Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Π. Λιαργκόβας: Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2020

Π. Λιαργκόβας: Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Π. Λιαργκόβας: Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2020

«Ο προϋπολογισμός του 2020 θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός» ανέφερε για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, σε δηλώσεις του, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητής του τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες, σημερινές, εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για τον κρατικό προϋπολογισμό και για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά θα κριθούν σε σχέση με την επίτευξη του στόχου και από το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή, από γεωπολιτικές και άλλες εξελίξεις.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2020, εμείς εκτιμούμε, ότι θα είμαστε κοντά στο 2,6% , όταν η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει για όλο το χρόνο 2,8%. 'Αρα θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να επιτευχθεί και να ξεπεραστεί και ο στόχος αυτός».

«Το 2019 έκλεισε με 2, 3% πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Να θυμίσω η πρόβλεψη ήταν 1,9%, μετά πήγε 2,1% από την κυβερνητική πλευρά, εμείς το εκτιμούμε στο 2,3%» είπε ο κ. Λιαργκόβας.

Ο τέως συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, της Βουλής, υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί από το ΚΕΠΕ υπόψη όλες οι παράμετροι, όπως η επιβράδυνση των εξαγωγών, η ευρωπαϊκή κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης και τα υψηλά πλεονάσματα που επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στοιχεία που τους επιταχύνουν όπως το γεγονός ότι αναμένεται στο τέλος του χρόνου η επίδραση από προγραμματισμένες δράσεις. Πρόσθεσε, ότι αυτά βγάζουν ένα θετικό πρόσημο στην πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2,6-2,8%.

Παρουσίαση έρευνας «Προϋπολογισμός Πολιτών»

Ο «Προϋπολογισμός Πολιτών» του 2020 παρουσιάστηκε από την ερευνητική ομάδα  «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» σε  εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, καθηγητών πανεπιστημίου, οικονομολόγων, νομικών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Η ερευνητική προσπάθεια έγινε με πρωτοβουλία της έδρας Jean Monet, με συνδιοργάνωση του ΑΠΘ του ΠΑΜΑΚ και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δίκαιο και Οικονομικά» και αποσκοπεί στο να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό, με μη τεχνικό τρόπο, τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τη φορολογική πολιτική, τα έσοδα, τις δαπάνες, το που αυτές κατευθύνονται, κ.τ.λ.

Η επίκουρη καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου του ΑΠΘ, επιστημονική υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και κάτοχος της έδρας Jean Monet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική, Κατερίνα Σαββαΐδου ανέφερε ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν οκτώ νέοι επιστήμονες, με νομικές και οικονομικές γνώσεις, οι οποίοι εργάστηκαν για τον «Προϋπολογισμό των Πολιτών».

«Λόγω της τεχνικής του φύσης, ο κρατικός προϋπολογισμός πολλές φορές είναι δυσνόητος ακόμη και για ειδικούς. Ο «προϋπολογισμός των πολιτών» είναι μια μη τεχνική παρουσίαση για την είσπραξη των εσόδων και την πραγματοποίηση των δημοσίων δαπανών» είπε η κ. Σαββαΐδου και πρόσθεσε:

«Στόχος είναι η αύξηση της διαφάνειας, η ενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου για τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής. Ο «προϋπολογισμός των πολιτών» δεν είναι ένα κείμενο πολιτικό. Δεν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιλογές της. Παρουσιάζονται μόνο τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό και τα συνοδευτικά του έγγραφα. Δεν περιέχει καμία αξιολογική κρίση. Παρουσιάζει τα στοιχεία με ένα τρόπο απλό, πιο κατανοητό, τηρώντας ωστόσο συστάσεις που έχουν δοθεί για την κατάρτιση προϋπολογισμών από τον ΟΑΣΑ και άλλους οργανισμούς».

Ο κάτοχος της έδρας Jean Monet «Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ και Έλεγχος» και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτριος Σκιαδάς ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός δείχνει μια εικόνα εξυπηρέτησης κάποιων κοινωνικών αιτημάτων με μείωση της φορολογίας και με δαπάνες για κοινωνική πολιτική . Επίσης  η εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι σημαντική, όπως κα οι απορροφήσεις όλων των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του.

Χαιρετισμοί Στ. Κατρανίδη, Ευτ. Σαρζτετάκη

«Είναι λάθος να μένουν αυτά τα θέματα προνόμιο των ειδικών και μόνο. Το ευρύτερο κοινό πρέπει να γίνεται γνώστης για τον τρόπο που συντάσσονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί» τόνισε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στυλιανός Κατρανίδης και πρόσθεσε: «Η σημασία είναι να δίνουμε αυτή την προσέγγιση, με ένα τρόπο απλό, εύληπτο και παραστατικό».

«Έχοντας βγει από μια οδυνηρή οικονομική κρίση γίναμε γνώστες θεμάτων με τα οποία δεν είχαμε ασχοληθεί, μάθαμε και τα βιώσαμε με έναν οδυνηρό τρόπο» συνέχισε ο κ. Κατρανίδης και αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία και στις έννοιες που απασχόλησαν τη χώρα, όπως δανεισμός, επιτόκια, χρέος, κ.α.. πρόσθεσε:

«Έχω την εντύπωση ότι εάν είχε υπάρξει μια προσέγγιση που να είχε καταστήσει τον πολίτη κοινωνό για τα μεγέθη, τις υποχρεώσεις, οι τριβές θα ήταν λιγότερες οι αντιστάσεις θα ήταν ηπιότερες, η διάρκεια εξόδου από την κρίση θα ήταν μικρότερη».

Καθώς τα μέλη της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» είναι τελειόφοιτοι του μεταπτυχιακού «Δίκαιο και Οικονομικά», ο διευθυντής του,  καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΑΜΑΚ, Ευτύχιος Σαρτζετάκης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι η μόνη προσπάθεια που γίνεται με συνδιδασκαλία νομικού και οικονομολόγου και πρόσθεσε:  «Είναι χρήσιμο, γιατί πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν πρέπει να εξεταστούν με αυτή τη συνέργεια».

Η παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών» για κάθε σκέλος ξεχωριστά του   προϋπολογισμού του 2020 έγινε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές που συμμετείχαν στη «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και είναι οι :  Χριστίνα Αθανασιάδου, Μαρία Βαλλιάνου, Πωλίνα Βέντζιου, Ευδοξία Βουζουλίδου, Χρυσούλα Δάλλα, Ειρήνη Καπνισάκη, Αγγελική Μαυρομμάτη και Σωτήρης Ράϊδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text