Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Διεθνείς αγορές: Σε νέα υψηλά με ώθηση από την Κίνα

Διεθνείς αγορές: Σε νέα υψηλά με ώθηση από την Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η προαναγγελία λήψης νέων μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας , ώστε να αντιμετωπιστεί το πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού, ηρέμησε τους αγχωμένους επενδυτές. Τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600, όσο και ο γερμανικός DAX έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα - ρεκόρ. Οι συναλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένες σήμερα, καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ θα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες , σημείωνε οριακή άνοδο 0,04%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας - Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 0,17% κοντά στο υψηλό επίπεδο της περασμένης εβδομάδας. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης να αυξάνεται 2,25% μετά τη μείωση ενός βασικού επιτοκίου και τη διοχέτευση περισσότερης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Τη διάθεση των επενδυτών ενίσχυσε και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και τελών.

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο 1-2 μονάδων βάσης, μία συγκρατημένη κίνηση που δείχνει ότι οι επενδυτές ομολόγων παραμένουν επιφυλακτικοί. «Ορισμένοι χρηματιστές θεωρούν ότι το Πεκίνο θα παρέμβει ξανά στις αγορές, αν η κατάσταση επιδεινωθεί πολύ, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την ανθεκτικότητα των αγορών μετοχών», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση 200 δισ. γουάν (29 δισ. δολάρια) στις εμπορικές τράπεζες, ενώ μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,15%.

Παραμένουν οι φόβοι για τον κορωνοϊό

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον κορωνοϊό παραμένουν, ωστόσο, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν αυξήθηκε στα 2.048 την Κυριακή από 2.009 την προηγούμενη ημέρα. «Τα τελευταία στοιχεία από την επαρχία Χουμπέι εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης επιβραδύνεται μετά την απότομη αύξησή του που ακολούθησε τις αλλαγές στη μεθοδολογία καταγραφής την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε η Danske Bank σε ανάλυσή της, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου. Οι περιορισμοί στο Χουμπέι έγιναν ακόμη αυστηρότεροι το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους δρόμους των περισσότερων οχημάτων και ζητήθηκε από τις εταιρείες να παραμείνουν κλειστές μέχρι νεοτέρας.

Ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei μειώθηκε 0,7%, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν έξι ετών. Η επιβράδυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σημειώθηκε εν μέσω ανησυχίας ότι οι συνέπειες του κοροναϊού θα πλήξουν την παραγωγή και τον τουρισμό, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Ιαπωνία μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση. Ο κοροναϊός οδήγησε τη Σιγκαπούρη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2020. Η κινεζική οικονομία αναμένεται, επίσης, να σημειώσει μεγάλη επιβράδυνση.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text