Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Συνδικαλιστικά "μπρος-πίσω" για τη Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ

Συνδικαλιστικά "μπρος-πίσω" για τη Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε πεδίο παραταξιακών συγκρούσεων και επίλυσης συνδικαλιστικών διαφορών έχει μετατραπεί το μείζον ζήτημα της υπογραφής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ) στον ΟΤΕ.

Η μονογραφή της συμφωνίας από τους κ.κ. Φούκα και Βάκη και η αρχική έγκρισή της από την πλειοψηφία των παρισταμένων μελών του Δ.Σ. της ΟΜΕ (16 υπέρ – 14  κατά) προκάλεσε την κινητοποίηση των αντιδρώντων. Ομάδα μελών του ΔΣ, ορισμένοι από τους οποίους δεν μετείχαν στη ψηφοφορία για άγνωστους λόγους, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την προηγούμενη απόφαση, συγκέντρωσε υπογραφές και ζήτησε να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ σήμερα για το θέμα της ΕΣΣΕ, χωρίς να αποκλείεται και να ανοίξει θέμα εκλογής νέου προεδρείου!

Αναμέτρηση δυνάμεων

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί στην πράξη αναμέτρηση δυνάμεων μεταξύ των παρατάξεων που συνθέτουν το ΔΣ και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για "καρεκλομαχίες" εντός της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Την ίδια στιγμή,εργαζόμενοι που είχαν πειστεί να απεργήσουν επί εβδομάδες με σημαία αιτήματα όπως "καμία απόλυση, ΣΣΕ σε όλες τις θυγατρικές, αυξήσεις για όλους", παρακολουθούν τώρα ανήσυχοι μια σύγκρουση κομματικών σκοπιμοτήτων με άγνωστη κατάληξη.

Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, έσπευσε με εσωτερική ανακοίνωση να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους πως επεξεργάζεται τα στοιχεία της αγοράς και σύντομα θα ανακοινώσει ότι εξετάζονται αναπροσαρμογές με βάση τον ρόλο και την απόδοσή τους, ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων εργαζόμενων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών τους.

Παράλληλα, η διοίκηση ενημέρωσε τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπογραφεί ΕΣΣΕ. Έτσι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης και με δεδομένο  ότι  τρεις  από  τους  όρους  της προηγούμενης ΕΣΣΕ  (-9,5%,  35ωρο  και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων, επανέρχονται στα επίπεδα του 2011, από 31/12/2019. Ακόμη, από 1/2/2020, επανέρχεται το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους.

Το πρακτικό συμφωνίας που υπεγράφη προέβλεπε για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021.  Αυτό  θα  σήμαινε ότι  ο  εισαγωγικός  βασικός  μισθός  ενός  νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

Τέλος, για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες και από 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Επί αυτών, όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση σημείωσε πως εξετάζονται αναπροσαρμογές επί τα βελτίω ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων εργαζόμενων.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text