Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Οι 3 αποφάσεις και η Γενική Συνέλευση που κρίνουν τις ισορροπίες

Folli Follie: Οι 3 αποφάσεις και η Γενική Συνέλευση που κρίνουν τις ισορροπίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Οι 3 αποφάσεις και η Γενική Συνέλευση που κρίνουν τις ισορροπίες

Κορυφώνεται η αγωνία στην υπόθεση της Folli Follie λίγες ώρες πριν την κρίσιμη, προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η τοποθέτηση των νέων μελών του ΔΣ που ζήτησε νωρίτερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνεται κυριολεκτικά στο “παρα πέντε”, ενώ η εταιρεία, το απόγευμα χθες ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της δέσμευσης των μετοχών της Dufry που κατέχει, από την Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές “λεπτομέρειες” στο σκάκι κινήσεων της Folli που τις επόμενες ώρες και ημέρες θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών του αιτήματος της Κεφαλαιαγοράς για αντικατάσταση μελών του ΔΣ της εταιρείας, ήταν επεισοδιακή με τις πλευρές της Επιτροπής και των υπό αντικατάσταση μελών να ανταλλάσσουν “βέλη”. Σημειώνεται ότι η εποπτική αρχή έκανε χρήση των νέων διατάξεων (άρθρο 40 του ν.4640/2019) που έχει θεσμοθετήσει τη δυνατότητα της να ζητά δικαστική συνδρομή για την προσωρινή αντικατάσταση, υπό προϋποθέσεις, μέλους ή μελών του ΔΣ σε εισηγμένες εταιρείες.

Η πλευρά της Επιτροπής υποστήριξε ότι προκύπτουν ενδείξεις "συνεννόησης" μελών του ΔΣ με τον πρώην CEO και μετέπειτα μέλος του Δ.Σ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και άλλα 11 άτομα κατηγορούνται για  κακουργηματικές πράξεις στο πολύκροτο σκάνδαλο. Επίσης ανέπτυξε ότι υπάρχουν ενδείξεις "σύγκρουσης συμφερόντων" μεταξύ των συγκεκριμένων μελών του ΔΣ και της εταιρείας.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί  των προς αντικατάσταση μελών, κινήθηκαν γύρω από το επιχείρημα ότι με την αλλαγή διοίκησης της εταιρείας τίθεται σε κίνδυνο η προς υλοποίηση συμφωνία για την εξυγίανση του ομίλου. Συμφωνία που επίσης βρίσκεται επί ξηρού ακμής για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το ότι η διαδικασία έγκρισης (η μη) της συμφωνίας από την πλευρά των ομολογιούχων, έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και έχει «ορίζοντα» τις 6 Μαρτίου. Και ο δεύτερος, ότι η δέσμευση  των μετοχών της Dufry που κατέχει η Folli Follie, αλλάζει τα δεδομένα ως προς τη συμφωνία.

Οι μετοχές αυτές αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑE) στην ελβετική εταιρεία Dufry και με βάση τη συμφωνία πώλησης μπορεί να αποδεσμευθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 των ΚΑΕ, εφόσον έχουν καλυφθεί συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία της Folli Follie με τους ομολογιούχους προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι ένα μέρος του κεφαλαίου που θα συγκεντρωνόταν από τη ρευστοποίηση των αποδεσμευμένων μετοχών (και κατά πληροφορίες 35 εκατ. ευρώ), θα τοποθετείτο στη λεγόμενη OpsCo (σ.σ. τη νέα εταιρεία στην οποία θα υπαχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της FFG μετά την εξυγίανση και η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς βασικούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους) και τα υπόλοιπα στην υπό εκκαθάριση εταιρεία AssetCo.

Ενώπιον της προοπτικής να καταρρεύσει η συμφωνία, η Folli Follie, αφού επιβεβαίωσε την δέσμευση, ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης της Αρχής: “Η Εταιρεία σκοπεύει να προσφύγει κατά της εν λόγω δέσμευσης και επισημαίνει ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η Διαδικασία Εξυγίανσης κατόπιν της Δημόσιας Ανακοίνωσης της 14/2/2020 και της Πρόσκλησης προς παροχή συγκατάθεσης προς τους κατόχους ομολόγων (Consent Solicitation) Swissbond και Eurobonds, όπως έχει καταλήξει ήδη σε συμφωνία κατ' αρχήν για την οικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου, έτσι ώστε, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν τα απαιτούμενα επίπεδα έγκρισης με την ολοκλήρωση εκάστης Συνεδρίασης Ομολογιούχων, η Εταιρεία να έχει τις απαραίτητες συγκαταθέσεις για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των βασικών εγγράφων και να επικυρωθεί το Σχέδιο Εξυγίανσης από τους πιστωτές πριν από την κατάθεση στο αρμόδιο Δικαστήριο των Αθηνών σύμφωνα με το άρ. 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το Πρωτοδικείο ενημέρωσε ότι η απόφαση του για την αντικατάσταση των μελών του ΔΣ επρόκειτο να εκδοθεί (σε κάθε περίπτωση) πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, ειδική ενημέρωση αναφορικά με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας, τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με τις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων, όπως και για τις ενέργειες στην κατεύθυνση εξυγίανσης της εταιρείας.

Εκ των πραγμάτων, στη Γενική Συνέλευση θα γίνει και μια «καταγραφή δυνάμεων» μετά τις διοικητικές αλλαγές που έχουν προκύψει, ενώ πλέον το ζήτημα, να διαπιστωθεί κατά πόσον η συμφωνία με τους ομολογιούχους είναι βιώσιμη (αλλά και επιτεύξιμη) καθίσταται καθοριστικής σημασίας. Αντίστοιχα καθοριστικές θα είναι όμως και οι όποιες αποφάσεις (ληφθούν ή συζητηθούν) στην κατεύθυνση βιωσιμότητας της επιχείρησης την «επόμενη ημέρα».

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text