Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ηρακλής: Ομόλογα ειδικού σκοπού αντάλλαγμα για το zero risk

Ηρακλής: Ομόλογα ειδικού σκοπού αντάλλαγμα για το zero risk

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με ομόλογα ειδικού σκοπού, τα οποία δεν θα έχουν καμία επίδραση σε χρέος και έλλειμμα, σχεδιάζει να εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο την παροχή zero risk weighted στα senior ομόλογα -ανώτατης διαβάθμισης- που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Το ζήτημα της παροχής του μηδενικού ρίσκου από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα παραμένει «ανοικτό», ωστόσο γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως από τους τεχνοκράτες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αλλά και του κλιμακίου της Τράπεζας της Ελλάδος να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί τόσο την Αθήνα, όσο και την Φρανκφούρτη.

Η φόρμουλα έχει βρεθεί και στηρίζεται, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Euro2day.gr, στην έκδοση «ομολόγων ειδικού σκοπού», υπό τον όρο ότι οι εν λόγω τίτλοι δεν θα επιβαρύνουν στο παραμικρό την δημοσιονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την μορφή αυτή των εγγυήσεων που θα δώσει η Αθήνα, το πρόβλημα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας -εξ' ου και η ανάγκη της έγκρισης του μηδενικού ρίσκου- θα ξεπερασθεί και η ΕΚΤ, συγκεκριμένα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), θα δώσει το «πράσινο φως», απελευθερώνοντας έτσι την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Χωρίς επιπλέον ζημία

Την αντιμετώπιση του προβλήματος και την πολυπόθητη έγκριση από τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης αναμένουν πώς και πώς οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς χωρίς το zero risk weighted στους senior τίτλους οι τράπεζες θα εγγράψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ζημιές στις επικείμενες τιτλοποιήσεις.

Το ζήτημα ετέθη και στην συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών με τους επικεφαλής των δανειστών. Το θέμα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς οι τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα πακέτα τιτλοποιήσεων και κάποια από αυτά βρίσκονται σε ώριμο επίπεδο όπως για παράδειγμα το Cairo της Eurobank.

Βαρόμετρο η συνάντηση με την Λαγκάρντ

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που γίνονται για το ζήτημα σε παρασκηνιακό επίπεδο, αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην αλλαγή, προς το θετικότερο, του κλίματος στους κόλπους των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης διαδραμάτισε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τότε η ελληνική πλευρά στήριξε το αίτημα με μια σειρά από επιχειρήματα, γεγονός που έβαλε τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και ΕΚΤ σε καλό μονοπάτι.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text