Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | «Αβάντα» της Λαγκάρντ σε ελληνικά ομόλογα και τράπεζες

«Αβάντα» της Λαγκάρντ σε ελληνικά ομόλογα και τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι η δεύτερη της Κριστίν Λαγκάρντ από τότε που διαδέχθηκε τον Μάριο Ντράγκι και η Γαλλίδα έχει ήδη καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το μεγάλο ζήτημα είναι η στρατηγική αναθεώρηση που έχει αποφασίσει να διεξάγει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και η οποία θα οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναπροσαρμογή του στόχου για τον πληθωρισμό ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Η Λαγκάρντ θέλει να εξετάσει… σπιθαμή προς σπιθαμή τις λειτουργίες, τις διαδικασίες και το σύνολο των δραστηριοτήτων και των στοχεύσεων της ΕΚΤ με αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη να χαρακτηρίζουν το 2020 έτος… προβληματισμού και περισυλλογής, αφού η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος της χρονιάς. Αυτό που κατά κύριο λόγο ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι ότι οι αποφάσεις της Λαγκάρντ αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων όσο και στην πρόοδο ζητημάτων που απασχολούν τις τράπεζες.

Με τα σημερινά δεδομένα και βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων η ΕΚΤ είτε θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 είτε θα το μεγαλώσει στο β’ εξάμηνο, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που θα επικρατούν. Υπάρχουν όπως πάντα οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι, αυτοί που υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί θα κάνει στροφή 180 μοιρών και αυτοί που βλέπουν τις συνθήκες να επιδεινώνονται και την ΕΚΤ να αυξάνει τις αγορές ομολόγων και να μειώνει περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Σε δύο από τα τρία σενάρια (διατήρηση πολιτικής και περαιτέρω χαλάρωση) οι ελληνικοί τίτλοι αναμένεται να βγουν κερδισμένοι και γι’ αυτό το λόγο ξένοι οίκοι προβλέπουν ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς θα υποχωρήσει ίσως και χαμηλότερα από το 1% μέσα στο 2020, από 1,38% σήμερα. Επίσης, όσο το QE φτάνει στα όριά του και τα τελειώνουν οι επιλέξιμοι τίτλοι των υπόλοιπων χωρών, τόσο οι επενδυτές θα κατευθύνονται στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η χώρα μας να απολαμβάνει ορισμένα από τα οφέλη του προγράμματος χωρίς να έχει ενταχθεί σε αυτό.

Η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι θα πάει… by the book που σημαίνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα μπουν στο QE όταν η αξιολόγηση της χώρας αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, όμως υπάρχουν και αναλυτές που αφήνουν «παράθυρο» συμμετοχής και χωρίς το “investment grade”. Μπορεία σήμερα να μοιάζει ακραίο το συγκεκριμένο σενάριο όμως αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη της Λαγκάρντ. Σε κάθε περίπτωση, οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί για τα ελληνικά ομόλογα και η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη να βιαστεί να αλλάξει κατεύθυνση, τουλάχιστον μέσα στο έτος.

Η Γαλλίδα ενδέχεται να αποδειχθεί «σύμμαχος» της Ελλάδας και στο θέμα της αντιμετώπισης των τραπεζικών προβλημάτων. Έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τη λειτουργία του Ηρακλή καθώς θέλει να δει και την τελευταία εστία «κόκκινων» δανείων να κλείνει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των NPEs χωρίς ωστόσο να βάζει «θηλιά» υπό τη μορφή πρόσθετων απαιτήσεων.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την στρατηγική αναθεώρηση είναι τα εξής: Έχει νόημα να «κυνηγάει» η ΕΚΤ με κάθε τρόπο τον στόχο του 2% σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια πανίσχυρες αποπληθωριστικές δυνάμεις; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να αναλάβει η κεντρική τράπεζα και μήπως ήρθε η ώρα να εξεταστούν και άλλα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην περίπτωση που ξεσπάσει κρίση; Γιατί οι κρίσεις δεν προειδοποιούν…

Όλα αυτά θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, οι οποίες βλέπουν στο τιμόνι της ΕΚΤ μία πρόεδρο που θα έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο παρά αυτόν της οικονομικής διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια της στρατηγικής αναθεώρησης θα ακουστούν πολλές ιδέες αφού θα λάβουν μέρος, εκτός από στελέχη και τεχνοκράτες της ΕΚΤ, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί αλλά και «απλοί άνθρωποι» όπως έχει πει η Λαγκάρντ. Το θέμα είναι ποιες από αυτές θα προχωρήσουν και ποιες θα προκαλέσουν απλώς… κρότο στις αγορές.

Πηγή:  liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text