Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2019-2021 προχωρά η Citi,  τονίζοντας ότι η αλλαγή της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ενώ η αξιοπιστία της Ν.Δ μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 2,25%. Παράλληλα τονίζει ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας από τους οίκους και αναμένει ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2020. Όπως επισημαίνει, η μεγάλη μείωση του πολιτικού κινδύνου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν μετά και την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας και μία συνέπεια της βελτιωμένης αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (ύψους 3,5% του ΑΕΠ) με τους Ευρωπαίους πιστωτές. (εδώ)

«Μετά από δέκα χρόνια τελειώνει η Οδύσσεια του χρέους στην Ελλάδα», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, το μπαζούκα της ΕΚΤ, τρεις επαναδιαπραγματεύσεις με τους διεθνείς επενδυτές και μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών μεταρρυθμίσεων. Ένα είδος Οδύσσειας σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία χθες πέτυχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα. «Για πρώτη φορά από τότε που έσκασε η χρηματοοικονομική χρήση, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έπεσε κάτω από 1%. Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε ασύλληπτο. Με επώδυνες πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ξαναμπήκε σε σωστή τροχιά. Για παράδειγμα, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων χθες έφτασε τις 133 μονάδες. Η οποία δεν απέχει πολύ από εκείνη των γερμανικών και ιταλικών δημοσίων ομολόγων με ίδια χρονική διάρκεια». (εδώ)

Εντός του Μαρτίου πρόκειται να εκδοθεί η πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital Funds, Private Equity Funds) προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους, και κατόπιν να αξιολογηθούν, για τη διαχείριση και επένδυση 400 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και projects που αφορούν στην παραγωγή και τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. (εδώ)

Η Frigoglass A.B.E.E. ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Frigoglass Finance B.V. ολοκλήρωσε επιτυχώς την προσφορά και έκδοση των ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης συνολικού ύψους €260 εκατ. με επιτόκιο τοκομεριδίου 6.875% και λήξης 2025 (οι «Ομολογίες») στις 12.2.2020. Οι Ομολογίες εκδόθηκαν με τιμή έκδοσης 100.000% ενώ αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Δελτίο Τιμών του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου και συγκεκριμένα στο Euro MTF Market. Το προϊόν της έκδοσης θα χρησιμοποιηθεί (α) για την αποπληρωμή υφιστάμενων οφειλών των εταιρειών του Ομίλου, (β) για άλλους εταιρικούς σκοπούς και (γ) για την καταβολή των αμοιβών και εξόδων σε σχέση με την προσφορά των Ομολογιών. Αναφορικά με την αποπληρωμή υφιστάμενων οφειλών των εταιρειών του

Ομίλου, η Frigoglass θα αποπληρώσει το συνολικό ανεξόφλητο ποσό των ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης και εγγυημένων λήξης 2021 καθώς και το συνολικό ανεξόφλητο ποσό των ομολογιών με εξασφάλιση δεύτερης τάξης λήξης 2022. Οι αποπληρωμές ως ανωτέρω αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά την 13η Φεβρουαρίου 2020. (εδώ)

Πολλαπλά μηνύματα προς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων εξέπεμψε χθες η Aegean Airlines, οργανώνοντας μια εντυπωσιακή «παράσταση» για την παρουσίαση του πρώτου από τα αεροπλάνα νέας γενιάς Airbus A320neo, που παρέλαβε από την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία. Το υπόστεγο της τεχνικής βάσης της Aegean που φιλοξενείται στο κτίριο Β57 του αεροδρομίου είχε μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό «γαλάζιο» σκηνικό, για να σηματοδοτήσει το πέρασμα της εταιρείας σε μια νέα εποχή. Το μπλε σκηνικό που παρέπεμπε στο νέο logo της εταιρείας, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το νέο λογότυπο της εταιρείας και το νέο «λουκ» που θα έχουν τα ολοκαίνουργια αεροπλάνα της, έκαναν ξεκάθαρο πως η διοίκηση της εταιρείας παρουσίαζε τις προγραμματικές της δηλώσεις για το εγγύς και απώτερο μέλλον. (εδώ)

Στα 487,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola HBC το 2019, καταγράφοντας άνοδο 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 8,7%, στα 522,2 εκατ. ευρώ. Ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 3,3% στα 2,264 δισ. κιβώτια, με τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις να αυξάνονται κατά 5,5% στα 7,026 δισ. ευρώ. Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 19,6% σε €442,6 εκατ., με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των πωλήσεων να ανέρχονται σε 6,9%. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα ανά μετοχή ύψους €0,62, αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με το 2018. (εδώ)

Δεν έφερε τελικά αλλαγές για την Ελλάδα η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Greece Index συμμετέχουν οι εταιρείες ΟΤΕ (με στάθμιση 20,74%), Αlpha Bank (16,14%), OΠΑΠ (13,90%), Eurobank (13,86%), Jumbo (12,8%), Εθνική Τράπεζα (10,13%), Motor Oil (7,49%) και Τιτάν (4,94%). Την ικανοποίησή της εξέφρασε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, δια του διευθύνοντος συμβούλου της, Χρήστου Μεγάλου, για την «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης» της αγοράς στην έκδοση του νέου ομολόγου Tier II της τράπεζας. Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και ξεπέρασε τους στόχους, με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ήτοι προσφορές 4,5 δισ. ευρώ, να επιβεβαιώνει τη δυναμική που αναπτύσσεται στα τραπεζικά ομόλογα, σε συνέχεια και της επιτυχημένης έκδοσης της Alpha Bank. (εδώ)

Η F.G. EUROPE ανακοίνωσε ότι με επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αιτήθηκε την διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5 του Ν. 3371/2005. Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εταιρείας έχει παύσει ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2020. (εδώ)

Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του συστήματος τιτλοποιήσεων μέσω του "Ηρακλή” προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η εμπλοκή του ΟΔΔΗΧ είναι αρκετά μεγαλύτερη από όσο "φαίνεται”. Οι σχετικές διαδικασίες "τρέχουν” με την επιθυμητή ταχύτητα, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΟΙΚ αλλά και του τραπεζικού συστήματος, παρά τα επιμέρους προβλήματα προσαρμογής που είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- ορισμένες από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα είτε με την εξάντληση της περιόδου χάριτος για το ρυθμισμένο κομμάτι, είτε με την εμφάνιση νέων οικονομικών προβλημάτων για τους δανειολήπτες πριν εξαντληθεί το περιθώριο ρύθμισης, τα δάνεια επιστρέφουν σε υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των NPLs, ενώ ένα άλλο κομμάτι μικρότερο συνεχίζει να εξυπηρετείται. (εδώ)

Έτος επιτάχυνσης της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, αλλά με τίμημα την εγγραφή μεγάλων ζημιών, θα είναι το 2020 για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι μαζικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους σχεδόν 33 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα φέρουν έκτακτες απώλειες της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει η Goldman Sachs στην πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας λάβει υπόψη και τις έκτακτες ζημιές που εγγραφούν λόγω των τιτλοποιήσεων, το 2020 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα περάσουν σε αρνητικά προ φόρων αποτελέσματα, για πρώτη φορά από το 2017, όταν είχαν εμφανίσει συνολικές ζημιές προ φόρων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. (εδώ)

Κατά 1,6% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- κινήθηκε καθοδικά κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. (εδώ)

Νέους περιορισμούς όσον αφορά την τεχνολογία της κινεζικής Huawei Technologies εξετάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί κρυφά να αποκτήσει πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας ειδικά «παραθυράκια», σχεδιασμένα για χρήση από υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Οι υποψίες των αμερικανικών αρχών, που έφερε στο φως η «WSJ» σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, αποκαλύπτονται την ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους να αποκλείσουν τη Huawei από τα δίκτυά τους. Η Huawei έχει καταχωριστεί στην λίστα των εταιρειών που χαρακτηρίζονται απειλές για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. (εδώ)

Μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης, για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2009, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ) και αυτό εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊόυ που έχει παραλύσει την Κίνα.Η ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα ένα χρόνο πριν, με την ΙΕΑ να σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση σε διάστημα άνω της δεκαετίας. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text