Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Kοροναϊός: Η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να χάσει 1,1 τρισ. δολάρια

Kοροναϊός: Η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να χάσει 1,1 τρισ. δολάρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Kοροναϊός: Η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να χάσει 1,1 τρισ. δολάρια

Ανάλυση του Oxford Economics περιγράφει δύο σενάρια για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία. Η πρώτη με περιορισμένες απώλειες σε περίπτωση που η επιδημία περιοριστεί στην Ασία και η δεύτερη ιδιαίτερα ανησυχητική, σε περίπτωση που ο κοροναϊός λάβει τελικά διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.

Στην έκθεση της Oxford Economics που δημοσίευσε ο Guardian, αναφέρεται πως ο κοροναϊός ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές που θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο αναφέρει πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει κοντά στο 0% και στο σύνολο του 2020 θα χάσει 1,1 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με το βασικό σενάριο (πριν τον κορονοϊό) ή 1,3%, που σημαίνει ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση.

Αυτό, όμως, θα συμβεί, όπως σημειώνουν στην περίπτωση που η εξάπλωση του κοροναϊού εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, μία πανδημία που θα σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα. Να κλείσουν δηλαδή εργοστάσια, επιχειρήσεις κλπ.

Κάτι που σε ένα βαθμό συμβαίνει ήδη στην Κίνα και έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία της. H Oxford Economics θεωρεί ως δεδομένο πως έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία στην Ασία, ο ρυθμός ανάπτυξης στην συγκεκριμένη Ήπειρο θα κάνει βουτιά από περίπου 4% στο τέλος του 2019 σε μόλις 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και από την παγκόσμια κρίση του 2008.

Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, η κινεζική ανάπτυξη θα καταρρεύσει στο 2,6% στο α’ τρίμηνο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών και οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνουν αισθητές μέσω του εμπορίου. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 400 δισ. δολάρια αλλά μέχρι το τέλος του 2021 θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Πηγή: reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text