Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Εμπορικός πόλεμος: «Ανακωχή» και στο μέτωπο ΗΠΑ-Γαλλίας

Εμπορικός πόλεμος: «Ανακωχή» και στο μέτωπο ΗΠΑ-Γαλλίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εμπορικός πόλεμος: «Ανακωχή» και στο μέτωπο ΗΠΑ-Γαλλίας

Σε ανακωχή στην αντιπαράθεσή τους για τον ψηφιακό φόρο κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Η «ανακωχή» σημαίνει ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον δεν πρόκειται φέτος να επιβάλουν εκατέρωθεν τιμωρητικούς δασμούς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Γάλλο διπλωμάτη.

«Εξαιρετική η συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ψηφιακό φόρο», ανέφερε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα συνεργασθούμε για μια καλή συμφωνία, ώστε να αποφύγουμε κλιμάκωση των δασμών», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε «λαμπρά!» επίσης μέσω Twitter, χωρίς να προβαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ συζητήθηκαν και άλλα διμερή ζητήματα.

Η πιθανότητα «κατάπαυσης» του πυρός θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, κλείνοντας ακόμη ένα μέτωπο εμπορικής αντιπαράθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ακόμη μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ από ό,τι η Κίνα, και ένας μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία.

Γαλλία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε συνεργασία και με τους υπολοίπους Ευρωπαίους εταίρου έως τα τέλη του 2020, ώστε να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι οι εταρείες τεχνολογίας θα καταβάλλουν τον κατάλληλο φόρο, δήλωσε στο ΒΒG ο Γάλλος διπλωμάτης.

Η Γαλλία επέβαλε πέρυσι ψηφιακό όρο που έπληξε κυρίως διαδικτυακούς κολοσσούς όπως οι Google, Apple και Amazon, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον και απειλές του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών σε γαλλικά αγαθά 2,4 δισ.ευρώ.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text