Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ρεκόρ έκδοσης εταιρικών ομολόγων αξίας 73,6 δισ. δολ. τον Ιανουάριο

Ρεκόρ έκδοσης εταιρικών ομολόγων αξίας 73,6 δισ. δολ. τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ έκδοσης εταιρικών ομολόγων αξίας 73,6 δισ. δολ. τον Ιανουάριο

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε η έκδοση ομολόγων από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι οποίες τον πρώτο μήνα του έτους εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την αποδυνάμωση της αγοράς λόγω του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη το νέο έτος ξεκίνησε με έναν πυρετό εκδόσεων κρατικών ομολόγων.

Τον πρώτο μήνα του έτους οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν χρέος ύψους 73,6 δισ. δολαρίων, ένα ποσό που ξεπερνάει κάθε άλλο μηνιαίο άθροισμα των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συλλογής χρηματοοικονομικών στοιχείων Dealogic.

Ο Ιανουάριος αποτελεί συνήθως μήνα κινητικότητας για τις αγορές ομολόγων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντλήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Ωστόσο, το ποσό του Ιανουαρίου του 2020 εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά υψηλό. Τα στοιχεία του περασμένου μήνα υπερβαίνουν το προηγούμενο ρεκόρ έκδοσης εταιρικών ομολόγων ύψους 70,8 δισ. δολαρίων, που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2017.

«Βρισκόμαστε ακόμα στον παράδεισο των δανειοληπτών», σχολίασε στους Financial Times ο Μαρκ Γκραντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας B Riley FBR. Ο ίδιος, παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι η συρροή των επενδυτών στα ομόλογα με υψηλή απόδοση σημαίνει ότι πλησιάζει το τέλος του χαμηλότατου κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο όγκος των ομολόγων με αρνητική απόδοση αγγίζει παγκοσμίως τα 14 τρισ. δολάρια, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό των 17 τρισ. στο τέλος Αυγούστου του 2019.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ήταν πυρετώδης η έκδοση ομολόγων από επισφαλείς εταιρείες τον Ιανουάριο, και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της επενδυτικής εταιρείας AllianceBernstein. «Γενικά οι αποδόσεις είναι χαμηλές, επομένως επενδυτές οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αγόραζαν κρατικά ομόλογα ή ομόλογα επενδυτικού επιπέδου πλέον μεταναστεύουν στην αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, καθώς αποκλείονται από το σύνηθες περιβάλλον τους», σχολίασε στους Financial Times ο Μάρτιν Φρίντσον, επικεφαλής επενδύσεων στην επενδυτική εταιρεία Lehmann Livian Fridson Advisors.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) θα περικόψει περισσότερο από μία φορά τα επιτόκια δανεισμού εντός του 2020. Η εκτίμηση αυτή προέκυψε μετά την πρώτη συνεδρίαση της Fed τον προηγούμενο μήνα, όπου ο πρόεδρος της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού κάτω από το 2%. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ είναι σε χαμηλό επίπεδο, ωστόσο δεν έχουν υποχωρήσει κάτω από το μηδέν, όπως συμβαίνει στην Ευρωζώνη.

Εκμεταλλευόμενες το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές εκδοτικές αρχές είχαν εκδώσει ομόλογα ύψους περίπου 92,5 δισ. ευρώ μόλις την πρώτη εβδομάδα του 2020. Τις πρώτες ημέρες του έτους η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και φυσικά η Ελλάδα εξέδωσαν ομόλογα.

Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οχήματα χρηματοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά αναμένεται ότι ο ρυθμός έκδοσης νέων ομολόγων θα μειωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του 2020. «Είναι μία ευκαιρία που ίσως να μην παρουσιαστεί ξανά στη διάρκεια του έτους, αφού ο Ιανουάριος είναι συνήθως ένας μήνας κινητικότητας στις αγορές ομολόγων»,  είχε δηλώσει πρόσφατα στους Financial Times o Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, αναλυτής στη Rabobank.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text