Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 213 | Aκύρωση ιδίων μετοχών: Θετική ή αρνητική ενέργεια;

Aκύρωση ιδίων μετοχών: Θετική ή αρνητική ενέργεια;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από καιρού σε καιρό, εισηγμένες εταιρίες συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους για να λάβουν απόφαση στο θέμα της “ακύρωσης” ενός αριθμού εισηγμένων μετοχών. Πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος, συγκαλεί Γενική Συνέλευση, με αυτό το θέμα, στις 20 Φεβρουαρίου (εδώ).

 

Γιατί όμως μία εταιρία να ακυρώνει τις δικές της μετοχές; Είναι αυτό καλό για τους μετόχους;

 

Με την ακύρωση ενός αριθμού μετοχών, δεν επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρίας. Απλά, σημειώνεται μία “λογιστική μείωση” των ιδίων κεφαλαίων της, αλλά με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η λογιστική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της, κάτι που είναι πολύ θετικό για την εικόνα της στην επενδυτική κοινότητα. Η θέση του μετόχου βελτιώνεται και η αξία των μετοχών του αυξάνεται, αφού λιγότερες μετοχές εξακολουθούν να “κατέχουν” την ίδια εταιρία.

 

Οι ίδιες μετοχές, συγκεντρώνονται από την εταιρία από τη χρηματιστηριακή αγορά, όταν αυτή τις αγοράζει, είτε για να στηρίξει την τιμή της, είτε βάσει ενός προγράμματος επαναγοράς ώστε να “επιστρέψει” κεφάλαια στους μετόχους της.

 

Συχνά, μία εταιρία που κατέχει ίδιες μετοχές της, αντί να τις ακυρώσει, αποφασίζει να τις πουλήσει στη χρηματιστηριακή αγορά -και με τον τρόπο αυτό συνήθως καταγράφει κέρδη- ή τις διανέμει στο προσωπικό της.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text