Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τριήμερο road show από την Alpha Bank για έκδοση ομολόγου Tier II

Τριήμερο road show από την Alpha Bank για έκδοση ομολόγου Tier II

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τριήμερο road show από την Alpha Bank για έκδοση ομολόγου Tier II

της Νένας Μαλλιάρα

Επαφές με επενδυτές που επικεντρώνονται στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, θα έχει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο και μεθαύριο στο Μιλάνο η Alpha Bank, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έκδοση ομολόγου Tier II.

Η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση θα καλύψει τις υποχρεώσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, η οποία προκύπτει από τα όσα ορίζει η κοινοτική οδηγία BRRD για την εξυγίανση τραπεζών) τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν όλες οι τράπεζες, υποβοηθούμενες προς αυτή την κατεύθυνση από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την επικείμενη λειτουργία του "Ηρακλή" για τη μείωση των NPLs.

Η διοίκηση της Alpha Bank είχε αποκαλύψει στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2019 την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση Tier II, ύψους μέχρι 800 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από το ποσοστό 2% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, μέχρι του οποίου μία τράπεζα μπορεί να εκδώσει ομόλογα της κατηγορίας Tier II.

Οι πληροφορίες για την επικείμενη έκδοση της Alpha Bank κάνουν λόγο για άντληση ποσού έως 500 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας, κατ΄ αναλογία με τις άλλες δύο τράπεζες που έχουν προβεί σε ανάλογες εκδόσεις, ότι το συνολικό ποσό της έκδοσης θα "σπάσει" στα δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε πάρει το "βάπτισμα του πυρός", ούσα η πρώτη ελληνική τράπεζα, από το 2008, που εξέδωσε πέρυσι ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ. Η Τράπεζα ζητούσε από τις αγορές 300 εκατ. ευρώ, έλαβε προσφορές για 850 εκατ. και ολοκλήρωσε την έκδοση αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%.

Ένα μήνα μετά και μόλις 5 ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε με έκδοση ομολόγου Tier II. Η Τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,65 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του τίτλου Tier II της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται σήμερα στο 6,20% σε ό,τι αφορά τη λήξη του στην 10ετία (2029), και στο 4,60% στην 5ετία (2024). Αντιστοίχως, η απόδοση του Tier II της Τράπεζας Πειραιώς έχει υποχωρήσει  στην 5ετία στο 7,11% και στην 10ετία στο 8,24%.

Οι τριήμερες επαφές που θα έχει με ξένους επενδυτές η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα ακολουθηθούν τις ερχόμενες ημέρες από την έκδοση του ομολόγου Tier II.

Πάντως, το timing που έχει επιλέξει η Τράπεζα για την παρουσίασή της στο εξωτερικό σε επενδυτές fixed income, φαίνεται ιδανικό, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες τραπεζικές εκδόσεις (μέχρι τις 15 – 18/1/2020 υπήρχαν συνεχείς εκδόσεις Tier II από ιταλικές και ισπανικές τράπεζες) και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση επενδυτικός "αντιπερισπασμός".

Το σχέδιο δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της Τράπεζας

Κατά τις επαφές της με τους ξένους επενδυτές, η Alpha Bank θα παρουσιάσει το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της και ταχείας μείωσης των NPLs. Οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της Τράπεζας, όπως τους έχει ορίσει η διοίκησή της αφορούν:

- Το project Galaxy για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 12 δισ. ευρώ, με το οποίο ο δείκτης NPE θα βρεθεί κάτω του 10% το 2022 από περίπου 44% τον Σεπτέμβριο του 2019.

- Το λειτουργικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει μείωση των συνολικών εξόδων του ομίλου από το 2019 έως το 2022 κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ και μείωση δικτύου καταστημάτων κατά περίπου 18%. Στόχος είναι ο δείκτης Εξόδων προς Έσοδα να υποχωρήσει από το 55% τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κάτω του 48% το 2022.

- Την πελατοκεντρική ανάπτυξη, με 14 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις (τα 12 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και τα 2 δισ. σε ιδιώτες. Σημειώνεται ότι το 2019 οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 3,3 δισ. ευρώ) και αύξηση προϊόντων ανά πελάτη από 1,3 σε περίπου 2,5.

- Την οργανωτική αποτελεσματικότητα, με ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της κουλτούρας απόδοσης.

Με όλα τα παραπάνω ο δείκτης απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας στοχεύει σε περίπου 9% το 2022.

Η μεγάλη μείωση των NPLs που θα επιτευχθεί με την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση του κόστους των προβλέψεων της τράπεζας από τις 200 μονάδες βάσης σήμερα σε κάτω των 70 μ.β. το 2022.

Σημειώνεται ότι σε καμία χρονική στιγμή μέσα στη διάρκεια υλοποίησης του πλάνου Galaxy, οι δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας δεν θα υποχωρήσει κάτω των ελάχιστα απαιτούμενων. Αντιθέτως, ο δείκτης Κεφαλαίων Συνολικής Επάρκειας (CAD) από 18% τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βρεθεί στο περίπου 17% το 2022, 2% πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text