Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ξεκίνησε η χρονιά των ακινήτων

Ξεκίνησε η χρονιά των ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκίνησε η χρονιά των ακινήτων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δόθηκε το σήμα από τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο προκειμένου να ξεκινήσει η χρονιά των ακινήτων. Η υπογραφή δύο υπουργικών αποφάσεων ενεργοποιεί την αγορά που περιμένει πως και πως να «ρίξει» στην αγορά περί τα 90.000 ακίνητα χωρίς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα χθες ο κ. Βεσυρόπουλος υπέγραψε σήμερα δύο αποφάσεις που αφορούν στη διαδικασία αναστολής της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα για τρία έτη, μέχρι το τέλος του 2022. Η πρώτη απόφαση καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού ήδη εκπεσθέντος φόρου για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ  στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και σε συνδυασμό με άλλες, ήδη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών.

Όλα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν το φόρο μεταβίβασης όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα αναμένεται να τονώσει την αγορά ακινήτων, τις τράπεζες που θα ξαναρχίσουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια, διάφορα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής αλλά κυρίως το ενδιαφέρον των επενδυτών για καινούργια ακίνητα.

Η οικοδομή, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μπορούν να αποτελέσει τη δεύτερη πηγή ανάπτυξης της οικονομίας μετά τον τουρισμό. Η  επιβολή ΦΠΑ 24% στις συναλλαγές νέων ακινήτων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες, χωρίς παράλληλα να προκύπτει ιδιαίτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σημαντικά κεφάλαια αναμένεται να διοχετευθούν και προς την κατεύθυνση των ανακαινίσεων/ανακατασκευών υφιστάμενων ακινήτων, που θεωρείται ακόμα μεγαλύτερο πεδίο δράσης για τους ιδιώτες, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων ναι μεν δεν διαθέτει την αγοραστική δύναμη για την αγορά κατοικίας, αλλά ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ακινήτου τους. Στο πλαίσιο αυτό, έκπτωση η επικείμενη φόρου 40% στις δαπάνες υπηρεσιών  για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τέλος, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι  συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα  Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων.  Αυξήσεις αναμένονται και αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις  4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text