Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οικονομική ευκαιρία για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οικονομική ευκαιρία για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οικονομική ευκαιρία για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τα μέτρα για τη μείωση εκπομπών ρύπων μπορούν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και να επιταχύνουν την ανάπτυξη, δηλώνει στο Business Daily η Θεοδώρα Αντωνακάκη, επιστημονική γραμματέας της ΕΜΕΚΑ της Τρ. Ελλάδος.

Ηεφαρμογή των πολιτικών που οδηγούν στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για να επιταχυνθεί η μετατροπή της οικονομίας και να γίνει πιο ανταγωνιστική με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, επισημαίνει η Θεοδώρα Αντωνακάκη, επιστημονική γραμματέας της ΕΜΕΚΑ της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Business Daily.

Η ΕΜΕΚΑ, Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, ασχολείται από το 2009 συστηματικά με τη μελέτη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέτρα προσαρμογής μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους σε βάρος της οικονομίας από την κλιματική αλλαγή σχεδόν κατά 30%, τονίζει η κ. Αντωνακάκη.

Σύμφωνα με μελέτες και το σενάριο αδράνειας (business as usual), η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, με συνολικό κόστος για την οικονομία να φθάνει σωρευτικά τα 701 δισεκατομμύρια ευρώ (μέχρι το 2100).

O τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι η γεωργία, προσθέτει η κ. Αντωνακάκη, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτάται τόσο η γεωργία όσο και η ύδρευση.

Η κ. Αντωνακάκη θα είναι ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου Athens Energy Dialogues που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στο Grand Hyatt.Το Business Daily είναι χορηγός επικοινωνίας.

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text