Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΛΠΕ: Θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ

ΕΛΠΕ: Θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αν και διευκρίνισε ότι παραμένει ανοιχτό το αν η εταιρεία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό αυτόνομα ή από κοινού με την Edison, εταιρεία με την οποία έχουν ήδη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison.

«Είμαστε σε συζητήσεις, είναι πρώιμο να πούμε αν θα συμμετάσχουμε από κοινού ή μόνοι μας. Είμαστε συνεταίροι οπότε σίγουρα θα γίνει μια συζήτηση μαζί τους», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, η οποία διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρεία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ ή άλλου σχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, δικαίωμα διεκδίκησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν επενδυτές με αποδεδειγμένη εμπειρία στον κλάδο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας ή κοινοπραξίες όπου τουλάχιστον το ένα μέλος τους προέρχεται από τον ενεργειακό κλάδο. Στον αντίποδα, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Παράλληλα, για τους «μνηστήρες» της ΔΕΠΑ Εμπορίας που αποτελούν νομικές οντότητες, θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων τους να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία. Πάνω από 200 εκατ. θα πρέπει να είναι επίσης το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους κατά την τελευταία χρονιά. Από την άλλη πλευρά, αν ο ενδιαφερόμενος είναι fund ή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τότε θα πρέπει να διαθέτει ενεργά και μη δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ προκειμένου να εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ (που είναι ο πωλητής του υπόλοιπου 35%) τόσο για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και για την συναλλαγή (πώληση ή εξαγορά του υπόλοιπου 65%) που σχετίζεται με την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει παρατείνει την προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Η αρχική προθεσμία για την πρώτη φάση της διαδικασίας έληγε στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι ιδιαίτερα ισχυρό, με αρκετούς ενδιαφερόμενους «μνηστήρες».

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text