Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Tα αρνητικά επιτόκια του Trump βλάπτουν τις τράπεζες της Ευρώπης

Tα αρνητικά επιτόκια του Trump βλάπτουν τις τράπεζες της Ευρώπης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tα αρνητικά επιτόκια του Trump βλάπτουν τις τράπεζες της Ευρώπης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι «Mια κατάσταση στην οποία θα μπορούσα να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα». Και προσθέτει: «Μου αρέσει αυτό!». Στη συνέχεια, διαμαρτυρήθηκε για τα σταθερά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που θεωρεί ότι δημιουργούν στη χώρα του σοβαρό πρόβλημα.

Άλλοι πάλι διαφωνούν. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη συνηθίσει σε μεγάλο βαθμό τα αρνητικά επιτόκια και θα μπορούσαν άνετα να τα καταφέρουν χωρίς αυτά. Ο Larry Kudlow, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου που επίσης διαφωνεί για τα χαμηλότερα επιτόκια της Fed, κατέστησε σαφές ότι θα προτιμούσε να παραμείνουν θετικά: «Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι κάτι καλό. Πραγματικά βλάπτουν τις τράπεζες, τους αποταμιευτές και σίγουρα τους επενδυτές».

Γνωρίζουμε ότι το μηδέν δεν είναι το απόλυτα κατώτατο όριο για τα επιτόκια, αλλά μπορούμε να δείξουμε ότι δεν φτάνουν πολύ χαμηλά σε αρνητικό ποσοστό. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζονται για τις πρώτες  συναντήσεις τους μέσα στο 2020 αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, το θέμα δεν θα σταματήσει εδώ.

Η καλύτερη παρουσίαση που έχω δει για το πρόβλημα που προκαλούν τα αρνητικά επιτόκια στις τράπεζες προέρχεται από τη γερμανική εταιρεία Deposit Solutions. Χρησιμοποίησε τα στοιχεία της ΕΚΤ για να υπολογίσει τι ποσό έχουν καταβάλλει μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι δανειστές σε αρνητικά επιτόκια επί της πλεονάζουσας ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πηγή: www.sofokleous10.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text