Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μόλις κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες μεταξύ 2020 και 2024. Αυτό προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024, η εγκύκλιος κατάρτισης του οποίου δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η χώρα έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2021-2024, οι οποίοι στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2022. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει αυστηρές «οροφές» δαπανών για το διάστημα 2020-2024. Ειδικότερα, τα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2020 διαμορφώνονται σε 57,1 δισ. ευρώ, για το 2021 σε 59,1 δισ. ευρώ, για το 2022 σε 59,5 δισ. ευρώ και το 2023 και το 2024 σε 59,7 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Στα 60 έτη, από 50 που προβλέπεται σήμερα, ορίζεται η διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και 10 περιφερειακών Οργανισμών Λιμένος ΑΕ, εν όψει της έναρξης των διαδικασιών αξιοποίησής τους. Αυτό αναφέρεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθές Τρίτη στη Βουλή, με την οποία παρατείνεται ισόχρονα με την κύρια παραχώρηση και η διάρκεια των συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων των εν λόγω Οργανισμών Λιμένος ΑΕ που έχουν συναφθεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των υπο-παραχωρησιούχων. (εδώ)

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν χρηματοροές και ισολογισμούς μπορούν να δανειστούν, ακριβώς όπως οι γερμανικές και οι γαλλικές, καθώς τα ποσά που υπάρχουν στις αγορές είναι απεριόριστα και προσφέρονται δίχως κατανομή επειδή πρόκειται για ελληνικές επιχειρήσεις. Το μήνυμα αυτό επισήμανε χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο managing director και πρόεδρος της European Leveraged Finance της Citigroup κ. Paul Simpkin, που έχει συμμετάσχει προσωπικά σε περισσότερες απο 200 εκδόσεις ομολόγων high yιeld (υψηλής απόδοσης). Το μήνυμα αυτό επισήμανε χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο managing director και πρόεδρος της European Leveraged Finance της Citigroup κ. Paul Simpkin, που έχει συμμετάσχει προσωπικά σε περισσότερες απο 200 εκδόσεις ομολόγων high yιeld (υψηλής απόδοσης). (εδώ)

 

Με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι αυτή της ένταξης όπως προβλέπεται σήμερα θα προσδιορίζεται πλέον η τριετία εντός της οποίας θα ισχύουν τα ανώτατα όρια ενίσχυσης μιας επένδυσης που υπάγεται στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 24.12.2019 Π.Ν.Π. 'Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων' (Α' 212) και άλλες διατάξεις». (εδώ)

 

Μια νέα εποχή για την Aegean Airlines ξεκινά με την ένταξη στον στόλο της των πρώτων τριών αεροσκαφών Airbus A320neo, από τα 46 συνολικά που έχει παραγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχη στην εμπειρία του επιβάτη, αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητά της. Η εταιρεία, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων, επενδύει στο μέλλον, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και στοχεύοντας  στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των υπόλοιπων αερομεταφορέων αλλά και στη μείωση εκπομπών ρύπων και αποτυπώματος θορύβου. Η Aegean προσηλωμένη στη διαρκή ανανέωση του στόλου της και την τήρηση ενός εξαιρετικά χαμηλού μέσου όρου ηλικίας στόλου αεροσκαφών, στοχεύει στην εξασφάλιση ενός ποιοτικού πλεονεκτήματος απέναντι στον ανταγωνισμό. Με τα  A320neo στις πτήσεις εξωτερικού, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τα μερίδιά της και να προσθέσει προορισμούς καθώς αυξάνεται η εμβέλεια των πτήσεών της. (εδώ)

 

Στο ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει η κυριότητα του ολοκληρωμένου συγκροτήματος καζίνο, της μαρίνας, του ξενοδοχείου και του εμπορικού κέντρου της μαρίνας, όπως και ακόμα έξι μεγάλα οικόπεδα, καθώς και ένα επιπλέον οικόπεδο στο οποίο ενδέχεται να αναπτυχθεί ακόμα ένα ξενοδοχείο μετά τη λήξη της παραχώρησης του Ελληνικού. Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, στην κυριότητα του Δημοσίου παραμένουν και όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και πάρκα. Τα ποσοστά της έκτασης που κρατάει ο επενδυτής και το Δημόσιο είχαν ήδη συμφωνηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η διανομή έγινε 30-70, με το 30% να περνάει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή και το 70% μόνον ως δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης.Επίσης, η κατά 30-70 διανομή ισχύει ομοίως και στα δύο βασικά τμήματα του ακινήτου: δηλαδή αυτό που είναι κάτω από την Ποσειδώνος και βρίσκεται δίπλα στην παραλία και στη μαρίνα (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), και αυτό που είναι πάνω από την Ποσειδώνος. Και στα δύο αυτά τμήματα ο επενδυτής κρατάει από 30% πλήρη κυριότητα και 70% δικαίωμα επιφανείας. Αυτό είναι με δυο φράσεις το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Lamda Development και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία ολοκληρώθηκε τώρα. (εδώ)

 

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται σε €0,30 ανά νέα μετοχή, με αναλογία για κάθε 27 υφιστάμενες μετοχές 7 Νέες Μετοχές, όπως γνωστοποίησε η Audiovisual. Μετά την ως άνω αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέρχεται σε ευρώ 47.788.182,90, διαιρούμενο σε 159.293.943 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, εκ των οποίων 29.779.806 αφορούν προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές και 129.514.137 κοινές, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές. Με βάση την ως άνω αποφασισθείσα τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, θα ανέλθουν στο ποσό των ευρώ 7.999.999,50. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης καθώς και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα ορισθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με νεότερη ανακοίνωσή του. (εδώ)

 

Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) υπέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σκοπό την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την προαγωγή ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προώθηση του ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης καθώς και την ανάδειξη της σημασίας που έχουν οι έννοιες της αποταμίευσης, της επένδυσης και της κεφαλαιαγοράς για την οικονομία. (εδώ)

Τράπεζες

 

Τις διαδικασίες για την δική της mega – τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με την οποία θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή", ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα. Η τιτλοποίηση, που θα φέρει την κωδική ονομασία Frontier, θα είναι ύψους 7 δισ. ευρώ. Θα απαρτίζεται κατά τα ¾ από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ενώ  το υπόλοιπο θα αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάποιων μεγάλων. Με την τιτλοποίηση αυτή, η Τράπεζα θα καθαρίσει, σχεδόν στο σύνολό του, το μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 6,3 δισ. ευρώ. (εδώ)

Μία κρύο και μία ζέστη προκαλούν οι αναλύσεις μεγάλων ξένων οίκων για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και τις εξελίξεις που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να παραμένουν σχεδόν 10% χαμηλότερα από τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου (παρά τα χθεσινά κέρδη 3,6%), όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 2,5%. Από το ναδίρ λόγω της έκθεσης της Goldman Sachs στην οποία γινόταν λόγος ακόμη και για κεφαλαιακό κενό 3,4 δισ. ευρώ έως το 2023, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες στο ζενίθ, με την JPMorgan να «βλέπει» άνοδο 46% και 41% για τις Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς αντίστοιχα και 34% για τις ΕΤΕ και Eurobank.  (εδώ)

 

Σε ερωτήσεις αναφορικά με το σκάνδαλο των εξωτερικών συμβούλων του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, από το 2018, αναμένεται να απαντήσει την Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει κληθεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του υπουργείου στην εταιρία συμβούλων McKinsey, η οποία εισέπραξε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια, για υπηρεσίες οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσαν να έχουν διεκπεραιωθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό του υπουργείου ή έστω να έχουν ανατεθεί κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού. (εδώ)

 

Ευρωζώνη, κοροναϊός και ο εφιάλτης της Λαγκάρντ: Μια λοίμωξη χτυπά συνήθως βαρύτερα τους πλέον ευάλωτους - και στο πρόσφατο ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού αυτή η αλήθεια μπορεί να έχει και οικονομική εφαρμογή. Η οικονομία της νομισματικής ένωσης είναι ήδη πολύ αδύναμη. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, στη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το 2013. Από τη Γερμανία μέχρι την Ιταλία, ο βιομηχανικός τομέας είδε ένα πολύ άσχημο κλείσιμο έτους το 2019. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και η αύξηση των μισθών παραμένει σταθερή, γεγονός που λογικά θα πρέπει να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση. Ωστόσο, η Ευρωζώνη έχει εκτεθεί σε διαδοχικές εξωτερικές κρίσεις. Όσο περισσότερο διαρκεί το επεισόδιο του κοροναϊού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει την οικονομία της. (εδώ)

 

απώλειες από απάτες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων ανήλθαν στα $4,52 δισ. το 2019, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείες Cipher Trace την οποία έχει δει το Reuters. Oι απώλειες της περσινής χρονιάς ήταν σχεδόν 160% υψηλότερες από τα $1,74 δισ. του 2018.

Τα κρούσματα υπεξαίρεσης και καταδολίευσης ήταν πενταπλάσια το 2019, ενώ οι επιθέσεις χάκερ και οι κλοπές υποχώρησαν κατά 66%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text