Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | DBRS: Υψηλά τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα

DBRS: Υψηλά τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των τραπεζικών επιτοκίων με πληροφορίες σχετικά με τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σε κάθε μία από τις χώρες. Η DBRS εξετάζει μέσω ενός διαγράμματος τις διάφορες πτυχές του δανεισμού αυτής της κατηγορίας, υπογραμμίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων χωρών στην Ευρώπη.

ψβ

Για παράδειγμα, τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Αυστρία και την Ισπανία προσφέρονται με υψηλότερο επιτόκιο από το μέσο επιτόκιο για τα εκκρεμή δάνεια. Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, τα επιτόκια για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην περιοχή, μετά από αυτά τις Ιρλανδίας. Βέβαια, η Ελλάδα έχει και τους υψηλότερους δείκτες NPL/NPE στην Ευρώπη.

Για χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κύπρος, η διαφορά μεταξύ των νέων και των εκκρεμών επιτοκίων στεγαστικών δανείων είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, για χώρες όπως η Ολλανδία, τα εκκρεμή στεγαστικά δάνεια έχουν υψηλότερο επιτόκιο από τα νέα δάνεια που προσφέρονται. Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά η κλίμακα αυτής της διαφοράς είναι πολύ μικρότερη.

Αυτό θα επηρεάσει τον δανεισμό, όπως τονίζει η DBRS καθώς οι δανειολήπτες που πληρώνουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρεται σήμερα είναι απίθανο να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους. Οι δανειολήπτες που πληρώνουν σήμερα ένα επιτόκιο υψηλότερο από ό,τι τα νέα δάνεια που προσφέρονται είναι πιθανό να εξετάσουν την αναχρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως πάντα, υπάρχουν λεπτομέρειες σε κάθε αγορά που μπορούν να επηρεάσουν αυτούς τους παράγοντες. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, τα στεγαστικά δάνεια τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των νέων και των εκκρεμών δανείων.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, είναι το πόσο υψηλά είναι τα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε σχέση με τα βασικά επιτόκια. Με μεγάλο ποσοστό κρατικών ομολόγων να διαπραγματεύονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χωρών έχουν μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων άνω του 1,5% καταδεικνύει το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και ενδεχομένως την έλλειψη ανταγωνισμού για τους δανειολήπτες.

Πάντως, όπως καταλήγει η DBRS, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε όλες τις χώρες έχουν μειωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά τα εκκρεμή δάνεια όσο και τα νέα. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής θέσης των δανειοληπτών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text