Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Με αργό ρυθμό η επανεκκίνηση βιομηχανικών μονάδων στην Κίνα

Με αργό ρυθμό η επανεκκίνηση βιομηχανικών μονάδων στην Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιδημία του κορωνοϊού κατέστησε σαφές πόσο εξαρτάται από την Κίνα η παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα η υψηλή τεχνολογία. Η αναστολή λειτουργίας πολλών μονάδων παραγωγής έχει ήδη πλήξει κολοσσούς της τεχνολογίας όπως  η Apple και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται εντός Κίνας επιχειρούν, βέβαια, διστακτικά και επιφυλακτικά αλλά και με ανυπέρβλητα εμπόδια μια επανεκκίνηση της παραγωγής τους.

Μέχρι στιγμής, αναγκάζονται να περιοριστούν σε ένα μικρό αριθμό εργαζομένων, καθώς η επιστροφή του προσωπικού στον χώρο παραγωγής προσκρούει άλλοτε στους δραστικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει το Πεκίνο στις μετακινήσεις και άλλοτε στην καραντίνα στην οποία βρίσκονται ολόκληρες πόλεις και περιοχές. Κι ενώ παραμένει αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν πλήρως οι σημαντικές αυτές βιομηχανίες, τα προγνωστικά για την παραγωγή είναι αποκαρδιωτικά. Η εταιρεία Trendforce  προβλέπει πως το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί η παραγωγή έξυπνων κινητών κατά 12%. Ανάμεσα στις βιομηχανίες που επιχείρησαν να επαναλειτουργήσουν, χθες, ήταν και η Samsung Electronics αλλά και αυτή με μια πολύ μικρή μερίδα του προσωπικού της.

Η βιομηχανία Foxconn, που παράγει τον μεγαλύτερο αριθμό των iPhone της Apple, απέσπασε την έγκριση των Αρχών για να ξαναρχίσει την παραγωγή στην καθοριστική μονάδα της στην Ζενγκτζού, περιοχή που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο της επιδημίας.  Ομως, μόλις το 10% του προσωπικού της  κατόρθωσε να φτάσει στη συγκεκριμένη μονάδα. Εσπευσε, έτσι να προειδοποιήσει τους  επενδυτές για το πόσο δύσκολο θα είναι να εξασφαλίσει την προσέλευση επαρκούς προσωπικού όταν παραμένουν σε ισχύ εκτεταμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ενώ ολόκληρες πόλεις και ολόκληρες περιοχές βρίσκονται σε καραντίνα.

Οπως, άλλωστε, τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο χειρότερος εφιάλτης για τον στενό συνεργάτη της Apple είναι μια επιδημία στον χώρο της παραγωγής που θα την ανάγκαζε να κλείσει οριστικά τη μονάδα.

Την περασμένη εβδομάδα η Foxconn κάλεσε το προσωπικό να παραμείνει μακριά από τη μονάδα της στην Σεντζέν μέχρις ότου ελέγξουν οι κρατικοί επιθεωρητές τους μηχανισμούς της για τον έλεγχο της επιδημίας. Δεν έχει, άλλωστε, πάρει ακόμη το πράσινο φως των κινεζικών αρχών για να ανοίξει τη μονάδα της Σεντζέν. Οι δύο αυτές μονάδες, όμως, της Ζενγκτζού και της Σεντζέν, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής iPhone. Ετσι, όσο αναβάλλεται η επαναλειτουργία και των δύο, θα μειώνονται η παραγωγή, οι πωλήσεις και οι εξαγωγές έξυπνων κινητών. Σε ό,τι αφορά την ίδια την Apple, έχει κλείσει προσωρινά 42 καταστήματά της στην κινεζική ενδοχώρα, γι’ αυτό και είναι αναπόφευκτη η μείωση των πωλήσεών της. Στο μεταξύ, η εταιρεία ερευνών Canalys προβλέπει πως οι πωλήσεις έξυπνων κινητών θα μειωθούν κατά 50% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η παραγωγή μειώνεται και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Και βέβαια η διακοπή της παραγωγής δεν αφορά μόνον τους τεχνολογικούς κολοσσούς που παράγουν στην Κίνα αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν το πόσες από αυτές θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και σε ποιο βαθμό. Οι Daimler, Ford και Tesla προσπαθούν να ξαναρχίσουν την παραγωγή στις μονάδες που αναγκάστηκαν να κλείσουν προ ημερών. Η κοινοπραξία που έχει στην Κίνα η BMW με την κινεζική Brilliance ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναλειτουργήσει από την επόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου. Η Fiat Chrysler έχει προειδοποιήσει πως η διακοπή λειτουργίας της μονάδας της στην Κίνα θα αποτελέσει πλήγμα για μία από τις μονάδες παραγωγής που διατηρεί στην Ευρώπη και ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε δύο ώς τέσσερις εβδομάδες. Η General Motors ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει τη μονάδα της στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η πιο τολμηρή από όλες, η Honda, έχει εκφράσει την πρόθεση να επαναλειτουργήσει στις 13 Φεβρουαρίου και τις τρεις μονάδες της στην πόλη Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text