Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Economist: Η ενωμένη Ιρλανδία αποτελεί μία πραγματική και αυξανόμενη πιθανότητα

Economist: Η ενωμένη Ιρλανδία αποτελεί μία πραγματική και αυξανόμενη πιθανότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Economist: Η ενωμένη Ιρλανδία αποτελεί μία πραγματική και αυξανόμενη πιθανότητα

Το περιοδικό Economist εκτιμά ότι το σενάριο για μία ενωμένη Ιρλανδία «φαίνεται να είναι ασταμάτητο» μετά την επιτυχία του Σιν Φέιν στις πρόσφατες εκλογές

Στο εξώφυλλο του περιοδικού εμφανίζεται η εικόνα της Ιρλανδίας υπό τον τίτλο «Μια ενωμένη Ιρλανδία – Θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί;».

Στο κεντρικό άρθρο του εκτιμά ότι η ιρλανδική ενότητα δεν ήταν ποτέ κάτι παραπάνω από μία «δημοκρατική φαντασίωση», μέχρι τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες το Σιν Φέιν αναδείχτηκε πρώτη δύναμη.

«Η επιτυχία του Σιν Φέιν στις εκλογές είναι ο πιο πρόσφατος λόγος για να πιστεύει κανείς ότι η σκέψη για μία ενωμένη Ιρλανδία μέσα στην επόμενη δεκαετία αποτελεί μία πραγματική και αυξανόμενη πιθανότητα», αναφέρει το δημοσίευμα.

economist ireland

Σημειώνεται ότι το Σιν Φέιν, κόμμα της αριστεράς που τάσσεται ανυποχώρητα υπέρ της επανένωσης της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ήταν για δεκαετίες παρίας της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής εξαιτίας των δεσμών του με τον IRA, την παραστρατιωτική οργάνωση που αντιστεκόταν στη βρετανική παρουσία στη Βόρεια Ιρλανδία. Το κόμμα χαρακτηριζόταν απλώς πολιτική «βιτρίνα» του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού από τους επικριτές του.

Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσισε την προεκλογική εκστρατεία του στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit για την Ιρλανδία και τα 4,9 εκατομμύρια κατοίκους της στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τον Economist, το Brexit και η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων είναι μεταξύ των λόγων που η εκτίμηση για μία μελλοντική ενωμένη Ιρλανδία ενισχύεται.

Αναλύοντας τα δημογραφικά στοιχεία της Βόρειας Ιρλανδίας -βάσει των απογραφών του 2001 και του 2011- σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Βρετανίας, το περιοδικό συμπεραίνει ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι καθολικοί από τους προτεστάντες, με την αλλαγή αυτή να συντελείται πέρυσι.

Εκτιμάται ότι η απογραφή της Βόρειας Ιρλανδίας το 2021 θα επιβεβαιώσει τα όσα υποστηρίζει ο Economist σχετικά με την αλλαγή ποσόστωσης και τους καθολικούς να ξεπερνούν αριθμητικά τους προτεστάντες, για πρώτη φορά.

Στην περίπτωση που η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί, αρκετοί προτεστάντες θα έχουν την αίσθηση ότι πλέον δεν υπάρχουν προγονικές ρίζες που να τους συνδέουν με τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Τζοάνα Τσέρι, επρόσωπος του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Ουεστμίνστερ για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, δήλωσε στο BBC το βράδυ της Πέμπτης ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να υπάρξει μια ενωμένη Ιρλανδία και μία ανεξάρτητη Σκωτία, διότι τόσο τα δημογραφικά στοιχεία όσο και η ψήφος των νέων κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Εκτίμησε μάλιστα ότι τόσο η ενωμένη Ιρλανδία και η ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Economist καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νησί της Ιρλανδίας «χρειάζεται ένα σχέδιο», που θα συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία της αίσθησης στους συνδικαλιστές ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε μία «νέα Ιρλανδία».

«Απαιτείται ουσιαστική και θαρραλέα δουλειά για το σενάριο της ενοποίησης που θα συμπεριλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το κατά πόσο δύο διαφορετικά συστήματα υγείας θα συγχωνευτούν σε ένα, το τι θα γίνει με τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι πολιτικοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας πρέπει επίσης να ξεκινήσουν τη μεταξύ τους συζήτηση. Το τίμημα για τον τερματισμό της βίας πριν δύο δεκαετίες ήταν για τη Βόρεια Ιρλανδία, τη δημοκρατία και τη Βρετανία το να καθορίσουν από κοινού μία πολιτική πορεία προς την ενωμένη Ιρλανδία».

Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του irishtimes.com, το κεντρικό άρθρο του Economist παρόλο που επικεντρώνεται στο σενάριο μίας ενωμένης Ιρλανδίας, αναφέρει επίσης και δηλώσεις του Ιρλανδοαμερικανού προσωπάρχη του προέδρου των ΗΠΑ, Μικ Μαλβάνεϊ, ο οποίος αναμένει «από τους φιλανθρωπιστές και τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα να σταθούν στο πλευρό της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση μία επανένωσης».

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text