Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Σκιώδης απειλή η "νέα γενιά" των NPLs πριν ξεκινήσουν οι τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή"

Σκιώδης απειλή η "νέα γενιά" των NPLs πριν ξεκινήσουν οι τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σκιώδης απειλή η "νέα γενιά" των NPLs πριν ξεκινήσουν οι τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή"

Του Γ. Αγγέλη

Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του συστήματος τιτλοποιήσεων μέσω του "Ηρακλή” προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η εμπλοκή του ΟΔΔΗΧ είναι αρκετά μεγαλύτερη από όσο "φαίνεται”.

Οι σχετικές διαδικασίες "τρέχουν” με την επιθυμητή ταχύτητα, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΟΙΚ αλλά και του τραπεζικού συστήματος, παρά τα επιμέρους προβλήματα προσαρμογής που είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- ορισμένες από τις τράπεζες.

Παρ’ όλα αυτά ενας νέος σκιώδης κίνδυνος έχει αρχίσει να αναδύεται, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που είναι σε γνώση των αρμόδιων αρχών, μετά από σχετικές ενημερώσεις των τραπεζικών φορέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι των ήδη ρυθμισμένων δανείων και ειδικά εκείνων στα οποία η ρύθμιση αφορούσε ένα μέρος του δανείου και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, έχει αρχίσει να αναδεικνύει προβλήματα "μη εξυπηρέτησης”.

Συγκεκριμένα είτε με την εξάντληση της περιόδου χάριτος για το ρυθμισμένο κομμάτι, είτε με την εμφάνιση νέων οικονομικών προβλημάτων για τους δανειολήπτες πριν εξαντληθεί το περιθώριο ρύθμισης, τα δάνεια επιστρέφουν σε υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των NPLs, ενώ ένα άλλο κομμάτι μικρότερο συνεχίζει να εξυπηρετείται.

Τα ποσοστά των δανείων αυτών ποικίλουν από τράπεζα σε τράπεζα και από κατηγορία σε κατηγορία δανειολήπτη.

Παρ' όλα αυτά ο όγκος τους αυξάνεται, ειδικά από τα τέλη του 2019 και στο πρώτο δίμηνο του 2020, με τις εκτιμήσεις των τραπεζών να κάνουν λόγο για επανεμφάνιση του προβλήματος σε κομμάτια των δανείων που είχαν φύγει από την προσοχή του συστήματος όσον αφορά τον λογισμό τους ως επικίνδυνη περιοχή.

Προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις γίνονται αλλά καθώς αλλάζει το καθεστώς διαχείρισης συνολικά, οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθημένες να χρησιμοποιήσουν τα ίδια διευκολυντικά για τους δανειολήπτες "εργαλεία” και τα ...παράπονα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και να φτάνουν στις εποπτικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο όγκος των δανείων αυτών ως ποσοστό επί του συνόλου των NPLs δεν έχει αρχίσει ακόμα να γίνεται επικίνδυνα εμφανής, αλλά η τάση που επικρατεί όπως αναφέρεται πολύ σύντομα θα φέρει το πρόβλημα στη δημοσιότητα.

Το ενδιαφέρον είναι επίσης οτι προβληματισμός έχει αρχίσει να εμφανίζεται και για νεότερης γενιάς δάνεια -μικρός ο όγκος τους- αλλά όπως επισημαίνεται αρμοδίως δεν είναι δυνατό να βγουν προς το παρόν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα καθορίσει τελικά και την "τύχη” τους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text