Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Aντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση - ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό γιατί ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση σε σχέση με αυτό, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση. Tο εν λόγω ν/σ θα κατατεθεί στη Βουλή έως την ερχόμενη Τετάρτη 12 του τρέχοντος μηνός, ενώ θα ψηφισθεί έως την Παρασκευή 21. το ν/σ αφήνει τρεις μεγάλες εκκρεμότητες.  Η πρώτη αφορά τις αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με τις μειώσεις στις συντάξεις κατά την περίοδο 2012 - 2018 με βάση τη νομοθεσία του 2011-2012. Ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ υπέρ των διεκδικήσεων των συνταξιούχων, έστω για το 10μηνο του Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016, θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να  τους επιστρέψει το ποσό των 3,8 δισ. ευρώ. Η δεύτερη εκκρεμότητα προέρχεται από την αναφορά του ν/σ Βρούτση στο συμπληρωματικό κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ που έχει από φέτος το Υπουργείο Εργασίας τη διάθεση του προκειμένου, πέραν από τις αυξήσεις στις συντάξεις να προβεί σε "δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας". (εδώ)

Εισφορές μισθωτών θα καταβάλλουν τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών που λαμβάνουν αμοιβή καθώς και οι διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των εταιρειών, πλην των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών (ΙΚΕ), όπως ξεκαθαρίζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Το καθεστώς ασφάλισης των συγκεκριμένων προσώπων ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά με νόμο, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα ρυθμίστηκε με έγγραφα του υπουργείου Εργασίας και εγκυκλίους του ΕΦΚΑ. Μένουν βέβαια κάποια θέματα να διευκρινιστούν, όπως η έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης. (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 4,5% έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 0,6%. (εδώ)

«Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ήδη ενημερώσει την ευρωπαϊκή επιτροπή για τους λόγους.  Γίνονται κάποιες συζητήσεις, έχουμε ήδη καταργήσει τα ΝΟΜΕ, με τα οποία γίνονταν δημοπρασίες ρεύματος με τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε κάτω  του κόστος στους ανταγωνιστές», δήλωσε ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Σε σχετική ερώτηση από που θα βρεθούν τα ποσά για την εθελουσία ο υπουργός ανέφερε ότι «η ΔΕΗ θα έχει όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας σε βάθος διετίας. Τις αποφάσεις ωστόσο θα λάβει η διοίκηση της». (εδώ)

Σε μία σημαντική δωρεά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προχώρησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η δωρεά αφορά στην μετατροπή του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Σούδα σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions Airport), στην κάλυψη κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των αναγκών του αεροδρομίου σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη (Net Zero Energy Airport), καθώς και στον «εξηλεκτρισμό» των μεταφορών εντός του αεροδρομίου. Ο προϋπολογισμός της πρότασης ξεπερνά τα 3.500.000€, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών υπολογίζεται σε περίπου έξι (6) μήνες από την ημέρα επίσημης αποδοχής με ΦΕΚ της δωρεάς και υπογραφής της σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. (εδώ)

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας Folli Follie, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν στο πλαίσιο του διενεργούμενου διαχειριστικού ελέγχου αλλά και ευρημάτων που ετέθησαν υπόψη της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε αίτημα του βασικού μετόχου της εταιρείας κ. Δ.Κοτσολιούτσου να συμπεριληφθεί στα θέματα της προσεχούς γενικής συνέλευσης στις 20 Φεβρουαρίου και θέμα αντικατάστασης μελών του Δ.Σ με πρόσωπα της επιλογής τους. (εδώ)

Έχοντας κατακτήσει μεθοδικά τους στόχους στην αγορά φυσικού αερίου, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι οι ΑΠΕ, με τον επικεφαλής του ομίλου να κάνει δημόσιες αναφορές εδώ και πολλούς μήνες, ως προς τη σημασία τους για το ενεργειακό μίγμα της χώρας, αλλά και τους εταιρικούς σχεδιασμούς της Mytilineos. Ήδη η εταιρεία προχωρά στη διεύρυνση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου με καθαρή ενέργεια, περιορίζει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ ανοίγει μια νέα αγορά: την κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τα πουλά και στη συνέχεια θα επανεπενδύει με την κατασκευή νέων «πράσινων» συστημάτων ηλεκτρισμού.Πλέον, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έχει τρεις επιμέρους δραστηριότητες ανάπτυξης για την Mytilineos: την κατασκευή EPC έργων για λογαριασμό τρίτων, την ανάπτυξη έργων για τον ίδιο τον όμιλο και την αναπτυξη μεγάλων project στο εξωτερικό τα οποία και πωλούνται έτοιμα σε μεγάλους πελάτες. Κυρίως ενεργριακές επιχειρήσεις που προσβλέπουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους «αποτυπώματος». (εδώ)

Τη στρατηγική επιλογή του ομίλου των ΕΛΠΕ για μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, υπηρετεί η συμφωνία με Γερμανικό όμιλο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας ισχύος 205MW. Ο υπουργός δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της  γερμανικής εταιρείας ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την JUWI, η οποία αναπτύσσει στην περιοχή της Κοζάνης ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης δεν  έχει κρύψει ότι στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης υπάρχουν φιλόδοξοι στόχοι και η αρχή γίνεται με την νέα σημαντική συμφωνία.(εδώ)

«Η ΔΕΗ ήταν στην περιοχή, θα παραμείνει στην περιοχή, η ΔΕΗ δεν φεύγει από την περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης από την Πτολεμαΐδα, κατά την ομιλία του στην ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι η εταιρία έχει προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων «για δημιουργία Φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW στην δυτική Μακεδονία και 1 GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας» και πρόσθεσε ότι επιτελείς της επιχείρησης επεξεργάζονται σχέδια για «την καύση απορριμμάτων», ενώ βρίσκεται στα σκαριά μελέτη για την καύση βιομάζας στο μίγμα καυσίμου που «θα μπορεί να καίει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5». (εδώ)

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την πιο δύσκολη περίπτωση αναδιάρθρωσης από το συστημικό κομμάτι του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Χρηματιστηριακά η περσινή χρονιά ήταν μια μεγάλη νίκη για την τράπεζα, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση των αποδόσεων στο Χ.Α. (και όχι μόνο) με το διόλου ευκαταφρόνητο +256%. Η απόδοση αυτή δεν ήρθε μόνο ως τάση που βασίστηκε στην αλλαγή των προσδοκιών της ελληνικής Αγοράς μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και ως αποτέλεσμα της βελτίωσης πολλών μεγεθών στον ισολογισμό. Το 2020 βρίσκει την Τράπεζα Πειραιώς με λιγότερες εκκρεμότητες από πέρυσι και με έναν οδικό χάρτη που μπορεί να τη βγάλει στο τραπεζικό ξέφωτο. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει η συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων να έχει συνέχεια και μάλιστα σε περιβάλλον που ο ανταγωνισμός στις πωλήσεις πακέτων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων θα είναι πιο έντονος. (εδώ)

Με δύο κινήσεις, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις «εντυπώσεις» στις αγορές αλλά και να περιορίσει τις δαπάνες τόκων του ελληνικού δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι άλλες από την έκδοση 30ετούς ομολόγου, στο πλαίσιο της ανταλλαγής τίτλων με την Εθνική Τράπεζα και την έκδοση 15ετούς ομολόγου, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Με το 30ετές της Εθνικής, το ελληνικό δημόσιο έγραψε στα βιβλία του κόστος 2,53%, ενώ με το δεκαπενταετές, το κόστος περιορίστηκε σε 1,911%. Μια σύγκριση αυτών των αποδόσεων, με τις παραδοχές που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ στο πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου όπως δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2019, οδηγεί σε «εξοικονομήσεις» της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, καθώς στο διάστημα από το 2024 έως και το 2060, το μέσο επιτόκιο έχει προσδιοριστεί σε 3,7%. (εδώ)

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε το stress test (άσκηση αντοχής) για τις τράπεζες για το 2020 με στόχο να διαπιστώσει την ικανότητά τους να έχουν επαρκή κεφάλαια στην περίπτωση διαμόρφωσης δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή ενός stress test για 35 μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, που έχουν ενεργητικό υψηλότερο από 30 δισ. ευρώ η κάθε μία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής άσκησης αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά του στις 31 Ιουλίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα διεξάγει ένα δικό της stress test για τις υπόλοιπες σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. (εδώ)

Στο πιο υψηλό επίπεδο της οκταετίας διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας τον Ιανουάριο, εξαιτίας της επίδρασης από το ξέσπασμα του κοροναϊού και τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Νέο Σεληνιακό Έτος. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιανουάριο από το περασμένο έτος, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 5,5%. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text