Αρχική | Οικονομία | Υπερδιπλάσια ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2020

Υπερδιπλάσια ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπερδιπλάσια ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2020

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το γεγονός ότι η Γερμανία γλύτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την ύφεση και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μετριάστηκαν, έδωσε ώθηση στις εκτιμήσεις για βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη το 2020. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε χθες αισιόδοξη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η ανάπτυξη στη ζώνη του κοινού νομίσματος δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,3%. Το 1,3%, μάλιστα, είναι η νέα πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ υπάρχουν και πιο απαισιόδοξοι, όπως η ΕΚΤ που προβλέπει 1,1% και οίκοι όπως η Capital Economics που ρίχνουν τον πήχη στο 0,7%.

Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 2,8% με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ χθες ο πρωθυπουργός από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έκανε λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 3%, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Το ΚΕΠΕ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι το 2020 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και τοποθετεί την ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο στο 3,2%, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Ξένοι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σημειώνουν ότι η περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ είναι δυνατή όμως όλα θα κριθούν από δύο καθοριστικούς παράγοντες. Ο ένας είναι η ταχεία αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο δεύτερος είναι ο βαθμός στον οποίο η ελληνική οικονομία θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει επίσης η μείωση της ανεργίας και το πως θα στηρίξουν την ανάπτυξη μέτρα όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αντίθετη πορεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στο γράφημα που ακολουθεί η DBRS συγκρίνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις μεγαλύτερες οικονομίες. Η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% και από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ η Ισπανία εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές με πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,4%. Ακολουθεί η Γαλλία με 1,3%, η Γερμανία με 1,1% και η Ιταλία με το απογοητευτικό για μία ακόμη χρονιά 0,5%. Ακόμη όμως και η Ισπανία θα δει συρρίκνωση του ΑΕΠ αφού το 2019 προβλέπεται μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 2%.

Τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν ότι το 2020 δεν ξεκίνησε και πολύ καλά για την Ευρωζώνη. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε «κολλημένος» σε χαμηλό 34 μηνών, υποδεικνύοντας ότι τα νοικοκυριά σταμάτησαν να ξοδεύουν στις αρχές του 2020. Όσο για το υπόλοιπο του έτους, η Capital Economics δεν βλέπει να βελτιώνεται η κατάσταση καθώς η ανάπτυξη της απασχόλησης θα περιοριστεί και η αύξηση των μισθών θα «ξεφουσκώσει», εμποδίζοντας την ανάκαμψη.

ΓΡΑΦΗΜΑ

Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει μετά από 8 χρόνια ύφεσης εμφανίζοντας υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρωζώνη και πολλαπλάσιο από την Ιταλία, αρκεί βέβαια να έρθουν οι πολυπόθητες επενδύσεις και το ΑΕΠ να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από τις προβλέψεις των ξένων.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι το 2020 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και τοποθετεί την ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο στο 3,2%, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η ανάπτυξη ενισχύεται κυρίως από τη σημαντική άνοδο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, υποτονική παραμένει η άνοδος της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, ενώ η ενίσχυση των επενδύσεων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μια έλλειψη σταθερότητας. Συνολικά για το 2020 το ΚΕΠΕ «βλέπει» ανάπτυξη 2,6% και αυτό χαμηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,1% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο 2,4%.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text