Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Morgan Stanley: Ήρθε η σειρά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών - Τα έξι "όπλα"

Morgan Stanley: Ήρθε η σειρά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών - Τα έξι "όπλα"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

"Το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι το trade του 2020", σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της όπου και  καταγράφει τους έξι καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους, επισημαίνοντας πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις μιλούν για δείκτες RoE άνω του 10% την επόμενη διετία. Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν τις τράπεζες με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και ισχυρούς και άμεσους καταλύτες και μετά τις ιταλικές τράπεζες σειρά έχουν οι ελληνικές.

Έτσι, όπως επισημαίνει, οι καταλύτες είναι οι εξής:

Το σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σε λειτουργία, καθώς εγκρίθηκε από την DG Comp τον Οκτώβριο και από το ελληνικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Στην Ιταλία, ένα παρόμοιο σύστημα (GACS) που εφαρμόστηκε το 2016 μείωσε τα NPLS στο μισό, από 324 δισ. σε 165 δισ. ευρώ.

Ορατότητα στην οργανική μείωση των NPEs. Τα σχέδια NPE βασίζονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις. Η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% στο εννεάμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020.

Η αγορά υποτιμά την κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε ανάπτυξη της τάξης του 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η πορεία είναι ισχυρή (σήμερα η ανάπτυξη κινείται στο 2,5% σε μέσο όρο), ενώ υπάρχουν θετικοί καταλύτες για το μέλλον: η Βουλή έχει περάσει πάνω από 30 νέα νομοσχέδια τους τελευταίους πέντε μήνες, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση (22% μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στο μισό και συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 24%), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ισχυρά βήματα προς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Έρχεται νέο πτωχευτικό δίκαιο έως τον Απρίλιο του 2020. Αυτό στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με τον συνδυασμό εννέα διαφορετικών διαδικασιών και θα επιταχύνει την οργανική μείωση των NPEs.

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού των θέσεων των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός από την Moody's) δίνουν θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι S&P και DBRS αναμένεται να δώσουν τη δική τους νέα ετυμηγορία στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται με BB-, αλλά διαπραγματεύονται ήδη σαν να έχουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν στο QE.

Τα κεφαλαιακά σχέδια των τραπεζών είναι πολύ συντηρητικά. Η μείωση του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν επιτρέπει τη μείωση του μελλοντικού Pillar 2R ή άλλων ρυθμιστικών απαιτήσεων.

"Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να δει πρώτα τη βελτίωση στην πορεία των δεικτών ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο θετικοί όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από αυτές τις μεταφορές των NPLs", τονίζει η Morgan Stanley και επισημαίνει ότι η αγορά θα πρέπει να δει πέραν του υψηλού αποθέματος των NPLs και να "τιμολογήσει" τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιο κοντά ή ίσα με τις ιταλικές και τις ισπανικές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text