Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τι ζητάει η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες

Τι ζητάει η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι ζητάει η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

«Κάντε τώρα όσα δεν κάνατε τα τελευταία 5 χρόνια» είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνουν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική πλευρά, λίγο πριν ληφθεί η θετική – όπως όλα δείχνουν – απόφαση για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του Ηρακλή. Το θέμα της ταχείας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι το κορυφαίο - μαζί με τις επενδύσεις - που επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και των ίδιων των τραπεζών και είναι αυτό που συζήτησαν χθες οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τους θεσμούς. Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι τράπεζες και την ανάγκη επίλυσης του θέματος και γι’ αυτό δεν θα ζητήσουν πρόσθετες εγγυήσεις για να υλοποιηθεί ο Ηρακλής.

Όμως ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και από τις ίδιες τις τράπεζες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των NPEs. Και μπορεί τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 35 δισ. ευρώ την τελευταία 4ετία (από τα 107 δισ. ευρώ στις αρχές του 2016 στα 73 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019), ωστόσο αυτό έχει συμβεί μέσω διαγραφών, «καίγοντας» στην ουσία κεφάλαια των, ανακεφαλαιοποιημένων από τους Έλληνες φορολογούμενους, τραπεζών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι το τέλος του 2019 όλες οι χώρες που εμφάνιζαν υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων κατάφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρουν λύσεις στο πρόβλημα. Η μοναδική που παρέμεινε απολύτως στάσιμη ήταν η Ελλάδα. Η Ιρλανδία και η Ισπανία προχώρησαν σε ραγδαία μείωση των NPEs και ακολούθησαν με μικρότερη ταχύτητα, αλλά εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα, Πορτογαλία και Ιταλία.

Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει τη μεγάλη ζημιά που έγινε για τις ελληνικές τράπεζες το 2015 αλλά και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για τη μείωση των «κόκκινων δανείων την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με στοιχεία της EBA και της DBRS, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατάφεραν να πετύχουν εντυπωσιακή μείωση των NPLs από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και το α’ εξάμηνο του 2019, το ποσοστό στους ισολογισμούς των ελληνικών παρέμεινε αμετάβλητο.

Για την ακρίβεια, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα ακολούθησαν μία πορεία που θυμίζει… τρενάκι του τρόμου. Το ποσοστό των ελληνικών NPEs εκτινάχθηκε από το 40% που βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 2016 πάνω από το 50% τον Μάρτιο του 2016, μετά τα γεγονότα του 2015 και την επιβολή των capital controls, για να μειωθεί στο 39,2% το 2019. Η Ιρλανδία κατάφερε από το 22% να ρίξει το ποσοστό στο 4,6%, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη μείωση (-80%) και ακολούθησε η Ισπανία με μείωση από το 8,1% στο 3,5% (-57%).

Η Ιταλία που εμφάνιζε και εμφανίζει το μεγαλύτερο απόθεμα NPEs σε απόλυτα νούμερα κατάφερα να μειώσει το ποσοστό από το 17% στο 7,9% εφαρμόζοντας ένα σχήμα προστασίας ενεργητικού όμοιο του Ηρακλή. Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, πέτυχε μείωση της τάξης του 50%, από το 18% στο 8,9%, έχοντας ωστόσο το μικρότερο απόθεμα «κόκκινων» δανείων.

Στην Ελλάδα η μείωση, λόγω των παραγόντων που προαναφέρθηκαν, έφτασε στο εντυπωσιακό 2%, όμως σήμερα οι μηχανές δείχνουν να… ανάβουν για τα καλά. Αυτή τη στιγμή η αποτελεσματική λειτουργία του Ηρακλή αποτελεί τον μοναδικό στόχο στο οποίο εστιάζουν Τράπεζα της Ελλάδος και Ελληνική Ένωση Τραπεζών και σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ θέλουν να πετύχουν μείωση της τάξης του 40% μέσω των τιτλοποιήσεων.

Αναλυτές ξένων οίκων εκτιμούν ότι το έργο των ελληνικών τραπεζών έχει γίνει πιο εύκολο τους τελευταίους μήνες. Και αυτό γιατί αφενός έχει βελτιωθεί αισθητά το κλίμα στην ελληνική οικονομία και έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η επενδυτική εμπιστοσύνη και αφετέρου δεν επιβεβαιώθηκαν οι κασσάνδρες που έβλεπαν γενικευμένη ύφεση στην Ευρώπη.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text