Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεγάλων τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούν τα έκτακτα κέρδη ύψους 500 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για ομόλογα λήξης Μαρτίου 2023, 2025 και 2026 και τα οποία είχε αποκτήσει η τράπεζα τον περασμένο Φεβρουάριο με την ακύρωση της παλιάς τιτλοποίησης swap, Titlos.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή, με την οποία η Εθνική Τράπεζα λογιστικοποιεί έκτακτα κέρδη 500 εκατ. ευρώ, μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έκτακτα κέρδη αποτελούν «μάννα εξ ουρανού» για την τράπεζα καθώς δίχως αυτά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», αλλά ούτε και τις ζημιές που θα βαρύνουν την τράπεζα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές που έχει δεχθεί η Εθνική για την θυγατρική της είναι σημαντικά χαμηλότερες της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στα βιβλία της τράπεζας, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Εθνικής έχει αναλάβει αυστηρές δεσμεύσεις έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Τα έκτακτα κέρδη από την ανταλλαγή των ομολόγων έρχονται να προστεθούν στο κεφαλαιακό μαξιλάρι που είχε σχηματιστεί από την πρώτη ανταλλαγή του Titlos. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2019 τα έκτακτα κέρδη της ΕΤΕ πλησίασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την αντικατάσταση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), τα 118 εκατ. προέρχονται από την πώληση κρατικών ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο και τα 30 εκατ. ευρώ από την πώληση του ξενοδοχείου Grand Hotel. Επιπλέον η ΕΤΕ έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Πανγαία.

Με την νέα μεγάλη ένεση των 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει, όπως οι άλλες τράπεζες, στην ταχύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και να αντέξει τις απώλειες από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δίχως τα έκτακτα κέρδη η Εθνική είτε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν θα επέτρεπε ο επόπτης -η ΕΚΤ, είτε θα έπρεπε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του κράτους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 40,39% που είναι η μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει δεχθεί κριτική ότι το business plan, που παρουσιάστηκε τον Μάιου του 2019, ήταν οπισθοβαρές, με τις περισσότερες ενέργειες να κλιμακώνονται το 2021 – 2022.

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text