Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ο Ερντογάν επαναφέρει «γκρίζες ζώνες»

Ο Ερντογάν επαναφέρει «γκρίζες ζώνες»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Ερντογάν επαναφέρει «γκρίζες ζώνες»

Εμμεσο πλην σαφή υπαινιγμό σε καθεστώς «γκρίζων ζωνών» στα Ιμια «και σε άλλα νησιά» του Αιγαίου έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προοικονομώντας το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο αργότερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε περιεχόμενο συνομιλίας ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους. Προ δύο εβδομάδων είχε παραπέμψει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέφερε ότι είπε σε «Ελληνα πρώην δήμαρχο» πως η Ελλάδα δεν πρέπει να ασχολείται με την Τουρκία. Εν ολίγοις, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να δημοσιοποιεί μέρος συνομιλιών που έχει κατά καιρούς με Ελληνες ηγέτες και αξιωματούχους.

Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο υπουργός Αμυνάς μου σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος».

Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, υποβάθμισε το γεγονός του σκισίματος της σημαίας από τον προερχόμενο από τη Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό λέγοντας: «Δεν το βλέπω ως κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Το βλέπω μόνο ως ανηθικότητα του συγκεκριμένου προσώπου. Ετσι δεν χρειάζεται να χάνουμε και πολύ χρόνο γι’ αυτό το γεγονός». Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έγινε, πάντως, γνωστό ότι οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ μίλησαν χθες το πρωί για τη συνάντηση που θα έχουν στην επικείμενη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (12-13 Φεβρουαρίου) και τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε τεχνικό, στρατιωτικό επίπεδο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση που πυροδότησε η τηλεφωνική συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στην Ελλάδα, οδήγησε και σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για «διαχείριση πρωτοφανούς ελαφρότητας σε κρίσιμα εθνικά θέματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε», ενώ σε ειρωνικό τόνο κάνει «παραίνεση για ψυχραιμία» προς το σύνολο του ελληνικού λαού «που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα». Στον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να απαντήσει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ, πάντως, εξακολουθούν να απευθύνουν εκκλήσεις για ψυχραιμία προς την Αγκυρα για τη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ. Χθες, από τη Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον επανέλαβε μια πάγια αμερικανική θέση σχετικά με το δικαίωμα των εταιρειών υδρογονανθράκων να προβαίνουν απρόσκοπτα στις δραστηριότητές τους στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καλούμε όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια και είμαστε ακλόνητοι σε αυτό», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φάνον.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text