Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Γ. Ζαββός: "Υπογράφουμε" νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης

Γ. Ζαββός: "Υπογράφουμε" νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γ. Ζαββός: "Υπογράφουμε" νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης

Της Νένας Μαλλιάρα

Ένα νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής που θα αποσκοπεί στη διάσωση των βιώσιμων και ευσυνείδητων δανειοληπτών, μικροεπιχειρήσεων και νοικοκυριών, επιδιώκει η κυβέρνηση με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.

Οι επαφές της κυβέρνησης με τράπεζες και διαχειριστές είναι πυκνές το τελευταίο διάστημα, ενόψει της αλλαγής δεδομένων που θα επιφέρει, στις 30 Απριλίου, η λήξη της ισχύος του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν, καθώς ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, αναμένεται να ξεκινήσει από την Πέμπτη συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών, με στόχο την αναζήτηση και διαμόρφωση ακόμη καλύτερων λύσεων ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ζαββός αποκαλύπτει, μάλιστα, στο Capital.gr ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και τη δημιουργία ενός θετικού "point system" για τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιγάντιο εγχείρημα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Θα πρόκειται για μια μεθοδολογία αξιολόγησης και ένα σύστημα κινήτρων για τους servicers, ανάλογα με το πόσες βιώσιμες μονάδες της οικονομίας θα έχουν σώσει μέσω της παροχής ρυθμίσεων.

"Ευθυγράμμιση συμφερόντων" κυβέρνησης - τραπεζών - εταιρειών διαχείρισης

Όπως δηλώνει στο Capital.gr, ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, η συγκυρία που διαμορφώνεται για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις τράπεζες να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, εξυγιαίνοντας βιώσιμες μονάδες της οικονομίας, γεγονός που θα αποβεί και προς όφελος της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, στο μεγάλο εγχείρημα της μείωσης των κόκκινων δανείων, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν πλέον και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, αποτελώντας την τρίτη πλευρά ενός "κρίσιμου τριγώνου" για τα δάνεια.

Όπως προκύπτει από τις στενές επαφές των τριών πλευρών -κυβέρνησης, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης- κοινή συνισταμένη είναι η θέληση να εξυγιανθούν, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πράγμα που σημαίνει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να δοθούν βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων στους ευσυνείδητους δανειολήπτες που επλήγησαν από την κρίση, αλλά θα παταχθούν, χωρίς καμία χρονοτριβή, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

"Στην πρόσφατη παρέμβασή μου στη Βουλή, στις δυο Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Εμπορίου στις 5 Φεβρουαρίου, έδωσα με σαφήνεια το στίγμα και την περίμετρο για μια κυβερνητική πολιτική που θα αποσκοπεί  σε μια νέα ρεαλιστική συμφωνία κυρίων, μεταξύ της κυβέρνησης, των διαχειριστών και των τραπεζών. Δηλαδή για ένα νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής που θα αποσκοπεί στη διάσωση των βιώσιμων και ευσυνείδητων δανειοληπτών, μικροεπιχειρήσεων και νοικοκυριών, που με μια σειρά στοχευμένων μέτρων θα μπορούν να διευθετήσουν τα δάνειά τους μέσα από τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή - και βέβαια πριν καν σταλούν σε πλειστηριασμούς. Θα σωθεί, έτσι, ένα κρίσιμο τμήμα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει μία από τις ψηφίδες για την πορεία προς την ανάπτυξη", αναφέρει ο κ. Ζαββός, επισημαίνοντας ότι σύσσωμο το υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Χρήστου Σταϊκούρα, υλοποιεί την σαφή εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ώστε αυτό να μπορέσει να δώσει νέα και υγιή δάνεια στην οικονομία.

"Κοινός παρονομαστής όλων των εμπλεκομένων (Δημοσίου - διαχειριστών - τραπεζών) είναι να αποφευχθεί η πληθώρα των πλειστηριασμών και η δημιουργία κοινωνικών εντάσεων που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την παράλυση της διαδικασίας του "Ηρακλή", στην οποία επενδύονται μεγάλα κεφάλαια, αλλά κυρίως, εναποτίθενται όλες οι προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για να γυρίσει σελίδα η Οικονομία", τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών.

Εστιάζοντας στην επικείμενη εφαρμογή του "Ηρακλή" -της συστημικής λύσης μέσω της οποίας οι τράπεζες θα απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 30 δισ. ευρώ-, ο κ. Ζαββός τονίζει ότι ο "Ηρακλής" δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την νομική κατάσταση των δανειοληπτών. "Ο "Ηρακλής" δεν ξεσπιτώνει και η κυβέρνηση δεν χαρίζει σε κανένα την κοινωνική ευαισθησία", τονίζει εμφατικά ο υφυπουργός Οικονομικών, καθώς οι αλλαγές που φέρνει ο "Ηρακλής" έχουν εντείνει τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης στον καίριο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, αυτόν της μείωσης των κόκκινων δανείων.

"Οι διεθνείς επενδυτές, τράπεζες επενδύσεων και οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης που παρακολουθούν την εξέλιξη της μείωσης  των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε όλες τις πρόσφατες εκθέσεις τους την ταχύτητα και επάρκεια με την οποία η κυβέρνηση σχεδίασε, νομοθέτησε και εφαρμόζει το σχέδιο "Ηρακλής", μέσα σε χρόνους αγνώστους για μια χώρα όπου και οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις χωλαίνουν. Αρκεί μια απλή παρατήρηση για να διαπιστώσει κανείς ότι μετά από μια πενταετία  στασιμότητας, με τον "Ηρακλή" συντελείται μια τεράστια δομική ανακατάταξη του χρηματοπιστωτικού σκηνικού της χώρας, γεγονός που επηρεάζει τους παραδοσιακούς ρόλους των μέχρι σήμερα "παικτών" και δημιουργεί νέες ισορροπίες, νέα κίνητρα, νέες προοπτικές για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων", επισημαίνει ο κ. Ζαββός. Όπως αναφέρει σχετικά με τη λειτουργία του "Ηρακλή":

- Οι τράπεζες, μέσω των ειδικών οχημάτων, θα αναθέτουν τη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους διαχειριστές, "ξεφορτώνοντας" τα κόκκινα δάνεια που για πολλούς λόγους δεν μπόρεσαν  μέχρι σήμερα να διαχειριστούν.

- Οι διαχειριστές (servicers) θα έχουν μια αγορά κόκκινων δανείων περί τα 100 δισ. ευρώ να διαχειριστούν. Επομένως, η επιτυχής έκβαση των εργασιών τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αγορά των ακινήτων, το τραπεζικό σύστημα, τη ρευστότητα και την οικονομία. Κυρίως, όμως, για τους ίδιους τους δανειολήπτες.

Πώς πρέπει να λειτουργήσει το "κρίσιμο τρίγωνο"

Αλλά τι θα πρέπει να κάνουν οι τρεις βασικοί παράγοντες του "νέου τριγώνου" σε μια συμφωνία  που θα μπορούσε να αποβεί θετική για χιλιάδες ευσυνείδητους δανειολήπτες; Όπως αναλύει ο υφυπουργός Οικονομικών:

- Πρώτον, το Δημόσιο δίνει την εγγύηση για την τιτλοποίηση των δανείων, βοηθώντας τις τράπεζες να απαλλαγούν από σχεδόν τα μισά των κόκκινων δανείων τους. Το Δημόσιο θα μπορεί αφενός μεν μέσω της παρακολούθησης που θα ασκεί στους διαχειριστές να τους ζητήσει την ενδελεχή εφαρμογή της διάκρισης μεταξύ συστημικών κακοπληρωτών -που θα πάνε προς ρευστοποιήσεις- και των βιώσιμων δανειοληπτών. Οι δεύτεροι, αφού λάβουν ένα "κούρεμα" του χρέους τους, θα μπορούν να δουν το δάνειό τους να αναδιαρθρώνεται και επιπλέον να βοηθηθούν με νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, διασώζοντας έτσι τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους τους. "Το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών έχει έτοιμη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα αξιολογούνται κατάλληλα οι διαχειριστές που θα έχουν συντείνει στη διάσωση επιχειρηματικών μονάδων και νοικοκυριών", λέει ο υφυπουργός.

- Δεύτερον, οι servicers στους οποίους ανατίθενται η διεκπεραίωση των ΜΕΔ έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία, πόρους αλλά και συμφέρον να δώσουν λύσεις "κουρέματος" και αναδιάρθρωσης δανείων βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων και νοικοκυριών. Έχουν πλέον την ευχέρεια να κινηθούν κατάλληλα γιατί δεν τους βαρύνουν, όπως τις τράπεζες,  οι εποπτικοί κανόνες που για κάθε διαγραφή χρέους εγγράφεται ζημιά και χρειάζονται προβλέψεις, καθώς και η ποινική νομοθεσία που φόβιζε τα στελέχη των τραπεζών να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.

- Τρίτον, οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν, μετά από μια περίοδο πιστωτικής άπνοιας, να ξαναμπούν δυναμικά στο "παιχνίδι" της χρηματοδότησης της οικονομίας με νέα προϊόντα, με νέα πακέτα που θα βοηθήσουν πρώτα τους βιώσιμους δανειολήπτες του "Ηρακλή". Είναι θέμα που αφορά την ίδια την κερδοφορία και το επιχειρηματικό τους μέλλον, αλλά και ένα θέμα κοινωνικής ευθύνης προς εκείνους που τις βοήθησαν να επιβιώσουν με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τώρα με την εγγύηση του "Ηρακλή". "Γι΄ αυτό χρειάζεται τώρα να συνδράμουν ρεαλιστικά, ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία διάσωσης του υγιούς επιχειρηματικού και οικονομικού ιστού της χώρας, με στοχευμένες αναχρηματοδοτήσεις και νέες δανειοδοτήσεις εφόσον βρίσκονται στη φάση που θα απαλλαγούν από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων τους", καταλήγει ο κ. Ζαββός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει και άλλα σχέδια και προτάσεις που θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να φανεί όχι μόνο η μεταρρυθμιστική αποτελεσματικότητα, αλλά και η κοινωνική της ευαισθησία.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text