Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | ΧΑ: Ποια blue chips μπορούν να «απεγκλωβίσουν» τον ΓΔ

ΧΑ: Ποια blue chips μπορούν να «απεγκλωβίσουν» τον ΓΔ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΧΑ: Ποια blue chips μπορούν να «απεγκλωβίσουν» τον ΓΔ

Εβδομάδα ΟΤΕ και Παραγώγων για το ΧΑ, σε μία συγκυρία που στο εξωτερικό εξελίσσεται ανοδικό ράλι στην Wall Street και στις κυριότερες διεθνείς αγορές traders και επενδυτές κινούνται μεταξύ ανησυχιών από την εξάπλωση του κορωνοϊού και των προσδοκιών για συνέχιση του bull market.

Στα σχετικά θέματα γίνεται εκτενής αναφορά σε αυτά τα δύο... αντίρροπα μέτωπα, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μετρά πόσες «αντοχές» έχει ο παρατεταμένος κύκλος. Με ενδιαφέρον και ποιοτικό χαρακτηριστικό το discount της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ.

Στα καθ’ ημάς, κλειδί της τάσης παραμένει η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, συνακόλουθα του τζίρου με τα 77,7 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία) η οποία δείχνει μια αγορά «ρηχή» στην οποία η πλειονότητα των funds είναι εκτός παιδιάς. Ενισχυμένος μεν, κατά 31,7% ο τζίρος αλλά αυτό εξαιτίας των μεγάλων πακέτων που έγιναν, την «χρησιμότητα» των οποίων θα δούμε στη συνέχεια, καθώς πρόκειται για κινήσεις από λίγα αλλά «ισχυρά χέρια» και αναδιάταξη θέσεων σε ικανοποιητικές τιμές.

Ωστόσο αυτό, που χρήζει αναφοράς, καθώς δείχνει την δυναμική της ευρύτερης αγοράς αφορά στην συγκέντρωση/προσφορά κεφαλαίων σε επίπεδα, που μέχρι πέρυσι φάνταζαν αδιανόητα. Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο ζήτησε 2,5 προσφέρθηκαν 18,8 δισ., η Alpha BankΑΛΦΑ -0,55% με το Tier II της 500 εκατ. προσφέρθηκαν 10πλάσια, η Πειραιώς άλλα 500 εκατ ευρώ επίσης με υπέρπροσφορά. Τελικός απολογισμός; 2,5+0,5+0,5= 3,5 δισ. με 18,8+5,5+4= 28,3 δισ. Αυτά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης πέρυσι οι επιχειρήσεις άντλησαν 3,42 δισ. ευρώ από τις αγορές, στο σύνολο της χρήσης. Και ακολουθεί αρχές Μαρτίου η Lamda Development, με ομολογιακό για 350 εκατ. που θα απευθύνεται και στους ξένους επενδυτές, από την στιγμή που ρυθμίστηκε το ζήτημα του omnibus account.

Ζητούμενο αυτά να αρχίσουν κάποια στιγμή να μετακυλύονται στην επιχειρηματικότητα, στην πραγματική οικονομία, στην απασχόληση. Και θα είναι επιπλέον το όφελος εάν οι δανειστές συναινέσουν στο να δοθούν φορολογικής μορφής κίνητρα σε εταιρείες, που επανεπενδύουν μέρος της καθαρής κερδοφορίας τους.

Παράλληλα, περιμένουμε οι δανειστές να προχωρήσουν σε άρση του ορίου για αγορές ελληνικών ομολόγων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ωστόσο το ΧΑ, κυρίως ο τραπεζικός κλάδος έχουν -μέχρι τώρα- πορεία αναντίστοιχη των όσων ενθαρρυντικών υλοποιούνται στην ευρύτερη αγορά.

Στις 831,96 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, διορθώνοντας 6,01% από την αρχή του έτους, αλλά μετρώντας 96,11% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Ομως είναι σε discount τόσο έναντι του επιπέδου τιμών του 2015, όσο και σε σχέση με τα blue chips.

Στα 1,815 η Alpha BankΑΛΦΑ -0,55%, κατά 5,62% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα, η Εθνική στα 2,92 ευρώ με απώλειες 3,32%. Στα 0,809 η Eurobank χαμηλότερα 12,07% εν μέσω σταθερού διακριτικού μαζέματος. Στα 3,106 ευρώ η Πειραιώς, η μόνη της 4άδας με θετική απόδοση 3,88% στο ίδιο διάστημα. Στα ερωτήματα της εβδομάδος, που πιθανά να απαντηθεί εάν η Eurobank προτίθεται να ακολουθήσει στα βήματα των Alpha BankΑΛΦΑ -0,55% και Πειραιώς, με έκδοση Tier II.

Ενθαρρυντική η εικόνα της πρώτης ομάδας εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που το τελευταίο διάστημα «δείχνουν» πως έχουν περιθώρια για ακόμη υψηλότερα. Τεχνικά η Coca Cola, στα 34,24 «βλέπει» προς νέο υψηλό, πάνω και από τα 35,20 ευρώ και σταδιακά προς μία αποτίμηση προς τα 14 δισ. Στα 63,5 δισ. η συνολική τρέχουσα αποτίμηση των εισηγμένων, σταθερά σε μεγάλη απόκλιση/discount έναντι του ε.μ.ο ως προς το ΑΕΠ.

Και αν η τελευταία εβδομάδα ανήκε, σε σημαντικό βαθμό στον όμιλο (στο 3,73% η εβδομαδιαία απόδοση της μετοχής) αυτή, που ξεκινά αύριο έχει τον ΟΤΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Συνακόλουθα του trading και της προσπάθειας προεξόφλησης. Την Τετάρτη (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) η διοίκηση του Οργανισμού θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και μέρισμα χρήσης 2019. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην τηλεδιάσκεψη θα τεθεί το ζήτημα της πώλησης της θυγατρικής στην Ρουμανία, διαδικασία που έχει καθυστερήσει. Την Πέμπτη συγκαλείται έκτακτη Γ.Σ με θέματα την ακύρωση 9,8 εκατ. ιδίων μετοχών αλλά και την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Στα 13,80 η μετοχή, στα 14,48 ευρώ το υψηλό 52 εβδομάδων, στο μείον 3,23% η απόδοση από την αρχή του έτους και στα 6,62 δισ. η αποτίμηση. Ευκαιρία για τους traders να "παίξουν" προς τα 14,50 ανεβάζοντας την χρημ. αξία προς τα 7,5 δισ.

Ο τρίτος της ομάδας, ΟΠΑΠ, στα 11,98 ευρώ έχει κάνει την κίνηση του δίνοντας και προ μέρισμα και απορροφώντας την όποια προσφορά. Ετσι έκλεισε με θετικό πρόσημο, 0,67% στην εβδομάδα, φτάνοντας το 3,45% από την αρχή του έτους. Αποτίμηση στα 4,01 δισ., υψηλή τιμή 52 εβδομάδων, στα 12,65 ευρώ που σε δεύτερη φάση θα υπερβεί με αυξημένη προσφορά.

Δυναμική έχει διαμορφωθεί και για blue chips της δεύτερης ταχύτητας, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει την «ψαλίδα» με την ΔΕΗ, την ΓΕΚ Τέρνα, την Lamda Development, την Mytilineos, την Τέρνα Ενεργειακή.

Τεχνικά για τον ΓΔ, το εύρος διαμορφώνεται μεταξύ 899,99 και 924,95 μονάδων, αντίστοιχα μεταξύ 897,39 και 849,20 (για το 2020) με ζητούμενο για τους long την υπέρβαση, κατ΄ αρχήν των 925 μονάδων. Προς τούτο θα απαιτηθούν, η συνδρομή του τραπεζικού (κατ' ελάχιστον η επαναφορά πάνω από τις 850 προς τις 860 μονάδες), η υπεραπόδοση λ.χ. του ΟΤΕ (υψηλότερα των 14 ευρώ) αλλά και 2-4 μετοχών του δείκτη. Θα μπορούσε να είναι η Jumbo ή τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil, που «χρωστούν» αντίδραση.

Για τον δείκτη να συνεκτιμηθεί η λήξη της απλής σειράς, μηνός Φεβρουαρίου, στα Παράγωγα, την Παρασκευή 21/2 . Την ίδια μέρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Πιθανότατο το ενδεχόμενο της συντήρησης της μόχλευσης σε μέρος της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με την Avax (από τον FTMidCap) να έχει ενδιαφέρον. Αύριο Δευτέρα θα εισαχθούν οι νέες μετοχές που προήλθαν από την αμκ, και μένει να φανεί σε ποια επίπεδα θα ενεργοποιηθούν στηρίξεις. Κινητικότητα όμως σε τίτλους των ΚΕΚΡΟΨ, Autohellas, IntraKat, ΚΡΙ ΚΡΙ αλλά και Fieratex, ΕΛΓΕΚΑ, Μοτοδυναμική, ΕΚΤΕΡ, Κυριακούλης, Reds/Καμπάς κ.ά.

Οσον αφορά στην εικόνα της αγοράς, η πτωτική τάση φαίνεται να έχει ανασχεθεί, αλλά ο ΓΔ παραμένει "εγκλωβισμένος" μεταξύ ΚΜΟ 30 και 50 ημερών, με δύσκολη την υπέρβαση του άνω ορίου. Τουλάχιστον όσο οι τζίροι δεν ξεπερνούν τα (τουλάχιστον ) 80 εκατ. για συνεχόμενες 2-3 συνεδριάσεις και ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε αδυναμία πειστικής κίνησης προς τις 860 μονάδες.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text