Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 213 | Μερίσματα ύψους 2,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 45 εταιρίες!

Μερίσματα ύψους 2,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 45 εταιρίες!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μερίσματα ύψους 2,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 45 εταιρίες!

Παρά την κρίση και την καταβαράθρωση της κερδοφορίας τους κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο διένειμαν ικανοποιητικό μέρισμα. Και παρά τον -ακόμη- μικρό αριθμό εταιριών που διένειμαν μέρισμα, η συνολική μερισματική απόδοση της αγοράς είναι ικανοποιητική και -συχνά- υψηλότερη από τη μερισματική απόδοση άλλων χρηματιστηριακών αγορών.

 

Ο αριθμός των εταιριών που διένειμαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου το 2019 να ήταν οριακά μειωμένος σε σχέση με το 2018 (45 έναντι 46), όμως τα συνολικά διανεμόμενα κέρδη ανά μετοχή ήταν σημαντικά περισσότερα.

Κατά το 2019, 45 εταιρίες διένειμαν μέρισμα εκ των οποίων οι 42 από την κύρια και 3 από την εναλλακτική αγορά (στα μερίσματα συμπεριλάβαμε το ειδικό αποθεματικό της ΣΠΕΙΣ και το μέρισμα από παρελθοντικά κέρδη του ΙΑΣΩ). Την πολιτική της επιστροφής κεφαλαίου ακολούθησαν 19 εταιρίες, εκ των οποίων οι 17 είναι από την κύρια και 2 από την εναλλακτική αγορά. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία, οπότε και η φορολόγηση του μερίσματος αυξήθηκε, πολλές εταιρίες επέλεξαν την πρακτική της επιστροφής κεφαλαίου, καθ’ όσον αυτή δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Δείτε τη νομοθεσία περί φορολόγησης του επιστρεφόμενου κεφαλαίου εδώ (σημειώται ότι το επιστρεφόμενο κεφάλαιο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου γιατί αποτελεί επενδυμένο κεφάλαιο).


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Οι εταιρίες που ακολουθούν περισσότερο την πολιτική της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους, είναι τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η ΕΛΒΕ Α.Ε καθώς δίνουν επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους για 15 και 9 συνεχόμενα χρόνια αντίστοιχα. Δείτε τον πίνακα με τα έτη που έδωσαν οι εταιρίες επιστροφή κεφαλαίου εδώ.

 

Κατά το 2018, 46 εταιρίες διένειμαν μέρισμα, εκ των οποίων οι 43 μετοχές είναι εισηγμένες στην κύρια και 3 στην εναλλακτική αγορά. Επιστροφή κεφαλαίου έδωσαν 23 εταιρίες, από τις οποίες οι 22 από την κύρια και μία από την εναλλακτική αγορά. Στον παρακάτω πίνακα συμπεριλαμβάνεται και ο τόκος προνομίου της εταιρίας Λεβεντέρης Α.Ε.

 

Τα συνολικά διανεμηθέντα ποσά (μερίσματα και λοιπές διανομές) εμφανίζονται κατά 69,1% αυξημενα σε σύγκριση με πέρυσι. Το 2019 διανεμήθηκαν στους μετόχους των εισηγμένων εταιριών  2,24 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,32 δισ. ευρώ το 2018.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.


Η μερισματική απόδοση των μετοχών κυμάνθηκε από 8,7% έως 0,8%, με την μεγαλύτερη απόδοση να σημειώνει η MERMEREN Kombinat (ΜΕΡΚΟ) και την μικρότερη η Flexopack. Παρόλο που η ΜΕΡΚΟ είναι πρώτη στην κατάταξη δεν συνέβαλε σημαντικά στο σύνολο των κερδών λόγω του μικρού αριθμου μετοχών που κατέχει, σε σύγκριση με την Prodea Investments και την Coca Cola HBC που σημειώνουν μερισματική απόδοση 8,5% και διένειμαν κέρδη 131,3 και  371,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις μετοχές που πραγματοποίησαν split μετοχών κατά το 2019 (Autohellas και Ικτίνος), τα κέρδη διανομών έχουν υπολογιστεί με τον αριθμό μετοχών πριν το split και το μέρισμα έχει αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με την αναλογία του split μετοχών.

 

Για το 2018, η μερισματική απόδοση κινήθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα, από 0,7% έως 27,3%, με έξι μετοχές να σημειώνουν απόδοση πάνω από 9%. Οι έξι μετοχές αυτές, όπως και στην περίπτωση της ΜΕΡΚΟ δεν συνέβαλαν με μεγάλα ποσά στην διαμόρφωση των κερδών. Τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν στους μετόχους από την CoCa Cola (€200,5 εκατ.) και από τον ΟΤΕ (€172,9 εκατ.).

 

Ο αριθμός των μετοχών που διένειμαν μέρισμα κατά το 2019, παραμένει ακόμη σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό επί του συνόλου των εισηγμένων εταιριών -βεβαίως, το ποσοστό αυτό επηρεάζεται και από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιριών (19) βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής διαπραγμάτευσης, επηρεάζοντας όμως τις υπολογιζόμενες σχέσεις. Βεβαίως, αν εξετάσουμε τη διαχρονική καμπύλη του ποσοστού των εταιριών που διανέμουν μέρισμα (διάγραμμα 1), βλέπουμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές εταιρίες είναι “θετικές” στη διανομή μερίσματος και μάλιστα, μέσα στο χρόνο, δημιουργούνται ικανοποιητικά επίπεδα μερισματικής απόδοσης (διάγραμμα 2).

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά (εδώ).


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text