Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | JP Morgan: Γιατί το 2020 είναι... bullish για τις τράπεζες

JP Morgan: Γιατί το 2020 είναι... bullish για τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Γιώργου Α. Σαββάκη

Ο τόνος για τις ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα θετικός για φέτος και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις εγχώριες εξελίξεις ήταν υψηλότατο, εξηγεί η JP Morgan μετά το συνέδριό της για τις τράπεζες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA). Το μήνυμα ήταν πιο αισιόδοξο από ό,τι το 2019 και η ίδια η JP Morgan αισθάνεται περισσότερη άνεση για την εικόνα της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών σε σχέση με πέρυσι.

Η καλύτερη ορατότητα φέρνει αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες, για το επόμενο έτος, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν παραδώσει μήνυμα εμπιστοσύνης για ένα έτος που είναι πιθανό να αποτελέσει έτος μετασχηματισμού για τον τομέα συνολικά.

Η εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των NPEs είναι στο επίκεντρο και με μεγαλύτερη ορατότητα σε σύγκριση με το παρελθόν, οι τράπεζες είναι πιο άνετες για την επίτευξη των στόχων τους. Η JP Morgan επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν από τα υψηλότερα του συνεδρίου, με επικεντρωμένες ερωτήσεις για τις μεμονωμένες τιτλοποιήσεις των τραπεζών. Ειδικά η Εθνική Τράπεζα παρέδωσε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας στο τέλος του 2019 θα αποτελεί το κατώφλι σε όρους κεφαλαίων και τη βάση για το εμπροσθοβαρές επικαιροποιημένο σχέδιο τιτλοποίησης.

Ειδικότερα ανά τράπεζα η JP Morgan επισημαίνει:

Alpha Βank

Οι ερωτήσεις των επενδυτών ήταν επικεντρωμένες στο σχέδιο της τιτλοποίησης Galaxy των 12 δισ. ευρώ της τράπεζας. Η Alpha Bank έδωσε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης ότι η υλοποίηση της νέας στρατηγικής βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία έχει ως στόχο να προωθήσει την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (ROE) σε σχεδόν διψήφια ποσοστά προς το τέλος του 2022.

Για τη μείωση των NPEs, η διαδικασία τιτλοποίησης έχει ξεκινήσει και η τράπεζα αναμένει να λάβει δεσμευτικές προσφορές έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Η περίμετρος της τιτλοποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντική και θεωρείται βασική για την εξέλιξη της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στο μέλλον.

Με το Galaxy επικεντρωμένο στο περισσότερο προβληματικό τμήμα του υπάρχοντος αποθέματος NPEs της τράπεζας (π.χ. καταγγελμένα δάνεια και στρατηγικοί κακοπληρωτέςς), το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο θα είναι υγιέστερο και θα επιτρέψει ευκολότερα τα ποσοστά θεραπείας και αναδιαρθρώσεις. Ένα παράδειγμα είναι τα NPEs λιανικής, τα οποία ανέρχονται στο 54% του Galaxy, εκ των οποίων το 34% εμπίπτει στον ορισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μετά το Galaxy, το μερίδιο των λιανικών NPEs που ταξινομούνται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές θα πέσει στο 9%. Συνολικά, η τιτλοποίηση Galaxy θα οδηγήσει τον εγχώριο λόγο NPE σε περίπου 20% από 44% το τρίτο τρίμηνο και μαζί με το κόστος μείωσης των κινδύνων κατά 130 bps έως το 2022, γεγονός που θα προσθέσει περίπου 5% στον δείκτη ROE. Η βελτίωση των εσόδων και της αποδοτικότητας κόστους αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 4%. Η συντριπτική άποψη των συμμετεχόντων είναι ότι οι υποθέσεις της Αlpha Βank είναι στη συντηρητική πλευρά, ιδίως όσον αφορά τις μακροοικονομικές προσδοκίες, αφήνοντας περιθώριο προς τα πάνω.

Εθνική Τράπεζα

Ο τόνος συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες ήταν θετικός και ειδικά για τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας, όπου το επόμενο έτος «διαβλέπει» ένα σχετικά καθαρό ισολογισμό.

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στα τελικά στάδια της διάρθρωσης μιας τιτλοποίησης για το 2020, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε καθοδηγήσει αρχικά και το μέγεθος πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τα €3 δισ. που αναφέρονταν (όπως έχει γράψει και το Euro2day.gr). Επομένως, η τράπεζα θέλει να επιτύχει μονοψήφιο αριθμό NPEs ενδεχομένως έως το 2021, ένα έτος νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο. Η περίμετρος της τιτλοποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε ενυπόθηκα NPEs.

Η ΕΤΕ βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλες τράπεζες, χάρη στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη τους από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων διακρατούμενων έως τη λήξη (το οποίο η τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει να πωλήσει και να «κλειδώσει» σημαντικά πρόσθετα έσοδα) και την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν πλήρως την ανάγκη παροχής πόρων ως αποτέλεσμα της τιτλοποίησης, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετη κατανάλωση κεφαλαίου.

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών είναι κατά 9% υψηλότερες στο εννεάμηνο του 2019 και αυτό υποστηρίζει την εμπροσθοβαρή τιτλοποίηση. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,5% από το κατώτατο όριο, αλλά η πτώση που έχει σημειωθεί είναι 45%, αφήνοντας περιθώρια για σημαντική ανατίμηση των τιμών στην αγορά για τα επόμενα χρόνια. Οι όγκοι των συναλλαγών αυξάνονται σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη είναι αξιόπιστη.

Η Εθνική Τράπεζα έχει δει κάποια πίεση στα spreads λόγω της διατήρησης των αρνητικών επιτοκίων. Προς το παρόν, η μόνη κατηγορία που μειώνεται είναι τα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ ακόμη και τα καταναλωτικά δάνεια άρχισαν να αυξάνονται και πάλι από τον Νοέμβριο.

Η τράπεζα αισθάνεται ότι έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα επειδή δεν βρίσκεται σε διαδικασία hive down όπως κάποιες άλλες ελληνικές τράπεζες, οπότε το μάνατζμεντ δεν χρειάζεται να στρέψει την προσοχή του σε αυτό.

Τράπεζα Πειραιώς

Τα περισσότερα ερωτήματα των επενδυτών ήταν επικεντρωμένα στη μείωση των NPEs και στα κεφάλαια, με τη διοίκηση να παραδίδει ένα σίγουρο μήνυμα.

Με το σχέδιο Ηρακλής που έχει θεσπιστεί τώρα, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται στα τελικά στάδια της επανεξέτασης αξιολογώντας τα σχέδια μείωσης των NPEs και θα παράσχει στην αγορά μια ενημέρωση μαζί με τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου.

Με αρκετές ερωτήσεις από τους επενδυτές σχετικά με τη συμπίεση περιθωρίων στον τομέα, CFO της Τράπεζας ακούστηκε «άνετος» για τα υπάρχοντα καθαρά περιθώρια από τόκους (NIMs) στο 2,5% περίπου, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ενώ η τράπεζα προϋπολογίζει μια μικρή επιδείνωση των NIM, σύμφωνα με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στους αναπτυξιακούς τομείς και τον περιορισμό του κινδύνου στην οικονομία, τα νέα δάνεια τοποθετούνται περίπου 100 bps υψηλότερα από τα υπάρχοντα.

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς είναι υπερήφανη για την αποτελεσματικότητα του κόστους, μην έχοντας χάσει το guidance της για τη μείωση του κόστους σε κανένα έτος, και η διοίκηση βλέπει περαιτέρω τον εξορθολογισμό των δαπανών να προχωράει. Μέχρι το 2023, η διοίκηση αναμένει πρόσθετο κόστος να προσθέσει 50 bps στην απόδοση συνολικών κεφαλαίων (ROA) της τράπεζας πριν από τον φόρο, με στόχο το 1%.

Το μήνυμα σχετικά με την κεφαλαιακή θέση ήταν άνετο, επισημαίνει η JP Morgan.

Η διοίκηση έχει αναλάβει διάφορες ενέργειες για τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και πρόσθεσε 270 bps στην κεφαλαιακή βάση από τα μέσα του 2018, μέσω συνδυασμού οργανικών και μη οργανικών μέτρων. Τα μηνύματα ήταν συνολικά θετικά και η διοίκηση έδωσε σήμα ότι η τράπεζα θα είναι ένας συχνός εκδότης στην αγορά των Tier 2 και ενδεχομένως να προγραμματιστεί και μια έκδοση AT1 κατά την προσεχή περίοδο.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text