Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 213 | Επενδυτικές Επιλογές: Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα!

Επενδυτικές Επιλογές: Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτικές Επιλογές: Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα!

Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα!

Συχνά έχουμε παραλληλίσει τις χρηματιστηριακές αγορές με το φαινόμενο της “παλίρροιας”. Δηλαδή, το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού στις λίμνες και κυρίως στη θάλασσα. Η φάση της ανόδου της στάθμης του νερού ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η φάση της πτώσης άμπωτη. Οι αγορές μοιάζουν με την παλίρροια. Και αυτό το οποίο θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας είναι ότι, στην πλημμυρίδα, ανεβαίνουν όλες οι βάρκες, ενώ αντίθετα, στην άμπτωτη, όλες οι βάρκες υποχωρούν χαμηλότερα.

 

Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο μιας ανοδικής αγοράς, όπως αυτή που, επί περισσότερο από ένα χρόνο, βιώνουμε. Όλες οι μετοχές ανεβαίνουν. Και όσο διαρκεί το φαινόμενο της ανόδου, όλες οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

 

Συνεπώς, το κυριότερο μέλημα ενός επενδυτή είναι να πετύχει τη φάση της “πλημμυρίδας” και να εισέλθει έγκαιρα στην αγορά. Αν το πετύχει αυτό, τότε οι πιθανότητες είναι ότι, στο τέλος της φάσης θα έχει ικανοποιητικά κέρδη. Το δεύτερο ζητούμενο -μικρότερης σημασίας, αλλά εντούτοις επίσης σημαντικό- είναι να βρει τις “βάρκες” που θα ανέβουν ψηλότερα.

 

Στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, πετύχαμε απόλυτα το timing της έναρξης της ανόδου. Και βεβαίως, έχουμε διαρκώς το νου μας, για το πότε θα ξεκινήσει η φάση της αμπώτιδας. Παράλληλα, προσπαθούμε, μέσα από τις επενδυτικές επιλογές, να επισημάνουμε τις μετοχές που η απόδοσή τους θα είναι καλύτερη, ή τουλάχιστον όση και η απόδοση της ευρύτερης αγοράς. Με βάση τα στοιχεία που αναλύσαμε στον απολογισμό των επιλογών του 2019 (δείτε σελίδες 38-39 του τεύχους 212 ή δείτε εδώ), εκτιμούμε ότι πετύχαμε απόλυτα -ίσως και με το παραπάνω- το στόχο μας.

 

Στο προηγούμενο τεύχος, θέσαμε τους στόχους για το 2020. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε τις πρώτες αλλαγές:

Μεταφέραμε τη μετοχή της Motor Oil από τη “θετική” στην “ουδέτερη” άποψη. Η εταιρία είναι εξαιρετική, με πολύ καλή μερισματική απόδοση, όμως, η μετοχή αδυνατεί να ακολουθήσει ακόμη και το Γενικό Δείκτη. Εκτιμούμε ότι αυτό οφείλεται στην κυκλικότητα των αποτελεσμάτων της, αλλά και στη “δυσπραγία” που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι μετοχές εταιριών που θεωρούνται ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Μεταφέραμε τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης από την “θετική” στην “ουδέτερη” άποψη. Και στην περίπτωση αυτή, η μετοχή, αδυνατεί να ακολουθήσει το Γενικό Δείκτη. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι τη μετοχή “εγκαταλείπουν” και αρκετά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Μεταφέραμε τις μετοχές της Viohalco και της Elvalhalcor από τη “θετική” στην “ουδέρη” άποψη, κυρίως λόγω του ότι εξακολουθούν να μη μπορούν να ακολουθήσουν το Γενικό Δείκτη.

Παράλληλα, κάναμε τις παρακάτω αναβαθμίσεις: α) Μεταφέραμε την Intercontinental ΑΕΕΑΠ από την “αρνητική” στην “ουδέτερη” άποψη. Οι παλαιότεροι συνδρομητές θα θυμούνται ότι, κατά το 2019, ασχοληθήκαμε συστηματικά με τις ΑΕΕΑΠ. Όμως, επισημάναμε ορισμένα στοιχεία για τον κλάδο, όπως για παράδειγμα τον τρόπο εμφάνισης κερδών και -στην ουσία- την αδυναμία τους να διατηρήσουν τις δαπάνες σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό μας οδήγησε στο να αποκτήσουμε μία αρνητική άποψη για τον κλάδο. Εκτιμούμε όμως -και το είχαμε επισημάνει και σε άλλες περιπτώσεις- ότι η Intercontinental ΑΕΕΑΠ είναι μία εταιρία που κινείται με διαφορετικό τρόπο (πχ, δεν είναι θυγατρική κάποιου ομίλου) και που βλέπει τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο αυτόνομα από άλλα συμφέροντα και συνέργειες. Για το λόγο αυτόν την παρακολουθούμε πιο συστηματικά και νομίζουμε ότι είναι η πλέον αμιγής εταιρία του κλάδου.

Μεταφέραμε την ΑΡΑΙΓ από την “ουδέτερη” άποψη στη “θετική”. Σε άλλη σελίδα του περιοδικού (εδώ) εξηγούμε το γιατί. Κατά την άποψή μας, η μετοχή της ΑΡΑΙΓ θα έχει μία πολύ ικανοποιητική πορεία, θα εξακολουθεί να δίνει υψηλό μέρισμα και να διακρατείται από θεσμικούς επενδυτές.

Τοποθετούμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην κατηγορία της “θετικής” γνώμης. Με βάση τα όσα κατά καιρούς δημοσιεύουμε -αλλά και δημοσιεύονται- η εταιρία έχει εισέλθει σε μία εξαιρετικά σημαντική φάση του βίου της, όπου θα αυξάνει τα μεγέθη της και τη συμμετοχή της σε έργα. Κατά την άποψή μας, είναι μία από τις καλύτερες μετοχές του Χρηματιστηρίου, στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, είμαστε θετικοί και για την ΤΕΝΕΡΓΑ και τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε (στο site) τους λόγους για τους οποίους σχηματίζουμε “θετική” γνώμη και γι’ αυτή.

 

Από την ανάλυση των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, παρατηρήσαμε την μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεων στη μετοχή της ΜΠΡΙΚ, την οποία εμείς σήμερα έχουμε στην κατηγορία “αρνητικής” γνώμης. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε καλύτερα την άποψή μας και να την τεκμηριώσουμε πληρέστερα. Θα υπάρξει σχετικό άρθρο στο site, εντός των επομένων ημερών.

 

Τέλος, εντός του μήνα, στο συνδρομητικό τμήμα του site, θα δημιουργηθεί ειδική σελίδα έκφρασης γνώμης για το σύνολο των διαπραγματευόμενων μετοχών. Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπ’ όψη μας το φαινόμενο της “παλίρροιας” και το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να τοποθετούμαστε σε μετοχές που, ως πρώτο ζητούμενο, να είναι η επίτευξη απόδοσης τουλάχιστον ίσης με το Γενικό Δείκτη.

 

Δείτε τις σημειώσεις που αναφέρονται στις πραγματοποιούμενες μεταβολές στο χαρακτηρισμό των μετοχών (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: