Αρχική | Διάφορα | Μικρομέτοχος-Επιλογές | 12/02– Χ.Α: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

12/02– Χ.Α: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
12/02– Χ.Α: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

OTAN δεν έχεις με τι να ασχοληθείς, πόσο μάλλον κάτι να γράψεις, ασχολείσαι με τις Εκθέσεις των ξένων “ΣΠΙΤΙΩΝ” και γράφεις μυθιστορήματα.

 • Αυτές είναι για να γελάμε, για σπάμε την πλάκα μας και μόνον. Και δεν συνεχίζουμε για πράγματα χιλιοειπωμένα και χιλιογραμμένα από τον μ/μ.

ΕΝΑ άλλο απίστευτο φαινόμενο, είναι το διατηρούμενο ανέκδοτο της συνεχούς ενασχόλησης με τον Κλάδο που δεν άφησε τίποτα πίσω του. Με τον Κλάδο που ρήμαξε, που συνέθλιψε και που κατέκαψε τα πάντα όλα. Είναι βλέπετε, πολλά τα λεφτά Άρη. Ένα ολόκληρο παρασιτικό σύστημα άλλωστε, συνεχίζει να συνανασ-τρέφεται μαζί του.

 • ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ εκθέσεις και δώστου Αναλύσεις και πάρε και χίλια σενάρια να έχεις να πορεύεσαι. Σιγά, μην καθήσουν να ιδρώσουν το κ@λ@ρ@κι τους ασχολούμενοι με τα ποιοτικά και δυναμικά επιχειρηματικά συγκροτήματα που διαπραγματεύονται ταυτόχρονα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στη καλύτερη δε των περιπτώσεων, άντε να αφιερώσουν πέντε δευτερόλεπτα προσοχής και αφού αυτά έχουν ήδη μεγαλουργήσει (ιδέ περιπτώσεις Autohellas, Quest Holdings, Κάρατζη, ΚΡΙ ΚΡΙ ενώ με την ΤΕΝΕΡΓ ασχολήθηκαν μετά τα 5,00 ευρώ, το ίδιο με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με την Ευρ.Πίστη σχεδόν ποτέ κ.λπ κ.λπ.

EΘNIKH – απάντηση: Ο ισχυρός καταλύτης στην κερδοφορία της στο 9μηνο ήταν ξεκάθαρα τα έκτακτα, που ανήλθαν σε 257 εκατ ευρώ. Εκτακτα, μη επαναλαμβανόμενα. Να σημειωθεί ότι κατέγραψε 113 εκατ. ευρώ από ομόλογα που προήλθαν από το Tiltos ενώ ζημιώθηκε 36 εκατ. ως επιβάρυνση από την συμμετοχή στην χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ. Τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα της Εθνικής είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Eurobank.

 • ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια διαμορφώθηκαν στα 303 εκατ.ευρώ, επηρεάζοντας λιγότερο από τις άλλες τράπεζες τα τελικά κέρδη……
 • ΠΡΟΣΟΧΗ(Ι): Η Εθνική διενεργεί τις μικρότερες προβλέψεις στο σύστημα με ρυθμό 100 εκατ. σε τριμηνιαία βάση…..
 • Τα προβληματικά ανοίγματα NPEs διαμορφώνονται σε 34,2% ή 11,4 δισ. με στόχο για το 2019 στα 11,1 δισεκ. και 8,9 δισεκ. για το 2020.

***

ΑΔΜΗΕ: Επιστροφή με σταθερά και μεθοδικά βήματα προς τα επίπεδα των 2,5000 ευρώ πριν ξεκινήσει μετά για το ταξίδι με το 3 μπροστά.

ΔΕΗ – απάντηση: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στους αναγνώστες μας που πρέπει πάντα να κλειδώνουν κέρδη όταν οι αποδόσεις είναι κάτι παραπάνω από καλές, πόσο μάλλον ονειρικές. Δεν έχουμε καμμία αντίρρηση για τις τιμές που μας γράφετε, άλλο όμως η προσωπική επιθυμία (με τις ευχές μας να ευωδοθεί) κι άλλο ο σεβασμός στον γενικότερο περίγυρο.

 • ΓΙ ΑΥΤΟ άλλωστε ο μ/μ (ασχέτως τι του σέρνουν μερικοί κακεντρεχείς και γνώστες των πάντων) προτρέπει συνεχώς τους δικούς του αναγνώστες να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους και να τρέχουν μετά ένα μικρό μέρος της θέσης τους. Γιατί χαρτιά πάντοτε θα βρίσκουμε, αλλά μετρητά όχι πάντα. Ενώ με 5-6 σωστές κινήσεις κάθε χρόνο βγαίνει πολύ δυνατή απόδοση, χωρίς αγωνίες και άγχη.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ@3,1400: Όταν βγήκε η έκθεση της Goldman Sachs ήμασταν οι μοναδικοί που τους κράξαμε. Όλοι την είχαν παρουσιάσει σνα να ανακάλυπταν το Αυγό του Κολόμβου. Δεν αλλάζουν μυαλό… Και φυσικά… NO MERCY!

Κ/φση: 1,37 δισ. ευρώ.

***

ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει πάντα να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας. ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης. Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες. Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.

Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται (και) σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν… Ο μ/μ δεν “παίζει” με τα λεφτά των φίλων αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

ΣΧΟΛΙΟ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Από τα λ.χ άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα επίπεδα τιμών οι αποδόσεις που βλέπουμε να χαρίζει μία μετοχή σε μικρό χρονικό διάστημα είναι της τάξης των 100%, 80%, 60%, 50%!! Μιλάμε για απίστευτες αποδόσεις, πραγματικά φανταστικές που δεν μπορεί να τις εξηγήσει κανείς λογικός νους.

 • Δεν αλλάζουν τόσον… δραματικά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα βραχυπρόθεσμα, που να δικαιολογούν τέτοιες εκτοξεύσεις στις τιμές σε χρόνο dt. Δεν είπαμε, δεν γράψαμε ότι δεν μπορεί να δώσει αυτά τα νούμερα, αλλά όχι βρε αδερφέ σε διάστημα ολίγων εβδομάδων ή μερικών μηνών. Κάπου έχει χαθεί το μέτρον. Αλλά έτσι είναι οι αγορές…

Και καλά, ας πούμε ότι είναι αγγελικά φτιαγμένα όλα αυτά… Αλλά, τι θα γίνει αν αλλάξουν τα κόζα; Πάλι θα κλαίμε; Χρειάζεται πάνω από όλα σοβαρότης και όχι… παλαβομάρες.

ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ αρκετών πλέον εταιρειών είναι να διερωτάσαι για την νοητική κατάσταση εκείνων που ασχολούνται μαζί τους στα σοβαρά. Γι αυτούς που τις ανεβάζουν τι να πούμε; Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και μάλιστα εξαιρετικά καλά. Για την τσέπη τους φυσικά…

ΑΤΤΙΚΗΣ@0,3685 – απάντηση: Το management θα (υπο)στηριχθεί από το παρασκήνιο, ξέφυγε και από τον εναγκαλισμό της από τους προηγούμενους που θα την έπνιγε στη κυριολεξία. Μπορεί να βγάλει κίνηση τεχνικά άνετα μέχρι τα 0,4200, πλην απροόπτου. Κι αυτήν… μανούλα την γέννησε. Θα την βρουν την άκρη…

Κ/φση: 170 εκατ. ευρώ.

***

ΜΙΓ – απάντηση: Όταν επιμένει ο μ/μ και μάλιστα κόντρα στις αρχές του (ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ), δεν το κάνει για να προωθήσει ένα χαρτί, αλλά για να κερδίσουν οι πιστοί αναγνώστες του. Και από τα 0,0900-0,0920 μέχρι το χθεσινό 0,1256 η απόσταση είναι +35% καθαρά. Καθόλου άσχημα δηλαδή και σε καλή μεριά πλέον (σταδιακά…), ας βγάλουν και οι επόμενοι.

Κ/ΦΣΗ: 118 εκατ. ευρώ.

***

ΝΙΟΥΣ@0,4160 – απάντηση: Δεν έχει ταίρι ο μεγαλομέτοχος της. Ευτυχώς που παύσαμε έγκαιρα να ασχολούμαστε μαζί της.

***

ΕΛΓΕΚΑ@0,4560: Ξεκινάει για το επόμενο δρομολόγιο (;). Χθες 42.800 τμχ προσφέρθηκαν και το πρόσημο έγραψε (+), άλλες φορές θα έγραφε -30%.

***

ΜΕΒΑΚΟ@1,7400: Είναι γνωστόν ότι ο μεγαλομέτοχος ποτέ δεν ασχολήθηκε με την μετοχή της. Η εταιρεία θα βρεθεί ξαφνικά στο προσκήνιο, υπό μία και μόνον προυπόθεση…

***

ΚΕΠΕΝΟΥ@2,4000: Παίρνει ανάσες το χαρτί και δικαιολογημένα πριν την επόμενη κίνηση του… Προέρχεται και από μεγάλη απραξία… Απολαυστικά σχόλια σε forum του capital. Mε χιούμορ, αλλά και αγανάκτηση για προ 18ετίας συμβάντα. Οι καιροί όμως αλλάζουν.

***

ΕΒΡΟΦ@1,3000: Το ΚΡΙ ΚΡΙ θα την τραβήξει κι αυτήν προς τα πάνω… Πάντα, συγκριτικά και αναλογικά τα σχόλια και οι κινήσεις.

***

ΓΕΒΚΑ@0,9200: Εξέθεσαν την μετοχή με λίγα λόγια. Τώρα ποιοί ξεφόρτωσαν; Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια… Να ξέρουν όμως ότι κάτι τέτοια δεν μένουν απαρατήρητα, ούτε ατιμώρητα από την αγορά.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (ΘΑΝ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ): Στην περίπτωση της Lamda Development (-0,38%) το τελευταίο θετικό κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 4/2, ενώ ο τίτλος συνεχίζει να περιστρέφεται πέριξ των 8,00 ευρώ. Στα 8,49 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Επιστροφή αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,97%). Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 8,93 – 9,00 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη στα 7,98 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστούν δραμαμίνες όσοι έχουν πάρει θέση μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα στην Doppler (-6,74%), ενώ φήμες για ενδιαφέρον από Ξένο Fund, είτε για Θυγατρική, είτε για τον Όμιλο MIG (+14,18%), έφεραν την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στην μετοχή.

Στις 3/2 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον ΟΛΘ (+1,08%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές) και στις 4/2 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Μινέρβα (+6,52%).

Επιστροφή αγοραστών σε CPI (+10,38%), Intercontinental (+4,55%), Mαθιό (+6,67%), Σπύρου (+2,63%), ΕΛΧΑ (+1,31%), Παπουτσάνη (+2,40%), Εβροφάρμα (+4%), Δρομέα (+8,31%), Ιντρακόμ (+2,71%), Ιατρικό (+0,94%), Ευρ. Πίστη (+1,81%) και ΑΝΕΚ (+18,10%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Fieratex (+0,79%), ενώ ο Λεβεντέρης (+6,43%) προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -10%.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΒΙΟΚΑ -5,88% (-5,88%), Παϊρη (-6,28%), Κορδέλλου, (-6,84%), Μοτοδυναμική (-4,85%), Κεπενού (-2,44%), Έλτον (-2,50%) και Λύκο (-1,27%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+3,08%).

ΕΚΘΕΣΗ – OPTIMA και COCA COLA HBC: Σε υποβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της ΕΕΕ σε ΟΥΔΕΤΕΡΗ από ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ, προχώρησε η Optima Bank, διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 33,0000 ευρώ. Η υποβάθμιση της σύστασης σχετίζεται με την άνοδο της τιμής της μετοχής ως τα τέλη του 2019.  Οι αναλυτές της Optima εκτιμούν ότι η εταιρεία θα εμφανίσει το 2020 έσοδα 7 δισ. (+5%), με τα καθαρά κέρδη στα 528 εκατ. ευρώ (+10%). Ενώ αναμένουν σταδιακή αύξηση στη διανομή του ετήσιου μερίσματος, κάνοντας λόγο για μέρισμα 0,6300 ευρώ (χρήση 2019).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

ΤΙΜΗ: 33,2400 ευρώ

Κ/φση: 12,3 δισ. ευρώ

***

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ: Το 10ετές ελληνικό ομόλογο φλερτάρει πλέον ανοιχτά με το 1% και στο επόμενο χρονικό διάστημα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

 • Εάν βρεθεί και συντηρηθεί  κάτω από το 1% θα προκαλέσει «σεισμική» δόνηση μεγατόνων με κατακόρυφη ανάταξη του μακροοικονομικού  βυθού της χώρας, όπου όσο και αν κάποιοι διατείνονται ότι δεν θα γίνει αντιληπτός ή δηλώνουν ανυποψίαστοι αφήνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά να «λιάζεται» στα ρηχά το μεσοπρόθεσμο τσουνάμι, που θα έρθει θα είναι τέτοιο, που θα παρασύρει τις μετοχικές αξίες θέλουν δεν θέλουν προς τις 1000 μονάδες  Γενικού Δείκτη.

Χαρακτηριστική δε για το τι μέλει γενέσθαι, είναι η πρόβλεψη της Citigroup για το ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφέροντας ότι μπορεί να κινηθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 στο 0,70% !

 • Ας μη ξεχνάμε ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι για τους οικονομικούς αναλυτές ένα εργαλείο για την αποτίμηση των εύλογων αξιών των μετοχών η οποία, όσο πιο μικρή είναι, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος χώρας και τόσο πιο μεγάλη είναι και η θεωρητική τιμή που προσδιορίζεται από τα μοντέλα αποτίμησης μιας εταιρείας.

Βέβαια δεν είναι ο μόνος παράγοντας ούτε και η πανάκεια στις αποτιμήσεις αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι εδώ.

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΕΙΣ

Μόλις άρχισαν οι αναλύσεις που μιλάνε για πανδημία ανάλογη με την ισπανική γρίπη. Σε λίγο θα γίνει κατανοητότερο ότι πέρα από την υγεία, η παραγωγική οικονομία δεν θα μπορεί να ξαναπάρει μπροστά με την ίδια ευκολία που παίρνει η χρηματοοικονομική. Τα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής στην Κίνα έχουν κλείσει. Το 80% της βιομηχανικής παραγωγής και το 90% της εξαγωγικής βιομηχανίας.

 • Η Χιουντάι έκλεισε όλα της τα εργοστάσια στην Κορέα, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων από την Κίνα. Για αντίστοιχους λόγους έκλεισε εργοστάσιο στην Ιταλία. Και μόνο η προοπτική ενός συνδυασμού πανδημίας με εκατομμύρια νεκρούς από τη μια και οικονομικό σοκ από την άλλη, μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προσδοκία λόγω προεξόφλησης, ακόμα και αν βρεθεί εμβόλιο και περιοριστεί η εξάπλωση.

Στην πραγματικότητα, η παραγωγή εκτός Κίνας δουλεύει ακόμη με τα αποθέματα εξαρτημάτων, πρωτων υλών και υλικών που έχει. Σε περίπου 3-5 εβδομάδες όμως, αν δεν αλλάξει κάτι, θα φανούν σοβαρές παγκόσμιες ελλείψεις από το κλείσιμο της παραγωγής της Κίνας. Και εκεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για οικονομικό ντόμινο (π.χ. απότομη άνοδος τιμών σε κρίσιμα υλικά και εξαρτήματα, αδυναμία service εξοπλισμών, ελλείψεις φαρμάκων, κτλ)

***

Μαντέψτε τώρα ποιοί κατέχουν την “τέχνη” των χρηματοικονομικών σχεδόν κατ’αποκλειστικότητα με όφελος & ποιες εξαγωγικές χώρες βγαίνουν χαμένες…. Πάσα ομοιότητα βέβαια σε ότι αφορά την πρώτη περίπτωση με ΗΠΑ & Βρετανία σε παγκόσμια αναλογία 50-50 περίπου, εντελώς τυχαία. Και κάτι ακόμα…

 • Οι αγορές και τα χρηματοοικονομικά, έχουν απεξαρτηθεί από την πραγματική παραγωγή εδώ και αρκετά χρόνια. Για την ακρίβεια, ακολουθούν αντίθετες πορείες.

***

Δεν υπάρχουν πιο αναξιόπιστα στοιχεία απο τα κινέζικα: Σοβαρά τώρα κάποιοι θέλετε να μάθετε αληθινά στοιχεία η πιστεύετε σ’αυτά που δίνουν για τα θύματα του κορωναιού από ένα κράτος σαν την Κινα, η θέλετε να σας πούνε αλήθειες οι Δυτικοί για έναν ιό που δεν ξέρουν από που προήλθε (η δεν λένε κάποιοι), που μεταλλάσσεται συνεχώς, που δεν υπάρχει γνωστή αποτελεσματική θεραπεία σε βαρύτερες καταστάσεις, που μεταδίδεται τάχιστα και όχι απαραίτητα με επαφή…

 • Που δεν ξέρουν καν πότε θα υπάρξει εμβόλιο, που κλείνουν προληπτικά λιμάνια, σύνορα, σταματούν πτήσεις εκεί, που θέτουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών τους υπηκόους τους που επιστρέφουν με δρακόντεια μέτρα μεταφοράς, η που αποφεύγουν να είναι συγκεκριμένοι και απλά προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι δεν πρόκειται -ακόμη- για πανδημία, χωρίς να λένε στην ουσία τίποτε; Πότε διαχρονικά σε τέτοιες περιπτώσεις έλεγαν αλήθειες; Απλά, παρατηρείστε την μεγάλη εικόνα και κρίνετε μόνοι σας.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
 • email Αποστολή άρθρου
 • print Εμφάνιση εκτύπωσης
 • Plain text Προβολή ώς Plain Text