Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στο ραντάρ της κυβέρνησης η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων

Στο ραντάρ της κυβέρνησης η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Θετικό ντόμινο στην οικονομία φέρνει η βουτιά στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει τη βεντάλια των παρεμβάσεών της, με στόχο την εδραίωση του αναπτυξιακού αποτυπώματος και την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

Στόχος η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων, σε μία περίοδο κρίσιμη για τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου.

Επιδιώξεις που αποτελούν εκπεφρασμένες από τα αντιπολιτευτικά χρόνια θέσεις (όπως για παράδειγμα η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων) αλλά πλέον το όλο περιβάλλον ευνοεί την υλοποίησή τους.

"Στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο.

Ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση.

Μάλιστα την Τετάρτη σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1%, με το αντίστοιχο κόστος δανεισμού να είναι υποτετραπλάσιο από το επίπεδο που κυμαινόταν στις αρχές του 2019. Και αυτό, είναι ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Η αισιοδοξία για την παγίωση του momentum της ανάπτυξης είναι διάχυτη στο Μέγαρο Μαξίμου. "Επιχειρήσεις και τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα, γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση στην τόνωση της ανάπτυξης, την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Ως χώρα γυρίζουμε σελίδα και αυτό το αποδεικνύουν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, καθώς και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Πέραν αυτών, μία ακόμα επισήμανση είναι σημαντική για τις από εδώ και πέρα προθέσεις. Όπως σχολιάζεται, η Αθήνα αποκτά ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. "Όσο χαμηλώνει το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές, τόσο βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους", αναφέρουν.

Το πρώτο επτάμηνο δείχνει το δρόμο

"Κυβέρνηση και σωστή επιχειρηματικότητα συναντώνται στο ίδιο κοινωνικό μήκος κύματος. Γιατί παράγοντας νέο πλούτο η δεύτερη, επιτρέπει στην πρώτη να τον διανείμει δίκαια, προς όφελος όλων". Πρόκειται για μία φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, πριν λίγα εικοσιτετράωρα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο μείωσης της φορολογίας, άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων, απλοποίησης του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, ώστε να δώσει εργαλεία στην επιχειρηματική κοινότητα για νέες επενδύσεις.

Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τέμπο οικονομικό και επενδυτικό θα συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο διάστημα. Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Θα ακολουθήσει ακόμα μία κρίσιμη για τις ελληνικές επιδιώξεις επίσκεψη. Αυτή στο Βερολίνο. "Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει η χώρα μας, μαζί με τη Γερμανία, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός είχε θέσει, τον περασμένο Αύγουστο, για πρώτη φορά στο τραπέζι την "πράσινη ατζέντα” της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον. Στις κοινές του δηλώσεις με την κ. Μέρκελ, είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή κοινού επενδυτικού φόρουμ μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ενεργειακών εταιρειών. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο επενδύσεων γύρω από την "πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ηλεκτροκίνηση, θα έρθει στο προσκήνιο στη γερμανική πρωτεύουσα, στις 9 Μαρτίου", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text