Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 213 | Οικονομικές ειδήσεις και εξελίξεις

Οικονομικές ειδήσεις και εξελίξεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

“Παράθυρο” αναβάθμισης της Ελλάδας στην πολυπόθητη επενδυτική κατηγορία μέσα στον επόμενο 1-1,5 χρόνο αφήνει ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του οίκου Fitch, Μικέλε Ναπολιτάνο, δηλώνοντας πως «είναι πρόκληση, αλλά δεν είναι ανέφικτο» και αναλύοντας τις σχετικές προϋποθέσεις. Παράλληλα, παρέχει πολύτιμη στήριξη στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκθεση του οίκου για τη χώρα μας. (εδώ)

***

Κοινή είναι η διαπίστωση από μέρους των 4 επικεφαλής οικονομολόγων ότι η έκδοση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με ομόλογα 15ετούς διάρκεια είχε απόλυτη επιτυχία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης. Αναφέρονται στις θετικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, μιλώντας για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Διατυπώνουν εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα, διατυπώνοντας ενδιαφέρουσες απόψεις για το ρόλο της ΕΚΤ αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και την αναγκαιότητα συνέχισης τους. (εδώ)

***

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο, στις 108,4 από 109,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η μικρή εξασθένιση προέρχεται κυρίως από την επιδείνωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και την ηπιότερη υποχώρηση σε Υπηρεσίες, Λιανικό εμπόριο και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη. Αυτές οι αρνητικές τάσεις δεν αντισταθμίστηκαν από τη μικρή βελτίωση που καταγράφηκε στη Βιομηχανία. (εδώ)

***

Τα στοιχεία της έρευνας PMI του Ιανουαρίου δείχνουν περαιτέρω και εντονότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 54.4 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.9 μονάδες του Δεκεμβρίου. (εδώ)

***

Aν συνεχιστεί η έξαρση του κορονοϊού μέχρι και τον Μάρτιο, τότε η κινεζική ανάπτυξη θα υποχωρήσει έως και 1% στο πρώτο τρίμηνο και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έως 0,3%, εκτιμά η Morgan Stanley. Στο πολύ κακό αυτό σενάριο, που συνεχιστούν οι φόβοι ότι η παγκόσμια οικονομία πατάει φρένο και ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι 3,3% όπως εκτίμησε πρόσφατα το ΔΝΤ αλλά χαμηλότερη, η ανησυχία θα μεταδοθεί στους επενδυτές και εκείνοι με την σειρά τους θα αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια, γυρνώντας την πλάτη σε χώρες με ρίσκο, όπως η Ελλάδα. Θα είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην ελληνική οικονομία. (εδώ)

***

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε αύξηση 4,1% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019, μείωση 1,2% . Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 0,2%. (εδώ)

***

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα ενεργοποιήσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων την επόμενη δεκαετία. Αυτό έκανε γνωστό η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. (εδώ)

***

Πρωταγωνιστής της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας παραμένει ο κλάδος του τουρισμού με βάση τα επιτεύγματα του το 2019, αλλά και τους στόχους που τίθενται για το 2020, βάζοντας έτσι καταλυτική "πλάτη" στους δείκτες του ΑΕΠ της χώρας. Ανάφερε ότι ήδη στο ενδεκάμηνο τα τουριστικά έσοδα το 2019 ήταν 17,86 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ που ήσαν το ενδεκάμηνο του 2018. Η εν λόγω επίδοση όπως εξήγησε αποτελεί κορυφαία επίδοση για τον τουρισμό της χώρας που με τη σειρά της συνέβαλε στην ανάπτυξη άνω του 2% που σημειώθηκε στο ΑΕΠ του 2019. (εδώ)

***

Σε λάθος δρόμο κινείται η πολιτική της κυβέρνησης με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για ένα ορυκτό καύσιμο με περιορισμένο μέλλον, τονίζουν κορυφαία στελέχη από τον χώρο της ενέργειας. Στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ειδικοί από το χώρο επισήμαναν σε δηλώσεις τους, ότι η Ελλάδα επενδύει σε δίκτυα φυσικού αερίου με σχετικά λίγα χρόνια ζωής, ενώ θα έπρεπε αντ' αυτού να προωθεί άμεσα περισσότερα έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (εδώ)

***

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του 2019 θα διαμορφωθούν στο 2,5% και 2,3%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, καθώς και την εκτίμηση ρυθμού μεταβολής 2,7% για το τέταρτο τρίμηνο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2020, το υπόδειγμα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, στη βάση των εκτιμήσεων της τάξεως του 3,2% και 2% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα.  (εδώ)

***

Με αύξηση του τζίρου κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2018 εκτιμάται ότι έκλεισε το 2019 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εκτίμηση η οποία βρίσκεται κοντά στις προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές του έτους, αν και ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα κάτω. Η αύξηση του τζίρου, έστω και στα επίπεδα του 3%, δεν σημαίνει αντίστοιχη άνοδο της κερδοφορίας. Τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο, τα οποία ούτως ή άλλως ποτέ δεν κινούνταν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα –κάτι το οποίο χαρακτηρίζει εν γένει το λιανεμπόριο–, παραμένουν πολύ χαμηλά.  (εδώ)

***

Ισχυρή «ανάσα» αισιοδοξίας φαίνεται να παίρνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε στο 68%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή δυναμική που αποκτά η χώρα με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. (εδώ)

***

Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια συνεχή παρουσία στις αγορές- που προφανώς το επιθυμεί- τότε δεν μπορεί να επαναπαύεται, ειδικά από τη στιγμή που ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει άντληση ως και 8 δισ ευρώ με νέες εκδόσεις ομολόγων. Τουλάχιστον το 50% των 8 δισ. ευρώ θα καλυφθεί εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μέσα στο πρώτο 3μηνο- 4μηνο του έτους και κάπως έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα χτυπήσει εκ νέου την πόρτα των αγορών. (εδώ)

***

Με πρωτογενές πλεόνασμα 4,96 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης. Οι επιδόσεις είναι υψηλότερες κατά 560 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί στο νέο Προϋπολογισμό. Η επίδοση είναι επίσης πολύ πιο υψηλή από το Πρωτογενές Πλεόνασμα 91 εκατομμυρίων ευρώ που κατεγράφη ταμειακά το 12μηνο του 2018.Σημειώνεται ωστόσο ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι τα τελικά. Και τούτο καθώς θα πρέπει να καταγραφούν τους επόμενους μήνες οι εισπράξεις  των τελών κυκλοφορίας (που έχουν παράταση μέχρι και σήμερα 15 Ιανουαρίου), του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των εσόδων που θα έρθουν για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. (εδώ)

***

Στα «χέρια» των επενδυτικών funds έχει περάσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του 2019, αλλά και οι πρώτες ημέρες του 2020. Πρόκειται για μια σαφή διαφοροποίηση του τι ίσχυε μέχρι και το 2017, όταν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ μονοπωλούσαν τις επενδυτικές κινήσεις και ήταν οι βασικοί «αιμοδότες» της αγοράς ακινήτων. Το 2018 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές με την συμμετοχή ξένων επενδυτικών funds, όπως το GreCo Fund της Dromeus Capital των κ.κ. Αχ. Ρισβά και Στ. Αδαμόπουλου, αλλά και το HIG που απέκτησε ξενοδοχειακά ακίνητα αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ. (εδώ)

***

Αιτήσεις για 13 μεγάλα έργα κατατέθηκαν από επενδυτικά σχήματα το 2019 για την ένταξη τους ως νέες στρατηγικές επενδύσεις, με συνολική αξία που ξεπερνάει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily. Οι φάκελοι των επενδυτών, που κινούνται κυρίως στον χώρο του τουρισμού, υποβλήθηκαν στο Enterprise Greece, το οποίο με τη σειρά του θα αξιολογήσει τα έργα και θα αποφασίσει αν θα προτείνει στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων την ένταξη των επενδύσεων στη διαδικασία Fast Track. (εδώ)

***

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ έχασαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις το 2019 από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες τη χρονιά που πέρασε προχώρησαν σε μία επιθετική μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις από τόκους να περιοριστούν δραματικά, αν συνυπολογιστεί η πρόσθετη απώλεια από τη φορολογία (15%) και τον πληθωρισμό. Στη διάρκεια του 11μήνου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 οι τράπεζες μείωσαν το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων κατά περίπου 0,10% από το 0,29% στο 0,19%. (εδώ)

***

Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών των Γερμανών κατατάσσει και φέτος την Ελλάδα ο ταξιδιωτικός κολοσσός της TUI, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πως το θετικό "σερί” στα τουριστικά νούμερα θα έχει συνέχεια. Σε έρευνά του για τις ταξιδιωτικές τάσεις, η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς, όπως επίσης για την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία, είναι ισχυρή για το 2020, ενώ αύξηση καταγράφουν η Αίγυπτος και η Τουρκία. Ο γερμανικός tour operator έχει ανακοινώσει πως προχωρά σε αύξηση της τάξης του 10% του αριθμού των πακέτων διακοπών στην Ελλάδα για το 2020. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text