Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ούριος άνεμος για την οικονομία

Ούριος άνεμος για την οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ούριος άνεμος για την οικονομία

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Μια σειρά προκλήσεων θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών, που επιβεβαιώθηκε και με την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, δίνει αέρα στα «πανιά», ωστόσο δεν αρκεί για να φτάσει η ελληνική οικονομία σε απάνεμο λιμάνι. Στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας χρειάζεται καλός σχεδιασμός και ισχυρές συμμαχίες για να μην πέσουμε σε κάποιο… ύφαλο.

Οι υποψήφιοι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασφαλίσει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και υλοποιώντας ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, τα σωστά μηνύματα μπορούν να σταλούν και μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Η σταδιακή απελευθέρωση της χώρας από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα δώσει οικονομικό χώρο, που μπορεί να αξιοποιηθεί και για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Ταυτόχρονα πρέπει να εξελιχθεί η συζήτηση για το smoothing mechanism, δηλαδή τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα στείλει σαφές μήνυμα στον κόσμο του επιχειρείν πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα μετά την έξοδό της από τα μνημόνια. Δημιουργώντας ταυτόχρονα τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που άπτονται της οικονομίας και των επενδύσεων στο ταξίδι που θα κάνει την Τετάρτη στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα έχει τετ α τετ με τον Εμ. Μακρόν, ενώ παράλληλα η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε οικονομικό και αναπτυξιακό φόρουμ. Ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων με υποψήφιους επενδυτές έγινε ήδη στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και στο χιονισμένο Νταβός, όπου την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει συνέχεια, καθώς μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε αναπτυξιακό συνέδριο στο Βερολίνο, αλλά θα πραγματοποιήσει και εαρινή επίσκεψη στο Πεκίνο.

Φυσικά, τα εθνικά θέματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αλλά οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα περιμένουν. Για την ελληνική οικονομία η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text