Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 213 | Τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας

Τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην ηπειρωτική Κίνα, λειτουργούν δύο κύρια χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο Σαγκάης και το χρηματιστηριο Σέντζεν, τα οποία ιδρύθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση το 1990 στα πλαίσια των δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

 

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης (Shanghai Stock Exchange - SSE) είναι το μεγαλύτερο της Κίνας και ο δείκτης του έχει την ονομασία Shanghai Composite (SSEC). Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, τον Ιανουάριο του 2020, έφθανε στα  3,9 τρισ. δολάρια και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ κατά το 2019, μέσω του SSE αντλήθηκαν 92,9 δισεκατομμύρια δολάρια (2η επίδοση στον κόσμο). Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη είναι οι μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες που προκαλούν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Στο SSE διαπραγματεύονται μετοχές, ομόλογα και funds. Τα ομόλογα που αποτελούν κύριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης του SSE, περιλαμβάνουν ομολογιακά δάνεια, εταιρικά ομόλογα και μετατρέψιμα εταιρικά ομόλογα.Όσον αφορά τις μετοχές υπάρχουν τρεις τύποι μετοχών που εκδίδονται στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, οι μετοχές “Α”, “Β” και οι μετοχές “Star Market”. Οι μετοχές “Α” αποτιμώνται στο τοπικό νόμισμα, γουάν, ενώ οι μετοχές “Β” αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ. Αρχικά, η διαπραγμάτευση των μετοχών “Α” περιοριζόταν μόνο στους εγχώριους επενδυτες, ενώ οι μετοχές “Β” είναι διαθέσιμες τόσο σε εγχώριες (από το 2001) όσο και σε ξένους επενδυτές.Εντούτοις, μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων το Δεκέμβριο του 2002, οι ξένοι επενδυτές επιτρέπεται τώρα (με περιορισμούς) να αγοράζουν και μετοχές τύπου “Α” στο πλαίσιο του προγράμματος Qualified Foreign Institutional Investor, το οποίο ξεκίνησε επίσημα το 2003. Οι μετοχές “Star Market” είναι μια νέα αγορά που δημιούργησε το χρηματιστήριο της Σαγκάης, στις 22 Ιουλίου 2019, όπου εμπεριέχονται μετοχές από τις πιο ελπιδοφόρες εταιρίες τεχνολογία της Κίνας. Σήμερα στον δείκτη, υπάρχουν 1.497 μετοχές τύπου “Α” , 50 μετοχές τύπου “Β” και 79 μετοχές “Star Market”. Την απόδοση των όλων των  μετοχών του δείκτη μπορούμε επίσεις να τις παρακολουθούμε και από το investing.com εδώ.

 

Επίσης το 2014, εγκαινιάστηκε επίσημα το χρηματιστήριο Shanghai-Hong Kong Stock Connect. Η σύνδεση των μετοχών που δημιουργήθηκε, μεταξύ των χρηματιστηρίων επιτρέπει σε ειδικευμένους επενδυτές της Κίνας να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιλέξιμες μετοχές του Χονγκ Κονγκ, καθώς και επενδυτές του Χονγκ Κονγκ μπορούν να διαπραγματεύονται επιλέξιμες μετοχές της κατηγορίας “Α”, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

 

Η απόδοση του βασικού δείκτη SSEC κατά το 2019 ήταν 22,3% και της τελευταίας πενταετίας -11,4%. Δείτε το διάγραμμα του δείκτη SSEC (εδώ).

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Το χρηματιστήριο του Σέντζεν (Shenzhen Stock Exchange - SZSE), είναι το δεύτερο (και πιο μικρό σε μέγεθος) χρηματιστήριο το οποίο λειτουργεί στην ηπειρωτική Κίνα. Ο δείκτης του έχει την ονομασία SZSE Component (SZI). Η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου φθάνει τα 3,5 τρισ. δολάρια. Το χρηματιστήριο Σεντζεν εμπορεύεται μετοχές τύπου “Α” και “Β”, ομόλογα, fund, ενυπόθηκα δάνεια και stock options. Οι μετοχές που διαπραγματεύονται στον δείκτη χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τις μετοχές του κύριου πίνακα, τις μετοχές των μικρών και μεσαίων σε μέγεθος εταιριών και τις μετοχές ChilNext. Σήμερα, στον κύριο πίνακα υπάρχουν 470 μετοχές κρατικών επιχειρήσεων, 945 μετοχές εταιριών μικρού και μεσαίου  μεγέθους εταιριών και 794 μετοχές ChilNext. Η αγορά ChilNext επικεντρώνεται κυρίως σε καινοτόμες εταιρείες ανάπτυξης και νεοσύστατες εταιρίες. Την απόδοση των μετοχών του δείκτη μπορούμε επίσεις να τις παρακολουθούμε και από το investing.com εδώ. Δείτε στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου (εδώ). Η απόδοση του βασικού δείκτη SZI κατά το 2019 ήταν 47,1% και της τελευταίας πενταετίας -9,1%. Δείτε το διάγραμμα του δείκτη SZI (εδώ).

Δείτε τι διάγραμμα διαδραστικά εδώ,

 

Ποιό θα είναι το μέλλον των αγορών αυτών. Αναμφισβήτητα το μέγεθός τους θα αυξηθεί, θα πρωταγωνιστήσουν στο διεθνή ανταγωνισμό προσέλκυσης κεφαλαίων, ενώ όλο και μεγαλύτερο τμήμα του διεθνούς επενδυτικού κοινού θα εξοικειώνεται με τη λειτουργία τους και θα συμμετέχει (είτε άμεσα, είτε μέσω ETF’s και άλλων επενδυτικών προϊόντων) απ’ ευθείας σ’ αυτά. Οι εξελίξεις δε μπορούν να σταματήσουν.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text