Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πληρωμές 150 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ

Πληρωμές 150 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πληρωμές 150 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ

Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε δύο καταβολές για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2019, ενώ ξεκίνησαν και οι πληρωμές του μηνός Νοεμβρίου, με 14.000 παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να εισπράττουν συνολικά 150 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης ανακοίνωσε την έναρξη της καταβολής των ποσών του Νοεμβρίου που δικαιούνται οι παραγωγοί τονίζοντας μάλιστα ότι οι τελευταίες πληρωμές για πρώτη φορά κινούνται σχεδόν εντός του προβλεπόμενου συμβατικού χρόνου. Η καθυστέρηση περιορίζεται στις 11 μέρες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, 20 μέρες μετά το τέλος του μήνα αποστέλλονται τα ενημερωτικά δελτία και στη συνέχεια οι παραγωγοί έχουν 10 μέρες περιθώριο να αποστείλουν στον ΔΑΠΕΕΠ τα τιμολόγια. Η συμβατική ημερομηνία εξόφλησης είναι 20 μέρες μετά την παραλαβή του τιμολογίου από τον Διαχειριστή.

Ωστόσο, για τον Νοέμβριο τα ενημερωτικά εκδόθηκαν 20 Δεκεμβρίου, τα τιμολόγια εστάλησαν στο δεκαήμερο 21 - 30 Δεκεμβρίου και η συμβατική ημερομηνία εξόφλησης ήταν η 20η Ιανουαρίου. Η έναρξη των πληρωμών έγινε στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η καθυστέρηση περιορίστηκε στις 11 ημέρες.

Ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα καταβάλει προσπάθειες ώστε οι πληρωμές να ομαλοποιηθούν πλήρως και να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις.

Πώς γίνονται οι πληρωμές

Οι παραγωγοί πληρώνονται μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος συγκεντρώνει έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές καθώς και από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Τους τελευταίους μήνες τα έσοδα από την τελευταία πηγή έχουν αυξηθεί, παρά τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που καταβάλει η ΔΕΗ.

Οι στόχοι για πλήρη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση

Η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε με τη συνδρομή της πληροφορικής στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών για τη λήψη, καταχώριση και πληρωμή των τιμολογίων. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα καταχωρίστηκαν 14.000 τιμολόγια, εκ των οποίων περίπου τα μισά (50%) ήταν μέσω αυτοτιμολόγησης. Σήμερα, το 41% των παραγωγών ΑΠΕ έχει αποδεχθεί την διαδικασία της αυτοματοποιημένης έκδοσης των τιμολογίων από το ΔΑΠΕΕΠ.

Στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση Γιαρέντη είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100% και η λήψη της φορολογικής ενημερότητας (απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή) να λαμβάνεται από την ΑΑΔΕ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ζήτησε να συνεχιστούν οι θετικές προσπάθειες του Διαχειριστή.

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text