Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Prodea: Ξεκινά η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Prodea: Ξεκινά η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Prodea: Ξεκινά η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Τον σχεδιασμό της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. ευρώ, προχωρά άμεσα η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της και να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, από περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Εντός του επόμενου μήνα αναμένονται οι πρώτες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία θα εισέλθει σε φάση ολοκλήρωσης τον προσεχή Ιούνιο. Η διαδικασία αναμένεται να συνδυάσει την αύξηση κεφαλαίου με την παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων και πώληση μετοχών του βασικού μετόχου (Invel).

Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η διασπορά των μετοχών της εταιρείας (freefloat) τουλάχιστον σε ποσοστό 20% - 25% και θα εισρεύσουν κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ που σε συνδυασμό με τη μόχλευσή τους θα χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις της ΑΕΕΑΠ.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση. Θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα μεγάλο εύρος διεθνών και εγχώριων επενδυτών μέσω μιας συνήθους διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building).

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να περιλαμβάνει, εκτός από προσφορά μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μία δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, παρέχοντας στους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ίδια τιμή όπως και οι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της Prodea την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου για τις εταιρείες real estate, το κόστος δανεισμού της ΑΕΕΑΠ έχει βελτιωθεί κατά 130 bps (μονάδες βάσης) τα τελευταία 2 χρόνια, ή 1,3%.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 4,2% και τον ίδιο μήνα του 2019 είχε διαμορφωθεί σε 2,9% με τη μέση διάρκεια του χρέους τα 7 χρόνια (από 2 που ήταν το 2017). Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που θα λάβουν υπ'όψη τους οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού.

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text