Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η έλλειψη “βάθους” της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες, γίνεται και πάλι ένα σοβαρό πρόβλημα. Καθώς συνεχίζεται η -χωρίς ουσιαστικό λόγο- αποχώρηση εταιριών από το Χρηματιστήριο, μειώνεται δραματικά ο αριθμός των εταιριών στις οποίες μπορεί κάποιος να επενδύσει. Η αδυναμία αύξησης στην προσέλκυση κεφαλαίων, καταδεικνύει ότι, δεν είναι τόσο οι επενδυτές που λείπουν από την αγορά, όσο η έλλειψη εταιριών που θα μπορούσαν αυτοί να επενδύσουν, αν αποφάσιζαν να έρθουν. Και βεβαίως, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η προσέλκυση νέων εταιριών στη χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να γίνει μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το ζήτημα της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, είχε απασχολήσει κυβερνήσεις και στο μακρινό παρελθόν. Και, σε κάθε περίοδο, αναζητούνταν και βρίσκονταν μέτρα που οδηγούσαν σε κάποια αποτελέσματα. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει -επειγόντως- και τώρα.

***

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η Ελλάδα υστερεί διαχρονικά στο επίπεδο των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, τόσο έναντι της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης (1,12% του εθνικού ΑΕΠ έναντι 2,23% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή έναντι 2,03% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) με βάση τα στοιχεία για το 2016.
Το εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ότι, είναι ο ιδιωτικός τομέας που παρουσιάζει την μεγαλύτερη υστέρηση έναντι του μέσου όρου της ΕΕ, καθώς οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξή του αντιπροσωπεύουν μόλις τα 0,55% του ΑΕΠ έναντι 1,28% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Η αντίστοιχη υστέρηση για τις δημόσιες δαπάνες είναι μόλις 0,18 της ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή 0,57% του ελληνικού ΑΕΠ έναντι 0,75% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Η υστέρηση σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης πάντα προσδιορίζει υστέρηση σε μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της διαφοράς του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με άλλα κράτη.

***

Σε ένα περιβάλλον με περισσότερα από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια με αρνητικά επιτόκια, η περίπτωση της Ελλάδας που -απεγνωσμένα- επιζητά κεφάλαια με χαμηλά επιτόκια, τόσο για να διασφαλίσει το χρέος της όσο και για να αυξήσει το κύρος της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δημιουργούν μία κατάσταση που, προς το παρόν μεν βολεύει όλους, αλλά που ενδεχομένως να δημιουργήσει κινδύνους για το μέλλον, αφού όσο οι λήξεις των ομολόγων ξεπερνούν το χρονικό όριο του 2032 το ρίσκο αυξάνεται, ενώ όσο το μέσο κόστος της Ελλάδας μειώνεται, τόσο ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες, θα τείνουν να πιστέψουν ότι η χώρα πραγματικά αξίζει αυτά τα επιτόκια.

***

Το μέτρο στο ζήτημα αυτό, δείχνουν να κρατούν, μέχρι στιγμής, οι οίκοι αξιολόγησης -άλλωστε η ζημιά που υπέστη η φήμη τους από παλαιότερες αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι ακόμη νωπή. Έτσι, δείχνουν να μην παρασύρονται από την επίπλαστη ευφορία στις αγορές ομολόγων και να επιμένουν στην τήρηση των κανόνων για την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας, κάτι που σημαίνει ότι, οι βελτιώσεις στην επενδυτική αξιολόγηση της χώρας και η επάνοδός της στην επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν όταν θα πρέπει να γίνουν και όχι πιο σύντομα.

***

Κλιμάκωση της ανάπτυξης το 2020, στο 2,2% με 2,5%, από 2,1% το 2019 αναμένει το ΙΟΒΕ. Με βάση την τελευταία του έκθεση, αναμένεται ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2020 λόγω της πιστωτικής επέκτασης, των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, των έργων σε αποκρατικοποιήσεις – παραχωρήσεις, της νέας αύξησης των εξαγωγών και της περαιτέρω ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

***

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία των stress tests για τις κυριότερες ευρωπαϊκές τράπεζες για το 2020, με στόχο να διαπιστώσει την ικανότητά τους να έχουν επαρκή κεφάλαια στην περίπτωση διαμόρφωσης δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή ενός stress test για 35 μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, που έχουν ενεργητικό υψηλότερο από 30 δισ. ευρώ η κάθε μία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής άσκησης αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά του στις 31 Ιουλίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα διεξάγει ένα δικό της stress test για τις υπόλοιπες σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα είναι ένα από τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα του 2020 και η έκβασή της θα θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά του Χρηματιστηρίου.

***

Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, ιδίως μετά τις εκλογές του 2019, έπαιξε -όπως άλλωστε αναφέρθηκε από στελέχη της Fitch- ένα σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και στους “εκλογομάγειρους” της Κυβέρνησης, οι οποίοι -απροβλημάτιστα- περιφέρονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και αναλύουν σενάρια για διπλές εκλογές, με στόχο την καταστρατήγηση του εκλογικού νόμου που βρίσκεται σε ισχύ. Η χώρα δεν αντέχει, ούτε νέους πειραματισμούς -που ουδείς γνωρίζει πού θα οδηγήσουν- αλλά ούτε και περαιτέρω δοκιμασία των θεσμών.

***

Υψηλό ποσοστό βασικής εκπαίδευσης, αλλά χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, στοιχεία των οποίων οι συνέπειες αποκαλύφθηκαν πιο έντονα κατά την πρόσφατη κρίση, ενώ αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στον δρόμο της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη και τη βελτίωση. Ακόμη δε και αν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού διαθέτει δεξιότητες, αυτές ελάχιστη σχέση έχουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλή παραγωγικότητα, σπατάλη πόρων, αλλά και σε λιγότερο ευτυχισμένους εργαζόμενους. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση μαζί με την Ισπανία μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Δεξιοτήτων, τον οποίο καταρτίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), τα αποτελέσματα του οποίου ανέλυσε σε ειδική έκθεσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

***

Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω έως ότου θεωρήσει πως κρατά στα χέρια της όλα εκείνα τα “χαρτιά” που χρειάζεται για να πάει σε ένα τελικό γεωπολιτικό παζάρι από το οποίο θα βγει κερδισμένη. Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα, η Ελλάδα θα κληθεί σύντομα να δώσει κρίσιμες, έως και ιστορικές απαντήσεις. Και παρ’ ότι οι περισσότεροι παράγοντες της πολιτικής σκηνής συμφωνούν ότι απαιτείται ψυχραιμία, το βέβαιο είναι πως οι απαντήσεις αυτές θα πρέπει να μην στοχεύουν απλώς στην επικοινωνιακή διαχείριση αλλά να έχουν βαθιά διπλωματική ωριμότητα και εξίσου βαθιά πολιτική ειλικρίνεια απέναντι στην κοινή γνώμη.

***

Οι θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, αποτέλεσαν ένα μικρό και διακριτικό μανιφέστο για την διεκδίκηση της Γαλλίας του ρόλου της πρώτης ευρωπαϊκής δύναμης. Η μείωση της γερμανικής επιρροής σε συνδυασμό με το Brexit, ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στη Γαλλία η οποία βέβαια, δεν μπορεί μόνη της να αναμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται συμμάχους σαν την Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και χώρες εκτός Ε.Ε που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Εκτός αυτού, οι ΗΠΑ φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο πλέον τη Γαλλία σαν ευρωπαϊκή δύναμη με την οποία μπορούν να συνεργαστούν, καθώς έχουν συμπληρωματικά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση από την γερμανική τάξη πραγμάτων στην αντίστοιχη γαλλική, δε θα είναι εύκολη και οι συγκρούσεις μεταξύ χωρών που έχουν εντός της Ε.Ε διαφορετικά συμφέροντα από τις χώρες της Ε.Ε του Νότου, δε θα λείψουν.

***

Αντιμέτωπη με τις ευθύνες της στην υπόθεση της Folli Follie βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ενώ, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας -οι οποίοι όχι καλλιέργησαν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο και εμπόδισαν τη διαλεύκανσή του- θα είχαν τεθεί σε περιορισμό, αντ’ αυτού, σήμερα φτάνουν στο σημείο να καταθέσουν αίτημα για τοποθέτηση διοίκηση της αρεσκείας τους. Φοβούμαστε ότι, η εξέλιξη της υπόθεσης, θα αποδείξει -για μία ακόμη φορά- ότι οι νόμοι έχουν επιλεκτική ισχύ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text