Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Εθνική Ασφαλιστική: Κούρσα 15 ημερών με... φαβορί

Εθνική Ασφαλιστική: Κούρσα 15 ημερών με... φαβορί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εθνική Ασφαλιστική: Κούρσα 15 ημερών με... φαβορί

Σε τελική ευθεία 15 ημερών έχει εισέλθει η διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη διοίκηση της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, να «αισθάνεται» ότι η τρίτη αυτή απόπειρα δεν θα είναι ...φαρμακερή, αλλά αντίθετα θα καταλήξει σε deal και μάλιστα με μία καλή προσφορά. Οι διαδικασίες «ακροάσεων» των τριών υποψηφίων που έχουν περάσει στην δεύτερη φάση της διαδικασίας, ολοκληρώνονται τις ημέρες αυτές και η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έχει τεθεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως είναι γνωστό στην φάση αυτή μετέχουν το CVC Capital, η κινεζική Fosun και η Varde Partners, ενώ τα στελέχη της Εθνικής που διαχειρίζονται τη διαδικασία εκτιμούν πως θα έχουν τουλάχιστον μία προσφορά η οποία θα υπερκαλύπτει τον πήχη που έχει τεθεί. Ενδεχομένως και σημαντικά. Για το λόγο αυτό, το plan B, με το ενδεχόμενο διάθεσης πακέτων μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο, δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

Βάσει της διαδικασίας, οι τελικές προσφορές θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της Ασφαλιστικής διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ από 804 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018. Από την πλευρά της η διοίκηση της τράπεζας, θεωρεί ως ισχυρό επιπλέον δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, τόσο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ασφαλιστικής, όσο και τα χρηματοοικονομικά κέρδη που αυτό παράγει.

Τις τελευταίες ημέρες, στην αγορά, καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαιώνουν το «προβάδισμα» που λόγω των επενδυτικών δεδομένων φέρεται να διατηρεί το CVC Capital, έναντι των ανταγωνιστών του. Σύμφωνα, δε, με ορισμένες εξ' αυτών, το CVC προτίθεται -κατα την πάγια στρατηγική του- να καταθέσει μια «δυνατή» προσφορά ώστε να μην αφήσει περιθώρια στους ανταγωνιστές του, αλλά και να προσφέρει «άνεση χειρισμών» στη διοίκηση της Εθνικής για τη συνέχεια. Με έναν αντίστοιχο τρόπο, υπενθυμίζουν οι ίδιες, είχε κινηθεί το fund και στην περίπτωση του Θεραπευτηρίου Υγεία το οποίο εξαγόρασε σε δεδομένα ιστορικά υψηλά για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Ο όμιλος του Υγεία, ήταν το τρίτο «χτύπημα» του CVC στο χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην Ελλάδα, στον οποίο είχε «προσγειωθεί» το 2017, αγοράζοντας αρχικά το Metropolitan, και διαμορφώνοντας έκτοτε την Hellenic Healthcare το σχήμα μέσω του οποίου διαχειρίζεται πλέον τις συμμετοχές του σε νοσοκομειακές μονάδες. Ακολούθησε η κλινική Ιασώ General (σήμερα Metropolitan General) για να ακολουθήσει το συγκρότημα του Υγεία – Μητέρα – Λητώ με το οποίο το αμερικανικών συμφερόντων fund έδειξε ότι έχει συγκροτημένη στρατηγική. Όπως επίσης και ότι στην Ελλάδα «ήρθε για να μείνει», έχοντας ρίξει στη χώρα μας ήδη περί τα 700 εκατ. Ευρώ.

Το fund των 85 δισ. Δολαρίων (υπό διαχείριση) δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του να επεκταθεί στον ασφαλιστικό κλάδο, και σε περίπτωση που οι πληροφορίες για «deal» στην Εθνική Ασφαλιστική επιβεβαιωθούν, η κίνηση για το CVC θα είναι μεγάλη κλίμακας: Βάσει των αντικειμενικών δεδομένων, θα διπλασιάσει την «έκθεσή» του στη χώρα και θα διεκδικήσει τα επενδυτικά «πρωτεία» από το Fairfax.

Οι ενδείξεις για το «προβάδισμα» του CVC Capital ενισχύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, από το ότι η αντιπροσωπεία της Fosun που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αθήνα για τις επαφές με την Εθνική Ασφαλιστική και την τράπεζα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανέβαλε το ταξίδι της λόγω του κορονοιού και κατά πληροφορίες, η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Αυτό, αν και δεν αποκλείει την υποβολή μιας προσφοράς, έρχεται σε συνέχεια της «παράδοσης» που θέλει τα εν λόγω κινεζικά κεφάλαια να μην ειναι «συντονισμένα» με τις ελληνικές επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες, η Fosun αποχώρησε επίσημα από το team της Lamda Development για το Ελληνικό. Αντίστοιχα, αν και έλαβε μέρος στην δεύτερη απόπειρα πώλησης της Ασφαλιστικής, δεν πέρασε στην τελική φάση, όπου προκρίθηκε το (επίσης κινεζικό) fund Gongbao, με τη διαδικασία να μην καταλήγει σε αποτέλεσμα, καθώς η Εθνική απέρριψε την εγγυήτρια τράπεζα.

Αντίθετα, η Varde Partnenrs θεωρείται ένας ισχυρός ανταγωνιστής που «σηκώνει» τον πήχη. Ο όμιλος, με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ελέγχει μέσω της θυγατρικής Wert Red, το 56,6% της Trastor ΑΕΕΑΠ. Επίσης, συμμετέχει με 31,7%, στη Lamda Malls, το επενδυτικό σχήμα που ελέγχει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης υπό την Lamda Development. Ιδρύθηκε το 1993 και διαχειρίζεται περισσότερα από 14 δισ. δολάρια, με έμφαση στον τομέα των ακινήτων, των NPL και των αναδιαρθρώσεων.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόπειρες για την πώληση της Ασφαλιστικής, η Εθνική έχει φροντίσει να θωρακίσει τη διαδικασία, ζητώντας το λεγόμενο proof of funds πριν την αξιολόγηση των προσφορών. Έτσι θα αποφύγει τη δραματική εξέλιξη του πρώτου διαγωνισμού με την EXIN Group και τα κεφάλαια του Τζων Κάλαμος, όπου μήνες μετά την ανάδειξή τους ως αγοραστών, οι ανάδοχοι... αναζητούσαν τα κονδύλια για να πληρώσουν, μέχρι που οδήγησαν τη διαδικασία σε ναυάγιο.

Πηγή¨ςςς.λιβεραλ.γρ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text