Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με τι ποσοστά ελέγχουν τις εισηγμένες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι βασικοί μέτοχοι

Με τι ποσοστά ελέγχουν τις εισηγμένες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι βασικοί μέτοχοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με τι ποσοστά ελέγχουν τις εισηγμένες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι βασικοί μέτοχοι

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, που ταυτόχρονα είναι και ιδρυτές των εισηγμένων εταιρειών, ελέγχουν σήμερα τις εταιρείες τους με ποσοστά που δεν ξεπερνούν την καταστατική πλειοψηφία (33%). Σύμφωνα με έρευνα του reporter.gr, στόχος των περισσοτέρων επιχειρηματιών είναι να αυξήσουν το free float (εμπορευσιμότητα) το επόμενο διάστημα και να μεταβιβάσουν αξιοσέβαστα ποσοστά των εταιρειών τους σε ξένα funds.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του helex.gr, τα ποσοστά των βασικών μετόχων στις εισηγμένες της υψηλής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ως εξής:

Υψηλή κεφαλαιοποίηση

Όσον αφορά τους βασικούς μετόχους των εταιρειών του FTSE 25, το 26,537% του Ομίλου Mytilineos κατέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σημειώνεται ότι η Mytilineos ξεκίνησε την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW, καθώς η θυγατρική METKA έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκά σε 5 ηπείρους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Jumbo κατέχει με 23,22% ο πρόεδρος του Ομίλου, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, απάντησε στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν, μετά την ανακοίνωση για την λειτουργία των καταστημάτων σε Πρέβεζα και Κατερίνη τις Κυριακές.

Στον Όμιλο Fourlis, που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ακινήτων για τη θυγατρική Trade Estates, βασικός μέτοχος είναι η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Δάφνη Φουρλή, με ποσοστό 17,3692%.

Στη Viohalco, ο Ευάγγελος Στασινόπουλος είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 42,81%, ενώ ο αδερφός του, Νικόλαος Στασινόπουλος, κατέχει το 32,27% και είναι ο πρόεδρος της Viohalco.

Στον Ελλάκτορα, τα αδέρφια Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης ελέγχουν το 27,269% της εισηγμένης και στην Aegean, ο πρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης κατέχει το 36,68% της εταιρείας.

Ο Γεώργιος Περιστέρης είναι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, ελέγχοντας το 14,1306% στην πρώτη και το 22,395% στη δεύτερη.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Αναφορικά με τις εισηγμένες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, βασικός μέτοχος της Αλουμύλ, με ποσοστό 47,10%, είναι ο πρόεδρος της βιομηχανίας, Γεώργιος Μυλωνάς, ενώ το 11,72% της «Άβαξ» κατέχει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.

Επιπλέον, ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Δρομέας», Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, κατέχει το 46,60% της εισηγμένης, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι έως το 2021 θα έχει αποφασιστεί εάν η έδρα της εταιρείας θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Στη ΓΕΚΕ, βασικός μέτοχος είναι η Δωροθέα Κεφάλα, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας, και στη Γενική Εμπορίου βασικός μέτοχος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεώργιος Κρεμύδας, με ποσοστό 20,66%.

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ελέγχει το 26,0539% και στην Δάιος Πλαστικά, το 77,45% κατέχει ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης, Αστέριος Δάιος. Στην Εβροφάρμα, το 38,71% ελέγχει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασχάλης Παπαζηλάκης, και στην ΕΛΓΕΚΑ, ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης, Αλέξανδρος Κατσιώτης είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 32,633%.

Ο Γεώργιος Αποστολόπουλος, πρόεδρος της «Ιατρικό Αθηνών», με ποσοστό 44,468% αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης, ενώ στην Ικτίνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Χαϊδάς, κατέχει το 50,95% της εταιρείας. Στην Έλτον, το 35,27% ελέγχει ο Νέστορας Παπαθανασίου και στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, βασικός μέτοχος είναι ο Εμμανουήλ Καραμολέγκος, με ποσοστό 53,22%.

Ο Παναγιώτης Τσινάβος ελέγχει το 18,049% της Κρι-Κρι, στο «Κτήμα Λαζαρίδη» ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης ελέγχει το 37,60% της εισηγμένης και στους «Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλος» βασικός μέτοχος είναι ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, με ποσοστό 50,1948%. Τέλος, στην εταιρεία «Πλαστικά Θράκης», ο Κωνσταντίνος Χαλιωρής είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 41,86% και στην «Καπνοβιομηχανία Καρέλια», η Ιωάννα Καρέλια κατέχει το 31,9641% της εισηγμένης.

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text