Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν σημαντική την προστασία των δεδομένων

Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν σημαντική την προστασία των δεδομένων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν σημαντική την προστασία των δεδομένων

Ιδιαίτερα “ευαίσθητοι” αποδεικνύονται οι Έλληνες όσον αφορά την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο. Σχεδόν 9 στους 10 χρήστες (87%) Έλληνες απαντούν ότι θεωρούν την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Παρόμοιο είναι το ποσοστό αυτό στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με το 82% να συμφωνεί ότι νοιάζεται σε υψηλό βαθμό για το ιδιωτικό απόρρητο στο Internet. Το ποσοστό του 87% κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο “ευαίσθητες” χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων απασχολεί εξίσου σοβαρά τους χρήστες σε Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και Βουλγαρία, ενώ σε Τσεχία και Σλοβακία οι χρήστες απαντούν ότι ναι μεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

Την παραπάνω εικόνα αποκαλύπτει έρευνα σε περισσότερους από 170.000 χρήστες, σε 9 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αντικείμενο τι απασχολεί περισσότερο τους χρήστες αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Internet. Στο πλαίσιο της έρευνας οι χρήστες ερωτήθηκαν, επίσης, πόσο σίγουροι αισθάνονται με το υπάρχον επίπεδο ασφάλειας. Συνολικά, για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι χρήστες απαντούν σε ποσοστό 47% ότι θεωρούν πως χρειάζονται νέες ρυθμίσεις, ενώ σχεδόν ισόποσο (41%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι νιώθουν ασφάλεια με το υπάρχον πλαίσιο. Στο μεταξύ, 12% όσων απάντησαν θεωρεί ότι το Internet θα αυτορυθμιστεί σύντομα.

Περί ασφάλειας

Η εικόνα στην Ελλάδα διαφέρει σημαντικά, καθώς το 76% θεωρεί ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγές, με μόνο 10% να δηλώνει ότι νιώθει ασφάλεια με το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας. Όσον αφορά το τι απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες χρήστες, η έρευνα απαντά ότι είναι η ασφάλεια των εφαρμογών μηνυμάτων και κλήσεων απέναντι σε κλοπή προσωπικών στοιχείων και συνομιλιών. Συγκεκριμένα, το να μην “χακάρονται” και να μην υποκλέπτονται δεδομένα και συνομιλίες από τις διάφορες εφαρμογές φαίνεται ότι είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Έλληνες χρήστες. Το ίδιο απάντησαν και οι Βούλγαροι και Σλοβάκοι χρήστες, ενώ στην Ουγγαρία και την Κροατία θεωρούν ότι το πιο σημαντικό για μια εφαρμογή είναι να προσφέρει end-to-end κρυπτογράφηση. Για την Τσεχία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, προέχει να μην αποθηκεύουν οι διάφορες εφαρμογές περισσότερα δεδομένα από όσα τους είναι χρήσιμα. Η τελευταία ερώτηση αφορά στο πόσο ασφαλείς νιώθουν οι χρήστες του Viber με την συγκεκριμένη εφαρμογή, και εδώ ένα ποσοστό 90% απάντησε ότι αισθάνεται αρκετά ή απόλυτα ασφαλές.

Να σημειωθεί ότι την έρευνα διενήργησε η πλατφόρμα επικοινωνίας RakutenViber σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 9 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν χθες με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (28 Ιανουαρίου).

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text