Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ομόλογα

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ομόλογα

Μετά την επιφυλακτική έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο και τη μικρή πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε στη συνέχεια την άκρως θετική έκθεση της JP Morgan που έδωσε τον τόνο, αλλά μόνο για μία μέρα στην αγορά. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, σε επιτόκιο στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων και σημαντική υπερκάλυψη.

Το Χ.Α., όμως, για την ώρα, δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές ειδήσεις από τις αγορές των ομολόγων, αλλά ούτε και την κίνηση του δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% (σε επίπεδα μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλά και σε ότι αφορά το spread σε σχέση με το γερμανικό Bund).

Η αγορά, πάντως, παρά την έλλειψη momentum, μπορεί να διατηρεί τις δυνάμεις της αφού η περιοχή των 900 μονάδων δείχνει ιδιαίτερα σημαντική και είναι ισχυρό οχυρό των αγοραστών σε περίπτωση νέας οπισθοχώρησης και ένα stop για όσους έχουν βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό στην αγορά των μετοχών.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές είναι το γεγονός ότι σε μερικούς μήνες οι τράπεζες θα βγάλουν στην αγορά μεγάλο μερίδιο των NPEs, οπότε η εξέλιξη του σχεδίου και οι τελικές αποτιμήσεις θα κρίνουν πολλά για την πορεία.

Παρότι δεν έχει αλλάξει η ψυχολογία, η αδυναμία του ΧΑ να ακολουθήσει τις θετικές εξελίξεις των ξένων αγορών και των ομολόγων έχει αρχίσει να προβληματίζει. Χαμηλότερα από τις 910 μονάδες είναι το επίπεδο των 885 μονάδων και έπειτα οι 865 μονάδες. Για να έρθουν αυτά τα επίπεδα στο προσκήνιο, θα πρέπει να επιδεινωθεί η εικόνα στις διεθνείς αγορές, διαφορετικά δεν αποτελούν ακόμη το βασικό σενάριο.

Συνολικά, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 900-910 μονάδων, δεν αλλάζει η θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων και η επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον παραμένουν οι 950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεσοπρόθεσμος θετικός βηματισμός διατηρείται και δείχνει υψηλότερα, προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Η στήριξη διατηρείται στην περιοχή των 2.200-2.250 μονάδων όπως φάνηκε στις αρχές της εβδομάδας. Χαμηλότερα από αυτή την περιοχή, αλλάζει και η εικόνα στην αγορά.

Ο τίτλος της Coca Cola HBC, επίσης είχε την «τιμητική» του μετά τα αποτελέσματα αφού κινήθηκε έως τα 34,88 ευρώ (+5,03%) για να κλείσει στα 34,10 ευρώ (+2,68%).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, η ζώνη αρχικά των 850 μονάδων και μετά των 880 μονάδων δείχνουν να αποτελούν ιδιαίτερα ισχυρές αντιστάσεις, παρά τις θετικές εκθέσεις και ειδήσεις που αφορούν τον κλάδο. Ο τραπεζικός δείκτης έχει πλέον ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 800-820 μονάδων και μόνο αν διασπάσει πειστικά τις 880 μονάδες, θα αλλάξει η πορεία στην ευρύτερη αγορά.

Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,75-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων των 1,75 ευρώ είναι το stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,75-2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,65-3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, που αποτελεί τον underperformer για φέτος με -13,80% και καταγράφει την υψηλότερη πτώση στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η απώλεια του επιπέδου του 0,80 ευρώ θα αλλάξει επί τα χείρω αισθητά την τεχνική εικόνα. Η στήριξη στην τρέχουσα διαδρομή είναι το 0,80 ευρώ ανά μετοχή και για λιγότερο βραχυπρόθεσμους επενδυτές τα 0,75 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να υπεραποδίδει των άλλων τραπεζών και να επιστρέφει στο υψηλότερο εύρος του καναλιού των 2,85-3,30 ευρώ, χωρίς να έχει καταφέρει να διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό. Το stop είναι η ζώνη των 2,79-2,87 ευρώ. Υψηλότερα είναι τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη


Πηγή: euro2day.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text