δελτίου κατά 18 και πλέον μήνες οφείλεται σε απρόβλεπτες εξελίξεις που μεσολάβησαν. Ο λόγος για την πτώχευση της μέχρι πρότινος μητρικής εταιρείας J&P Overseas και τις ανακατατάξεις που αυτή επέφερε στον σχεδιασμό  και της ελληνικής θυγατρικής.

Συγκεκριμένα, η Άβαξ υποχρεώθηκε καταρχάς να διαπραγματευτεί για την τύχη των έργων τα οποία υλοποιούσε εκτός Ελλάδας σε συνεργασία με την J&P Overseas, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην διαδικασία εκκαθάρισης της τελευταίας, αποκτώντας κάποιες από τις εταιρείες ή και έργα, που η διοίκηση έκρινε ότι προσέφεραν κάποια υπεραξία, είτε με την μορφή τζίρου, είτε με την μορφή τεχνογνωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτήθηκαν τρεις πρώην θυγατρικές της J&P Overseas, η Conspel Construction Specialist Limited, η J&P Qatar WLL και η Abu Dhabi J&P LLC. Οι εν λόγω εταιρείες είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντικά έργα στη Μέση Ανατολή και παράλληλα επέτρεπαν στην Άβαξ να διατηρήσει «πάτημα» στην περιοχή.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της Άβαξ, η νέα θυγατρική που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, η Άβαξ Middle East μπορεί να πετύχει εκεί όπου απέτυχε ο κυπριακός όμιλος της J&P. Επί του παρόντος, η παρτίδα μοιάζει να κερδίζεται, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο, η Άβαξ εξασφάλισε τρία νέα έργα, όλα εκτός Ελλάδας, συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της κατά 70%, από περίπου 1,05 δις ευρώ, σε 1,8 δις ευρώ.

Η μεγαλύτερη σύμβαση αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού ενέργειας στην περιοχή Μπισμαΐγια του Ιράκ, ισχύος 1.650 MW και αξίας 533 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη και των παραπάνω έργων, το 85% του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της εταιρείας βρίσκεται στο εξωτερικό.

Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ουσιαστικά έχουν ήδη δεσμευτεί τα απαιτούμενα κεφάλαια από τους βασικούς μετόχους, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της. Με βάση τον τρόπο διάθεσης που έχει ανακοινωθεί, 4,725 εκατ. ευρώ θα καλύψουν υποχρεώσεις ομολογιακών δανείων της εταιρείας, 5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και 3,43 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Volterra ως προς την αναγκαία εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι - Ριγανόλακα Ναυπακτίας.

Επίσης, 3,487 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση των ρευστών διαθεσίμων, στοιχείο απαραίτητο λόγω των πληρωμών που απαιτούνται για την αποπληρωμή του προστίμου των 18,3 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση του «καρτέλ». Άλλα 3 εκατ. ευρώ θα καλύψουν δάνειο που ελήφθη για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων του Ν. Ηλείας.

Με βάση την χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση έχει οριστεί η 22η Ιανουαρίου. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 27η Ιανουαρίου μέχρι και την 10η Φεβρουαρίου. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 0,85849970735 νέες μετοχές για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εκδοθούν και διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς έως 66.666.666 νέες κοινές άυλες ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ.

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text