Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 213 | Μερισματικές αποδόσεις vs επιτόκια καταθέσεων

Μερισματικές αποδόσεις vs επιτόκια καταθέσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μερισματικές αποδόσεις vs επιτόκια καταθέσεων

Μερισματικές αποδόσεις
vs
Επιτόκια καταθέσεων


Περιμένοντας, πρόσφατα, τη σειρά μου να εξυπηρετηθώ σε κατάστημα τράπεζας, έγινα άθελά μου, αυτήκοος μάρτυρας των προσπαθειών μιας ευγενέστατης υπαλλήλου που προσπαθούσε να πείσει νεαρή πελάτισσα, να "κλείσει" το ποσό που είχε στο ταμιευτήριό της (κάτι περισσότερο από 100 χιλιάδες ευρώ) σε επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες και το οποίο, αν οι δείκτες ανεβούν, σε δέκα χρόνια, θα της δώσει συνολική απόδοση δεκαετίας μέχρι και 19%. Και αν οι δείκτες πέσουν, αυτή δε θα χάσει τα χρήματά της, αφού το κεφάλαιο είναι εγγυημένο. Είναι μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις που καθημερινά διαδραματίζονται στις τράπεζες της επικράτειας, όπου καλοντυμένοι και καλοδασκαλεμένοι υπάλληλοι προσπαθούν να πετύχουν αύξηση των καταθέσεων ή αλλαγή της σύνθεσής τους προς περισσότερο μακροχρόνιους λογαριασμούς.

 

Σκεφτόμουν πόσο άδικο είναι, για την καταθέτρια αυτή, να μη γνωρίζει ότι, σήμερα, στο Χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρει δεκάδες εταιρίες που δίνουν κάθε χρόνο μέρισμα πολύ μεγαλύτερο από το 1,9% που, υπό όρους, μπορεί να πάρει σε δέκα χρόνια από την τράπεζα. Πόσο θα ήθελα να παρέμβω και να της πω ότι, η μέση μερισματική απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς για το έτος 2019 ήταν 3,3%. Και ότι στο ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τη φυγή των εταιριών, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα 26 εταιρίες που δίνουν μέρισμα σχεδόν κάθε χρόνο, επί περισσότερα από 20 χρόνια (εδώ). Και ότι, η μέση μερισματική απόδοση των εταιριών αυτών κατά το 2019 ήταν ακόμη καλύτερη και έφθασε στο 5,58%, ενώ ήταν 3,48% κατά το 2018, και ενώ ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, ο μέσος όρος της μερισματικής απόδοσης των εταιριών αυτών έφθασε στο 3,97% (εδώ).

 

“Όμως”, θα μου απαντούσε η νεαρή καταθέτρια, “η τράπεζα μου εγγυάται το κεφάλαιο. Στο Χρηματιστήριο μπορεί να τα χάσω”. Όντως, θα μπορούσε να σημειώσει απώλειες. Όμως, η αγορά βρίσκεται σε ένα μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο. Αλλά, ακόμη και εάν επρόκειτο να επαναληφθεί η καταστροφή της προηγούμενης δεκαετίας -κάτι τέτοιο βέβαια, δεν είναι δυνατό να συμβεί, οι κρίσεις δεν επαναλαμβάνονται σε τόσο σύντομα διαστήματα- οι μετοχές με υψηλό μέρισμα δε θα υφίσταντο μεγάλη ζημιά, ή ακόμη και να υφίσταντο, αυτή θα ήταν προσωρινή. Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κρίση που έχει συμβεί σε χρηματιστήριο μίας οικονομίας χώρας μέλους του ΟΟΣΑ επί πολλές δεκαετίες, οι μετοχές που δίνουν μέρισμα σε τακτική βάση, δεν υπέστησαν ζημιές. Βρέθηκαν -ιδίως κατά τα έτη 2011 και 2012- σε χαμηλότερη τιμή, όμως ούτε καταστράφηκαν όπως συνέβη σε πάρα πολλές άλλες ή στο Γενικό Δείκτη, ενώ, στο σύνολο της δεκαετίας σημείωσαν άνοδο κατά 42,5%, όταν ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να σημειώνει ζημιές κατά 58,3% σε σχέση με το 2009. Μάλιστα, αν προσθέσουμε και τα εισπραχθέντα μερίσματα, τότε η μέση απόδοση αυτών των 26 εταιριών, στο διάστημα της -καταστροφικής- δεκαετίας, φθάνει στο 74,1%! (εδώ)

 

“Μα, δεν εμπιστεύομαι το Χρηματιστήριο” θα μου έλεγε στο τέλος η καταθέτρια. Και εκεί θα με δυσκόλευε. Επειδή γνωρίζω ότι η αντίληψη του ευρύτερου κοινού για το Χρηματιστήριο είναι ακόμη αρνητική -απόνερα της κρίσης που ξεκίνησε από τη “φούσκα” του 1999. Αν καθόμουν να συζητήσω με την καταθέτρια αυτή, θα κατάφερνα να την πείσω ότι το Χρηματιστήριο είναι ασφαλές, τουλάχιστον λειτουργικά και ότι δε κινδυνεύει να χάσει τα χρήματά της. Το ίδιο πετυχαίνουμε σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό, καθώς το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ εισχωρεί όλο και περισσότερο στις τάξεις των επενδυτών και αποταμιευτών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες και άλλων, να αλλάξει η αντίληψη για το Χρηματιστήριο. Όμως, σήμερα είναι κρίμα. Είναι κρίμα να μη γνωρίζει ο κόσμος. Και ένιωσα πραγματικά άσχημα όταν είδα τη νεαρή κοπέλα να υπογράφει τα χαρτιά, και να δέχεται το -υπό όρους- 19% μέσα σε μία δεκαετία, που της προσέφερε η τράπεζα.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

(Περισσότερα στοιχεία για τους “βασιλιάδες του μερίσματος” δείτε εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text