Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Με τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdulaziz Al Saud, συνεχίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ριάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας συμβάλει στη σταθερότητα. Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Παράλληλα,  οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.

Σε ποιους τομείς μπορείτε να επενδύσετε

Εξάλλου, όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr οι δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και τα logistics, με την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να ζητεί την τεχνογνωσία, καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές, στις οποίες δε θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics. Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια ενώ τον επόμενο μήνα οι κύριοι Γεωργιάδης και Θεοχάρης θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

"Σας θεωρούμε στρατηγικό εταίρο"

Στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας  προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα. Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, από το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα. Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα, όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, και όπως γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και πάλι σήμα για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας. "Η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές . Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στιγμή είναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μια μακρά ιστορία Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με καθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται", τόνισε."

Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν", σημείωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

"Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφτεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Και πρέπει να προετοιμαστούμε και οι δύο πλευρές για αυτό. Από την πλευρά σας κ. πρωθυπουργέ θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες. Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή το πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον. Να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και αν μου επιτρέπεται θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών", ανέφερε.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text