Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Εγκλωβισμένη σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης η Ευρωζώνη

Εγκλωβισμένη σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης η Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εγκλωβισμένη σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης η Ευρωζώνη

Σταθερή αλλά χαμηλή ανάπτυξη θα χαρακτηρίσει την ευρωπαϊκή οικονομία την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,2% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 – τον ίδιο ρυθμό που εκτιμά ότι πέτυχε το 2019. Οι προβλέψεις είναι ίδιες με αυτές της έκθεσης του περασμένου φθινοπώρου (η μόνη διαφορά είναι ότι τότε προβλεπόταν ότι το 2019 θα κλείσει με μεγέθυνση 1,1%).

Αντιστοίχως για την οικονομία των «27» της Ε.Ε. οι προβλέψεις για το 2020-21 παραμένουν ίδιες με αυτές του φθινοπώρου (ετήσια ανάπτυξη 1,4%), ενώ η εκτίμηση για το 2019 είναι οριακά υψηλότερη (1,5% έναντι 1,4%).

«Η ευρωπαϊκή οικονομία συνέχισε να διαχειρίζεται εξωγενείς “μετωπικούς ανέμους” στο δεύτερο μισό του 2019 χάρη στην ισχύ των εσωτερικών μοχλών ανάπτυξης», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Η μεγέθυνση στην Ευρωζώνη υπερέβη τις προσδοκίες στο τρίτο τρίμηνο, αλλά απογοήτευσε στο τέλος του χρόνου».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας την έκθεση σε συνέντευξη Τύπου χθες, τόνισε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα καταγράψουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης το 2020-21 και ότι πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο οικονομικής επέκτασης από την ίδρυση του ευρώ, το 1999.

Η ανεργία, όπως ανέφερε, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της στην Ευρωζώνη από τον Μάιο του 2008. «Τον Δεκέμβριο του 2019 ο αριθμός των ανέργων ήταν χαμηλότερος κατά 4,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και 36,8% χαμηλότερος από το αποκορύφωμα του Απριλίου του 2013», σημειώνεται στην έκθεση.

«Διαπιστώσαμε επίσης ενθαρρυντικές εξελίξεις όσον αφορά τη μείωση των εμπορικών εντάσεων και την αποφυγή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία», σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι. Ωστόσο, πρόσθεσε, «εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντική πολιτική αβεβαιότητα», κάνοντας ειδική μνεία στην πιθανότητα νέας όξυνσης των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις, μεταξύ άλλων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ε.Ε., στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς τριγμούς στη Μέση Ανατολή και στη διογκούμενη κοινωνική αναταραχή στη Λατινική Αμερική.

Οσον αφορά τον κορωνοϊό, είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η έκταση του αρνητικού οικονομικού αντικτύπου του». Σε πρώτη φάση, το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, η Κομισιόν εκτιμά πως θα επηρεάσει κυρίως την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, χωρίς να μεταδοθεί αλλού – «όμως αυτό είναι μία υπόθεση, όχι μία πρόβλεψη», εξήγησε ο Ιταλός επίτροπος.

Η Κομισιόν αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, σε 1,3% το 2020 και 1,4% το 2021. Απέδωσε την αύξηση στην «υποστηρικτική νομισματική πολιτική», στις «ελαφρώς υψηλότερες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου» και σε «κάποια ανοδική δυναμική» στις υποκείμενες τάσεις του δείκτη τιμών.

Σχετικά με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Κομισιόν εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά, καταγράφοντας ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2019, «κυρίως εξαιτίας της εξασθένησης της αύξησης των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης καθοδικής πορείας του βιομηχανικού τομέα». Για το 2020 και το 2021, η αναπτυξιακή επίδοση της Γερμανίας θα βελτιωθεί, φτάνοντας το 1,1%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Επιτροπής.

Ιταλία

Η Ιταλία, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο μεγάλος ασθενής της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ το αναπτυξιακό πρόσημο για το σύνολο του έτους ήταν οριακά θετικό (0,2%). Στην κακή επίδοση του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με την Επιτροπή, συνέβαλε η μείωση τόσο της αγροτικής όσο και της βιομηχανικής παραγωγής. Η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και την προσεχή διετία (0,3% το 2020 και το 0,6% το 2021).

Αντιθέτως, η Ισπανία υπερέβη τις προβλέψεις του φθινοπώρου κλείνοντας με ανάπτυξη 2% για το 2019 (προβλέπεται να πέσει στο 1,6% φέτος και στο 1,5% του χρόνου). Εκτός ευρώ, η Πολωνία συνέχισε να επελαύνει, καταγράφοντας ανάπτυξη 4% το 2019 (θα περιοριστεί στο 3,3% φέτος και του χρόνου).

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text